Gril, miska ajvaru, pita chléb a pořádný kus masa. Balkánská kuchyně je jednoduchá, voňavá a ví, jak udělat dojem. Ať už dáte na gril pljeskavicu, čevabčiči nebo souvlaki, o chuťový zážitek je postaráno. Přidejte šopský salát, naloženou fetu a užijte si večer, který voní po létě, kouři a česneku. Balkán na talíři zvládnete připravit i doma – stačí rozpálit gril a nechat se inspirovat našimi recepty.
Když se řekne Balkán, většina z nás si vybaví dovolenou u moře, starobylá města s kamennými uličkami, silnou kávu a talíř plný masa. A přesně v tomhle duchu můžete uspořádat svůj vlastní balkánský večer – klidně na zahradě, terase nebo jen s elektrickým grilem u otevřeného okna.
Balkánská kuchyně je poctivá, zemitá, nešetří česnekem ani paprikou a servíruje se nejlépe ve společnosti. Nic se tu nekomplikuje – všechno má být chutné, šťavnaté a ideálně s kouskem chleba, kterým si můžete vytřít poslední zbytky ajvaru z talíře.
Co nesmí chybět na balkánské grilovačce?
Maso, pečivo, zelenina – ale všechno trochu jinak, než jsme zvyklí. Balkánská kuchyně sází na jednoduchost a silné chutě. Místo marinád postačí paprika, česnek, cibule a pořádná porce bylinek. K tomu domácí pita, miska ajvaru, něco svěžího k zakousnutí a večeře může začít.
Vybrali jsme pro vás recepty, které zvládnete připravit i bez velkých zkušeností s grilováním – tak který vyzkoušíte jako první?
Pljeskavica v pita chlebu
Pljeskavica je srbská klasika – něco mezi burgerem a kořeněnou sekanou. Mleté maso se smíchá s cibulí, paprikou, solí a pepřem a pak se opeče na grilu. Vložit jej můžete do pita chleba, přidáte lžíci ajvaru a kajmaku (nebo zakysané smetany, když není po ruce). K tomu už jen čerstvá zelenina a máte hotovo.

Kuřecí souvlaki v ostré jogurtové marinádě
Technicky řečeno už jsme trochu v Řecku, ale souvlaki by také na balkánské grilovačce nemělo chybět. Kuřecí maso naložené v jogurtu s citronem, česnekem a bylinkami zůstane krásně šťavnaté, pikantní a voní jako dovolená. Maso napíchejte na špejle a dejte na gril. Podávejte s tzatziki nebo šopským (případně řeckým) salátem.

Čevabčiči podle Pohlreicha
Když se řekne Balkán, čevabčiči nesmí chybět. Kořeněné masové válečky z hovězího a vepřového mletého masa, pořádně ogrilované a podávané se syrovou cibulí zná snad každý. Tenhle recept od Pohlreicha je jednoduchý a přesně takový, jak má být. Mimochodem – čím víc čevabčiči „připečete“, tím líp. V českých luzích a hájích jej servírujeme s bramborem a hořčicí, ale zkuste to tentokrát po balkánsku – s ajvarem.
Ajvar – balkánská pomazánka číslo jedna
Ajvar je srdce balkánské kuchyně. Pečené papriky, lilek, česnek a olivový olej vytvoří krém, který si natřete na chleba, přidáte ke grilovanému masu, promícháte s těstovinami nebo použijete jako základ do omáčky. Ano, příprava chvíli zabere – papriky se musí upéct, oloupat, rozmixovat – ale výsledek za to stojí.

Šopský salát
Když už se Balkán rozvoní na grilu, šopák nesmí chybět. Rajčata, paprika, okurka a vrchovatá porce nastrouhaného balkánského sýra – jednoduché, svěží a přesně to, co potřebujete mezi sousty masa. Příprava? Žádná věda. Stačí dobrá zelenina, trochu olivového oleje a pár kapek vinného octa nebo citronové šťávy. Původem je sice bulharský, ale chutná skvěle všude – od Sofie po Brno.

Marinovaná feta
Jednoduchý způsob, jak dodat večeru středomořskou atmosféru. Kostky fety naložené v olivovém oleji s plátky citronu a špetkou voňavého koření vás překvapí svou chutí. Sýr nechte pár hodin odležet v lednici a máte skvělou chuťovku k vínu, pita chlebu nebo jako doplněk do salátu.
- Zkuste sumak. Tohle sytě červené koření má jemně nakyslou chuť a skvěle ladí s grilovanými pokrmy, zeleninou i jogurtem. V kuchyních Blízkého východu se používá podobně jako u nás citron – stačí ho pár zrnek a feta dostane úplně nový rozměr.

Rozpalte gril a pozvěte k němu celé sousedství. Balkánská kuchyně je srdečná, voňavá a ideální pro společné stolování. Ať už grilujete s přáteli, rodinou nebo jen tak ve dvou, dopřejte si chutě, které voní létem. Recepty už máte!
Zdroj: Apetit