Nová registrace Zapomenuté heslo

Hallabong, Buddhova ruka a kaviárová limeta: Citrusové poklady z celého světa

2. 1. 2025
Hallabong
Shutterstock
Buddhova ruka Yuzu Kaviárová limeta Další
2 fotky

Vstupte do světa neobvyklých citrusových plodů, kde se setkávají sladké a kyselé tóny v harmonii jediného sousta. Poznejte hallabong, poklad z korejského ostrova Jeju, a objevte i další netradiční citrusy, které stojí za to ochutnat. Ať už se rozhodnete pro svěží sorbet, aromatickou marinádu nebo lehký osvěžující salát, citrusy vás překvapí svou univerzálností a pestrostí.

Citrusy jsou nedílnou součástí lidské stravy již po staletí. Patří sem známé a běžně používané plody jako pomeranče, citrony, limetky či grapefruity, které jsou ceněny pro svou šťavnatost, osvěžující chuť a bohatý obsah vitamínu C. Kromě těchto známých druhů však existuje řada méně obvyklých citrusů, které nabízejí jedinečné chuťové zážitky a své místo v moderní gastronomii si teprve budují.

Hallabong: Poklad z ostrova Jeju

Hallabong je speciální odrůda mandarinky, která pochází z korejského ostrova Jeju. Její název je odvozen od hory Hallasan, nejvyššího vrcholu Jižní Koreje, kde hallabong roste. Navíc tvar hory připomíná charakteristický výstupek na vrcholu tohoto ovoce.

Hallabong je známý svou měkkou, sladkou a šťavnatou dužinou s minimálním obsahem semen. Jeho slupka je jasně oranžová a snadno se loupe, což z něj činí ideální svačinu. V Koreji je hallabong velmi populární a často se využívá v různých dezertech, nápojích a džemech. Hallabong je ceněn zejména pro svou šťávu, která je sladší než mandarinková či pomerančová a také obsahuje více vitaminu C.

Další netradiční citrusy

Kromě hallabongu existuje řada dalších exotických citrusů, které stojí za pozornost:

  • Buddhova ruka: Tento bizarně vypadající citrus připomíná ruku s mnoha prsty. Buddhova ruka neobsahuje šťávu ani dužinu. Je ceněna pro svou aromatickou kůru, která se často používá k dochucování pikantních pokrmů, dezertů a alkoholických nápojů. Buddhova ruka se dá také kandovat. Oblíbená je hlavně v Číně, Malajsii a Japonsku, kde se mimo jiné používá k provonění oblečení či pokojů. Buddhova ruka je také vysazována jako okrasná dřevina a dá se pěstovat nejen v zahradách, ale i v květináčích.

  • Kaviárová limetka (Australská limetka): Pochází z Austrálie a její dužina se skládá z malých kuliček připomínajících kaviár. Plody válcovitého tvaru připomínají okurky. Má intenzivní citrusovou chuť a v gastronomii je oblíbená pro svou jedinečnou texturu.

  • Yuzu: Japonský citrus s výraznou vůní a kyselou chutí. Chutná trochu jako grep a mandarinka dohromady a vzhledem zase připomíná křížence citronu a pomeranče. Používá se v kulinářství, zejména při přípravě omáček, marinád a dezertů, ale výborně chutná i v teplých a studených nápojích.

Tipy na recepty s exotickými citrusy

  1. Hallabongový sorbet: Smíchejte čerstvě vymačkanou šťávu z hallabongu s cukrem, přidejte nastrouhanou kůru z hallabongu a trochu vody. Uložte v ploché misce do mrazničky a během mražení pravidelně promíchávejte vidličkou, dokud nedosáhnete jemné sorbetové konzistence. Osvěžující dezert je ideální pro letní dny.

  2. Salát s kaviárovou limetkou: Připravte si mix listové zeleniny, přidejte avokádo, krevety a posypte kuličkami z kaviárové limetky. Zakápněte olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem. Tento salát nabízí kombinaci svěžesti a exotické chuti.

  3. Yuzu marináda na ryby: Smíchejte šťávu z yuzu se sojovou omáčkou, strouhaným zázvorem a česnekem. Touto marinádou potřete filety z lososa nebo jiné ryby a nechte před grilováním či pečením odležet. Výsledkem bude aromatický a chutný pokrm.

Zdroje informací: koreakoreaheraldmelissaszahradnictvi-spomysl

Sdílet článek

Představení suroviny

Související články