Nová registrace Zapomenuté heslo

Grilování nad ohněm: Co si opéct, když už vás špekáčky vážně nebaví?

12. 6. 2025
Grilované kuře s ananasem a karibskou salsou
Apetit
Grilované vepřové špízy na rozmarýnu s cibulkami Grilované sendviče s pivním sýrem a čatní Steak z krkovice s grilovanou broskví a pivní redukcí Další
1 fotka

Chleba, kečup, hořčice a špekáček. Klasika, kterou známe všichni a nestárnoucí čtveřice, jež provoněla nespočet letních večerů. Ale co když vám už buřty nestačí? Máme pro vás dobrou zprávu: oheň si rozumí i s jinými surovinami! Přinášíme vám inspiraci, díky níž se u ohně dobře nají i ti, kteří se uzeninám vyhýbají obloukem.

Jestli už vás nebaví špekáčky, nachystejte si grilovací mřížku. Než si ostatní opečou své špekáčky, mřížka se tak akorát rozpálí.

Kdo připravuje s předstihem, ten u ohně hlady netrpí: maso i zeleninu nechte nasáknout chutěmi marinád ještě v lednici, bylinky zabalte do vlhkého ubrousku, aby zůstaly čerstvé, a chléb nakrájejte klidně předem. Až plameny klesnou a uhlíky zčervenají, půjde všechno jako po másle.

Co všechno můžete „hodit na gril“?

  • Maso a špízy 100x jinak: Špíz dokáže nahradit špekáček s grácií kuchařského mistra. Stačí nakrájet pravidelné kostky, nechat je nasáknout oblíbenou marinádou a střídavě je navlékat na jehlu. Až se první špízy nad uhlíky rozvoní, na párek si nikdo ani nevzpomene.
  • Sýry: Halloumi, pivní či uzený sýr zvládnou vysokou teplotu bez toho, aby se zcela roztekly. Žár je pouze opeče po povrchu, vnitřek však zůstane pružný. Stačí pár minut na roštu a můžete podávat rychlý předkrm nebo hlavní chod pro vegetariány. Takový pološtiepok zvládnete opéct i na klacku!
  • Ovoce: Ananas, broskev i banán obsahují dostatek přírodního cukru, aby na žhavém grilu či litinové pánvi zkaramelizovaly do lehce křupavé glazury. Ugrilujete si tak dezert, který nepotřebuje ani šlehačku.
  • Sendviče: Plátky chleba, vrstva sýra, bylinkové máslo a případně lžička pikantního čatní: takto připravený sendvič rozpečte na grilu nebo litinové pánvi. Chléb se propeče do křupava, náplň zůstane vláčná a hotovo máte raz dva.

Rozmarýnové vepřové špízy se šalotkou

Silné dřevnaté větvičky rozmarýnu nahrazují špejle a zároveň dodávají masu bylinkovou vůni. Kostky vepřové krkovice předem naložte, nechte odležet alespoň dvě hodiny, ale klidně i přes noc. Potom střídavě napichujte maso s půlkami šalotek (jejich jemná nasládlá chuť se s rozmarýnem krásně doplňuje) a opékejte nad středně žhavými uhlíky.

Grilované vepřové špízy na rozmarýnu s cibulkami

Grilované vepřové špízy na rozmarýnu s cibulkami

< 60 min
4.9(7x)
Přečíst recept

 

Steak z krkovice s grilovanou broskví a pivní redukcí

Vepřová krkovice si perfektně rozumí s ovocem i nahořklou chutí piva. Maso nejprve krátce a zprudka opečte, aby se uzavřelo a zůstalo šťavnaté. Na roštu už mezitím bublá redukce z černého piva a třtinového cukru a karamelizují broskve… Výsledek je chuťově bohatý, příprava přitom nezabere víc než půl hodiny – ideální recept na víkendový oběd s přáteli.

Steak z krkovice s grilovanou broskví a pivní redukcí

Vepřový steak z krkovice se salátem s grilovanou broskví a pivní redukcí

< 60 min
5(1x)
Přečíst recept

 

Kuře na rumu s ananasem a karibskou salsou

Rum, limetová šťáva, tekutý med a čerstvý ananas společně tvoří marinádu, která z obyčejného kuřete vytáhne tropického ducha. Použijte celého vykostěného „motýlka“ – maso se propeče rovnoměrně, kůže chytne krásnou barvu a zůstane křupavá. Každé sousto je sladké, šťavnaté, lehce pálivé, zkrátka karibské léto v plné síle, i když oheň praská na české zahradě.

Grilované kuře s ananasem a karibskou salsou

Grilované kuře s ananasem a karibskou salsou

> 60 min
4.9(10x)
Přečíst recept

 

Sendvič s pivním sýrem a mangovým čatní

Tahle nenápadná kapsa z tmavého chleba má sílu vytáhnout hladové hosty z krize, než se dopeče hlavní chod. Stačí na krajíc rozetřít lžičku mangového čatní, přidat silnější plátky výrazného pivního sýra, zaklopit, potřít rozpuštěným máslem a opéct. Za pět minut je kůrka křupavá a uvnitř se táhne horký, voňavý sýr. Ano, jeho aroma je nezaměnitelné a docela pikantní, ale právě díky němu se ze sendviče stává opravdové comfort food.

Grilované sendviče s pivním sýrem a čatní

Grilované sendviče s pivním sýrem a čatní

< 60 min
0(0x)
Přečíst recept

 

Banánová loď s čokoládou a ořechy

Nejjednodušší dezert, který si můžete na grilu připravit! Banány nařízněte podélně ve slupce a opékejte řeznou stranou na grilu, dokud se na nich neobjeví pověstná mřížka. Pak už jen zbývá banány otočit, zasypat cukrem a nechat dojít. Podávat se dají rovnou ve slupce – stačí lžička a mlsání pod širým nebem může začít.

Grilované banány

Grilované banány

< 20 min
5(5x)
Přečíst recept

 

Špekáčky možná zůstávají klasikou, ale když se od nich odprosíte, otevře se vám celý nový svět chutí. Táboráková kuchařka má víc kapitol než jen „buřty“ a chutná skvěle.

Zdroj: Apetit

Doporučujeme článek s videem

Grilovací sezona je tu: Nejradši mám grilovačky s pomalým rozjezdem, říká šéfkuchař Zdeněk Pohlreich

Sdílet článek

Grilování Grilovací sezóna Opékání na ohni Akademie grilování

Související články