Saláty z čerstvé zeleniny patří spíše k létu, ale tučnější zimní strava si také žádá odlehčení. V zimních měsících nechte rajčata a papriky na pultech supermarketů a sáhněte po zelenině, kterou vám v sezóně nabízí naše oblast. Z pečené kořenové zeleniny, řepy a dýně dokážete připravit nespočet salátových variací… A když dostanete chuť na něco opravdu křupavého, je tady zelí!
„Zelí, zelí, zelí, to člověka rozveselí,“ říkávaly už naše babičky – a měly pravdu, ukrývá víc, než byste čekali. Vitamíny C a B, spoustu vlákniny a pořádnou dávku živin, které vás postaví na nohy. V dobách, kdy ještě lékárny nebyly na každém rohu, bylo zelí všelékem: zahánělo zimní únavu, pomáhalo s trávením a dodávalo energii do dalšího dne.
Jak dostat více zelí na váš talíř? Začněte zelnými saláty
Zelné saláty jsou jednoduché, rychlé a plné chuti. K jemně nakrájenému bílému nebo červenému zelí stačí přidat křupavou mrkev nebo třeba rozinky a máte dokonalou přílohu k masu nebo jen tak k čerstvému chlebu. Zelí si rozumí s téměř každou kuchyní, takže se nebojte experimentovat. Uvidíte, že se tahle nenápadná zelenina brzy stane stálicí vašeho jídelníčku.
Raději se držíte osvědčených receptů? Máme pro vás inspiraci na zelné saláty, které jsme v redakci sami vyzkoušeli a otestovali. Dejte šanci hanácké klasice nebo světovému coleslawu – zaručeně si pochutnáte.
Hanácký zelný salát: Pocta české tradici
Začněme doma. Hanácký zelný salát býval králem českých bufetů a parťákem k čerstvému křupavému rohlíku. Poctivá klasika, kterou si pamatujeme z dětství. Stačí menší hlávka červeného zelí, cibule, špetka kmínu, sladkokyselý nálev a trocha majonézy. Výsledek? Salát, který vás vrátí ke kuchyni vašich babiček.
- Hanácký salát skvěle doplní řízky, pečené maso nebo klidně jen čerstvý chléb. A pokud chcete experimentovat, zkuste do něj přidat trochu nastrouhaného jablka nebo místo majonézy zakysanou smetanu.
Coleslaw: Křupavá ikona ze zámoří
Coleslaw, tenhle světově oblíbený zelný salát, je geniálně jednoduchý. Jemné bílé zelí, sladká mrkev a krémový dresink – kombinace, která se hodí ke každému grilování i nedělnímu obědu. Historie Coleslawu sahá až do Nizozemska, odkud „koolsla“ (zelný salát) putoval s přistěhovalci až do Ameriky. Tam získal svou moderní podobu, kterou dnes známe.
- Coleslaw se hodí téměř ke všemu: od grilovaných burgerů po smažená kuřecí křídla. Můžete ho snadno obměnit podle chuti (i když chápeme, že originál je jenom jeden). Přidejte jogurt místo majonézy, trochu jablek, nebo dokonce kapku medu a zasypejte jej pořádnou dávkou parmazánu. Nikdo mu neodolá.
Červený zelný salát: Barva, která baví
Jemná, lehce nasládlá chuť a nádherná fialová barva dělají z červeného zelí ideální ingredienci pro stylový salát. Červený zelný salát je svěží a lehký, ideální k pečeným masům nebo rybám.
- Co třeba zkusit trochu jablečného octa, citronovou šťávu a pár kapek olivového oleje? Zkuste přidat rozinky, červenou řepu, pražené ořechy nebo plátky jablka či pomerančů. Tento salát je nejen chuťově bohatý, ale bude se vyjímat i na slavnostně prostřeném stole – prostě ideální kombinace.
- Asijský šmrnc získá s opraženými arašidy, kapkou sezamového oleje a limetkovou šťávou, lístky čerstvého koriandru ho pak dotáhnou k dokonalosti.
Zelí trochu jinak
Pokud hledáte modernější pojetí, zelí vás překvapí svou variabilitou. Zkuste přidat čerstvé bylinky, třeba kopr nebo petrželku, a zakápnout citronovou šťávou. Přimíchejte křupavé mandle, nastrouhaný křen nebo sušené ovoce. Tyhle kombinace si oblíbí i ti, kteří na zelí nikdy moc nebyli.
Zdroj: Česká televize, Wikipedie, Apetit