0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Historie rychlého občerstvení v Čechách: V automatu Koruna vznikla legendární lahůdka

Automat Koruna
ZDROJ: ČTK, Automat Koruna
sdílet:

Češi se rychlým občerstvením mohli chlubit už v dobách první republiky. Do gastronomické historie se zapsal především automat Koruna, nadčasový podnik, ve kterém se nad chlebíčkem stýkávali úředníci, akademici i studenti. Od rána se zde tvořily fronty. A nešlo o jediný automat, který jsme u nás měli!

Neměli jsme fastfoody, ale automaty

Pražská koruna nebyla zdaleka jediným automatem u nás. V dobách socialismu byla veřejná stravovací zařízení v podobě automatů a bufetů oblíbena širokou veřejností a našli jste je v každém větším městě. Vedle pracujících, kteří si sem chodili na oběd, jste mohli v takovém bufetu potkat i studenty, kteří si dopřáli za pár korun teplou večeři nebo alespoň topinku.

  • Do historie se zapsala nejen proslulý pražský automat Koruna, kam chodil Luděk Sobota pro topinku za Martou Vančurovou, ale také další pražský automat Svět nebo brněnský Sputnik.

Český fenomén: automat Koruna

Veřejné stravování formou automatů k nám přišlo v minulém století z Německa a získalo velmi rychle na oblibě. Pověst vyhlášeného pražského automatu Koruna sahala daleko za hranice naší země.

Návštěvníci legendárního bufetu sídlícího na Václavském náměstí si mohli dopřát kávu, jahodový koktejl, dršťkovou polévku či topinku kdykoliv během dne, a to až do pozdních večerních hodin. Strávníci si na tehdejších lahůdkách pochutnávali takzvaně ,,na stojáka“.

  • Automat Koruna byl otevřen v roce 1931 v secesních prostorech paláce Koruna na Václavském náměstí.
  • Když tehdy přijeli do Československa na návštěvu Britové z ministerstva, byli z naší Koruny nadšení. V Evropě bylo rychlé občerstvení novinkou. Ihned požádali architekta Machoně, který stojí za interiérem bufetu, aby jim postavil repliku na Oxford Street.
  • Automat Koruna fungoval až do roku 1992 a denně ho navštívilo až 18 000 strávníků.
  • Setkávali se zde lidé ze všech společenských vrstev.

Kde se vzalo ruské vejce?

Z automatu Koruna pochází také český objev – ruské vejce. Vynalezl ho v 50. letech provozní Josef Hliňák. Bufet tehdy neměl dobrý sklad a potraviny v něm brzy podléhaly zkáze. Když začala odcházet červená řepa, sledi a vejce, osvítil pana Hliňáka spásný nápad!

Poručil šéfkuchařovi, aby ingredience přidal do klasického bramborového salátu. Směs vložili do papírových kelímků, na vrch položili rozpůlené vejce a celý pokrm zalili majonézou. Název ruské vejce dostala pochoutka prý proto, aby rychle prošla schvalovacím řízením.

Po automatech přišly fastfoody a jídelny

Úpadek automatů nastal v 80. letech a jejich definitivní pád o dekádu později. Důvodem bylo otevření zahraničních fast food řetězců. Ty – na rozdíl od automatů, do jejichž interiérů se v té době již neinvestovalo – nebyly zastaralé a splňovaly hygienické normy. Fast food styl přinesl novou formu stravování, která u nás velmi rychle zdomácněla.

  • V současné době jsou v duchu starých tradic obnovovány a provozovány některé veřejné jídelny a bufety, které na oblíbené automaty navazují.
  • Například jídelna Havelská koruna v Praze navázala na tradici Koruny a vaří se zde od roku 1999 až dodnes.

Co napomohlo rozvoji fast food? Automobilismus!

Rozvoj automobilismu šel naproti hromadnému šíření restaurací s rychlým servisem. S rozmachem automobilismu se začal životní styl zrychlovat, což vyžadovalo adekvátní reakci na gastronomickém trhu. Možnost odvézt si jídlo s sebou bez nutnosti konzumace v restauraci se stala takzvaně trendy.

Historie rychlého občerstvení u nás

  • První restaurace rychlého občerstvení pod značkou McDonald's byla otevřena v roce 1992 ve Vodičkově ulici.
  • V roce 1994 ji následoval řetězec KFC.
  • První pobočka řetězce Burger King se objevila až v roce 2008.

Zdroje informací: Novinky, Retro mania, iDnes

Související články

Autor: Stanislava Sedlák Chytilová

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč