Velikonoční pečínky jsou sázka na jistotu. Vůně pečeného masa provoní celý byt, přitáhne všechny ke stolu a navodí atmosféru skutečné hostiny. A protože každá rodina má jiné chutě, vybrali jsme pět receptů, ze kterých si vybere každý. Od tradice po modernu, od jehněčího přes kuře až po vepřové s překvapením.
Velikonoce si o pořádnou pečínku přímo říkají – a my pro vás máme pět receptů, které potěší každého u stolu. Upečené maso, šťavnaté přílohy a vůně bylinek promění váš (nejen) velikonoční oběd ve sváteční zážitek, na který vaši blízcí jen tak nezapomenou.
Glazovaná jehněčí plec s česnekovými bramborami
Jehněčí maso patří k Velikonocům stejně jako beránek na sváteční stůl. Tahle verze je za nás přesně to, co si představíte pod pojmem „slavnostní pečínka“: pomalu pečená plec s voňavou glazurou, která se krásně leskne a ještě líp chutná. Nezapomeňte na brambory s česnekem, které nasají šťávu z masa a krásně se propojí s jeho chutěmi. Servírujte ideálně se skleničkou vína nebo dobře vychlazeného piva.

Pečínka v senu: Z viktoriánského pikniku rovnou na váš stůl
Možná to zní jako výstřelek moderní gastronomie, ale pečení masa v senu má půvabný historický základ. Ve viktoriánských dobách sloužilo seno jako izolace při převážení teplých pokrmů – a ukázalo se, že masu dodává nezaměnitelné aroma.
Dnes se k této technice vrací šéfkuchaři i domácí kuchtíci. Maso obklopené senem, doplněné o tymián, šalotky a jemné topinambury, získá chuť, kterou si oblíbíte. Chcete ohromit své hosty? Jiný recept nehledejte!

Pečené kuře s fenyklovo-rozmarýnovým máslem
Není kuře jako kuře. Když mu pod kůži schováte bylinkové máslo s fenyklem a rozmarýnem, hned dostane nový rozměr. Maso zůstane krásně šťavnaté, ale kůrka bude krásně křupat. Podávejte s glazovanou baby mrkví a spařenou brokolicí: tohle dozlatova vypečené kuřátko bude ozdobou každého slavnostního stolu!

Pečená vepřová kýta s rýží s černými fazolemi
Pro milovníky vepřového masa je tu recept inspirovaný karibskou kuchyní. Vepřová kýta se peče s aromatickou marinádou z česneku, koriandru, máty a citrusů. Jako příloha se podává rýže s černými fazolemi, která dodá pokrmu exotický nádech. Tohle je zkrátka oběd, kterým se blýsknete i před vzácnou návštěvou! Dopřejte si skvělé zpestření velikonoční tabule, nebudete litovat.

Pečené vepřové s jablečným salátem
Vepřová pečeně s jablky je sama o sobě dokonalá kombinace – a když k tomu přidáte kapary a máslové brambory, vznikne jídlo, které hraje na všechny smysly. Salát osvěží, maso zasytí a dohromady vytvoří slavnostní chuťový zážitek. Tohle jídlo je typické pro Severní Karolínu – ale kdo říká, že si ho nemůžete dopřát i vy, klidně na velikonočním stole?

Velikonoce jsou ideální příležitost vytáhnout sváteční ubrus, rozpálit troubu a připravit poctivý oběd. Už jste si vybrali? Sáhněte po receptu, který padne vaší rodině do noty – a užijte si sváteční stůl plný chutí, vůní a společných chvil. Dobrou chuť!
Zdroj: Apetit