Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Historie hranolek: První možná osmažila sv. Terezie od Ježíše, brambory se v Evropě prosazovaly pomalu

Hranolky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Belgičané povýšili bramborové hranolky na své národní jídlo, k Francouzům jako by odkazoval název french fries v americké angličtině. Vynalezli je Belgičané, nebo Francouzi – anebo je ve hře někdo třetí?

Chilský spisovatel a voják Francisco Núñez de Pineda y Bascuñán (1607–1682) zmiňuje pojídání papas fritas k roku 1629, není však známo, jak tyhle ,smažené brambory‘ vypadaly.

První hranolky možná pochází ze Španělska

Nabízí se také možnost, že první hranolky osmažila už sv. Terezie od Ježíše (1515–1582), španělská mystička a karmelitánka. Je tedy možné, že hranolky vynalezli Španělé, kteří také jako první dovezli brambory do Evropy v 60. letech 16. století. Ti by je také díky dějinné spřízněnosti mohli přinést do Belgie, jeden účet z roku 1567 dokonce dokládá dodávku brambor z Kanárských ostrovů do Antverp...

Faktem ale je, že brambory se coby potravina prosazovaly v Evropě jen pomalu. Jiným belgickým ,želízkem v ohni‘ má být rukopis popisující přípravu hranolků v údolí Mázy v roce 1680, provází ho však kontroverze. Tak či onak první recept na ,hranolky‘ se objevuje ve francouzské kuchařce La cuisinière républicaine z roku 1795.

  • Do Belgie pak snad přišly kolem poloviny 19. století, kdy se v Paříži měly zrodit hranolky, jak je známe dnes. Belgičanům však nelze upřít vášnivou lásku k hranolkům, které považují za samostatné jídlo, nikoli za přílohu, a dokonce jim vybudovali muzeum (Frietmuseum) v Bruggách.

Pojem ,brambor smažený po francouzsku‘ označoval u nás na začátku 20. století smažená bramborová kolečka. Americký výraz french fries prý vznikl za 1. světové války, když se američtí vojáci setkali v Belgii se smaženými hranolky, a protože se v tamní armádě mluvilo francouzsky, mylně je připsali Francouzům.

Správné brambory i tuk

  • HLÍZY: Obvykle se používají moučnaté brambory (varný typ C či B). Na belgické hranolky patří odrůda Bintje, mezinárodní řetězce rychlého občerstvení preferují Russet Burbank. Další vhodné odrůdy jsou třeba Agria, Asterix, Fontane, Innovator, Santana či Yukon Gold.
  • NA SMAŽENÍ: V Belgii za ideální považují hovězí lůj. Někdy se používal, stejně jako místy ve Francii, i koňský tuk. Ve směsi loje a oleje smažili hranolky do 90. let i v McDonald’s, nyní už tam živočišné složky nepřidávají. I jinde však přicházejí ke slovu rostlinné oleje (řepkový, arašídový, kukuřičný)... Skvělé jsou i hranolky na vepřovém sádle (tradiční v Bretani), což u nás ukazuje třeba brněnský Būcheck.

Zdroj: vyšlo v časopise Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?
  • Kvízy

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?

Pochutnáváte si celý advent na vaječném koňaku, od dětí loudíte kousek trdelníku, nemůžete se dočkat silvestrovských chlebíčků a vaším guilty pleasure je krevetový koktejl? Jak vám rozumíme! A pokud si navíc nemůžete pomoct a v každé...
AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...