Když se řekne maďarská kuchyně, nejspíš se vám vybaví papriky a klobásy na všechny způsoby. Jestli je ale něco ještě typičtějšího, jsou to studené ovocné polévky. Nejlépe si je vychutnáte za horkých letních dní, jsou osvěžující a plné vitamínů.
Ovocné polévky patří v Maďarsku mezi tradiční pokrmy, na kterých si pochutnávají celé generace. Do polévek se nejlépe hodí ovoce vyzrálé, které je plné chuti a vitamínů.
Studená třešňová polévka dobývá svět
Snad nejtypičtější je třešňová polévka, kterou opěvují foodblogeři po celém světě. Je lehce nakyslá, připomíná jogurtové mléko a vyrábí se z třešní a zakysané smetany. Naše středoevropské chutě by ji nejraději spořádaly jako dezert, Maďaři si ji ale dávají před hlavním chodem jako doplnění masitých pálivých jídel. Na studenou třešňovou polévku potřebujete:
- 500 g třešní
- 100 g cukru
- kůra z 1 citronu
- 500 ml vody
- 1 celá skořice
- špetka soli
- 200 ml zakysané smetany
- 1 lžíce mouky
Třešně omyjte a vypeckujte. V hrnci přiveďte k varu vodu, cukr, skořici a špetku soli, poté přidejte třešně a vařte asi 10 minut, dokud třešně nezměknou. V zakysané smetaně rozmíchejte lžíci mouky, přidejte do polévky a povařte do zhousnutí. Vyjměte skořici a nechte polévku vychladnout a rozležet, nejlépe do druhého dne.
Jahodová polévka ze čtyř surovin
Hitem maďarské kuchyně také jahodová polévka. Připomíná naše rozmačkané jahody se šlehačkou. Navíc je superrychlá, protože se narozdíl od třešňové nemusí vařit ani není nutné její rozležení. Co budete potřebovat?
- 500 g jahod
- 400 ml bílého jogurtu
- 2 lžíce medu
- 100 g zakysané smetany
- Mandle na ozdobu
Jahody očistěte a polovinu z nich rozmixujte najemno. Smíchtejte s bílým jogurtem a medem. Rozdělte do misek, každou porci ozdobte lžící zakysané smetany, jahodami a posypte plátky mandlí.
Smetanová meruňková polévka
V horkých letních dnech, kdy mají meruňky sezonu, se hlásí o slovo také ledově vychlazená polévka z meruněk. Co budete potřebovat?
- 1 l vody
- 400 g meruněk
- 4 lžíce moučkového cukru
- 1/8 l mléka
- 1 lžička škrobu k zahuštění
- citronová šťáva
- smetana
Meruňky vypeckujte a uvařte doměkka. Uvařené je prolisujte a vraťte do vývaru. V mléce rozmíchtejte lžičku škrobu, nalijte k meruňkám a společně ještě pár minut povařte. Podle chuti doslaďte, dochuťte citronem a vmíchejte trochu smetany. Nechte vychladnout a podávejte.
Teplá jablečná zahřeje, vychlazená osvěží
Ovocné polévky si můžete vychutnat i z jablek, ještě horké vás prohřejí za podzimních sychravých dní, studené oceníte za parných letních dní. Nejlepší jsou kyselé odrůdy, které se nejlépe snoubí se sladkou polévkou. Na 6 porcí budete potřebovat:
- 600 g jablek
- 2 l vody
- 400 g cukru
- citronová kůra
- 1 ks celé skořice
- sůl
- 200 ml zakysané smetany
- 200 g hladké mouky
- 1 žloutek
Jablka oloupejte, zbavte jadřinců, nakrájejte na plátky a uvařte je ve vodě smíchané s cukrem, skořicí, proužkem citronové kůry a špetkou soli. Jakmile změknou, přidejte zakysanou smetanu, ve které jste předtím rozmíchali hladkou mouku. Chvilku povařte a přidejte žloutek, podle chuti ještě přislaďte nebo přidejte citronovou šťávu.
Zdroje informací: Thiru, TasteAtlas, iDnes, Tacos