
Zelený, krémový, bylinkový – a rozhodně božský. Tahle dresinková klasika slaví comeback a sluší nejen salátu. Green Goddess, česky volně přeloženo jako „zelená bohyně“, není jen tak obyčejný dresink. Je plný chuti a dokáže ze salátu, sendviče nebo pečené zeleniny udělat zážitek. A navíc: zvládne ho připravit úplně každý!
Odkud se vzala „bohyně“? Recept na Green Goddess vznikl už ve 20. letech minuléto století v luxusním hotelu Palace v San Francisku, kde ho šéfkuchař vymyslel jako poctu divadelní hře The Green Goddess. A jak se na dresink pro božskou inspiraci sluší, měl ohromit – vzhledem, chutí i všestranností.
V původní verzi byl mixem majonézy, ančoviček, estragonu, cibulky, petrželky a octa. Dnes má spoustu moderních variant – a právě v tom je jeho síla. Můžete jej přizpůsobit podle toho, co máte doma, co zrovna roste na zahrádce nebo na co máte chuť.
Věděli jste, že…
- Původní recept používal estragonový ocet a byl úplně bez mléčných složek.
- Dnes najdete „zelenou bohyni“ i v regálech supermarketů, ale ta domácí verze je bezkonkurenční.
- Mnoho šéfkuchařů jej používá i jako základ do těstovinových salátů nebo jako pomazánku.

Pravidla dokonalého Green Goddess dresinku:
Původní i moderní verze se drží podobných zásad. Vždy by však měl být:
- Krémový: Jogurt, zakysaná smetana, majonéza nebo avokádo. Někdo přidává i ricottu nebo tahini.
- Plný bylinek: Petržel, pažitka, koriandr, estragon, bazalka, máta... Čím zelenější, tím lepší! Nebojte se kombinovat – každá varianta přinese trochu jiný výsledek.
- Svěží: Citronová šťáva nebo limetka dodají jemnou svěží chuť. Pomáhá i trocha octa – vinného, bílého nebo jablečného.
- Výrazný: Česnek, jarní cibulka, kapka worcesterové omáčky, trocha hořčice nebo ančoviček na zvýraznění chuti. A samozřejmě sůl, pepř a dobrý olivový olej.
K čemu se hodí Green Goddess? Promění i obyčejná jídla ve skvělý zážitek
Green Goddess je tajný trumf, který dokáže pozvednout i ten nejprostší pokrm. Hodí se ke všemu zelenému, ale i k masu, rybám nebo pečivu.
- Do salátu: Listový salát + Green Goddess = láska. Rukola, špenát, polníček… Dohromady jim to vážně sluší.
- K pečené zelenině: Batáty, květák, brokolice nebo artyčoky? Najednou jsou slavnostní a chutnají ještě líp.
- Na sendviče a do wrapů: Zkuste jej místo majonézy nebo másla – obzvlášť dobrý je s grilovaným kuřetem, pečenou zeleninou nebo vajíčkem natvrdo.
- Jako dip: Mrkev, okurka, chipsy, krevety, falafel – Green Goddess si rozumí (téměř) s každým.
- Do misek a bowlů: Milujete quinoa misky nebo poke? Přidejte lžíci tohoto dresinku a račte si pochutnat!

Tip: Udělejte si zásobu
Green Goddess vydrží v lednici bez problémů 4–5 dní. Uchovávejte jej v uzavíratelné sklenici nebo krabičce a před každým použitím lehce protřepejte. Pokud chcete mít dresink hustší (na sendviče), uberte tekutinu. Naopak, pokud se chystáte na zálivku, klidně jej nařeďte trochou vody nebo citronové šťávy.
Green Goddess je prostě moderní klasika. Hodí se ke zdravému životnímu stylu, krásně se fotí a ještě lépe chutná. Pokud máte doma zbytky bylinek, citron a jogurt – neváhejte. A pokud ne… Tak je čas skočit do obchodu!
Zdroje: Wikipedia, thekitchn.com, quaintcooking.com, Apetit