Nová registrace Zapomenuté heslo

Hostiny slavných: Královské svatby, velkolepé oslavy a nezapomenutelné večírky, které píšou historii

4. 10. 2024
Slavnostní tabule
Shutterstock

Od honosných a okouzlujících svateb až po exotické vánoční oslavy – slavné osobnosti umí oslnit a okouzlit a jejich hostiny se často stávají nezapomenutelnými. Pojďte se podívat na 3 zajímavé hostiny, které se staly legendárními.

Historie je plná oslav a slavností, na které se vzpomíná po staletí. Tyto hostiny nebyly jen o dobrém jídle a pití, ale často i o politických a společenských gestech. Od královských svateb po privátní oslavy slavných umělců či státníků – vždy se dbalo na bohatství, moc a prestiž hostitele.

Svatba Elišky Přemyslovny a Jana Lucemburského: Královský svazek s vůní divočiny

Středověké svatební hostiny byly synonymem přebytku. Čím vyšší postavení ženich a nevěsta měli, tím více se dbalo na množství pokrmů i luxusní vybavení stolu. Svatba Elišky Přemyslovny a Jana Lucemburského z roku 1310 patřila mezi nejhonosnější ve středověkých Čechách. Na hostině se podávala divoká zvěřina, ale i pečení ptáci, hovězí maso, ryby, paštiky, huspeniny, kaše slané i sladké. K tomu se nalévalo silné medové pivo a vybraná vína, tehdy vnímána jako opravdový luxus. Jídla se servírovala za doprovodu trubek, rohů a bubnů.

  • Příprava hostiny: Na přípravě hostiny se podíleli nejen kuchaři, ale i řemeslníci, jejichž profese dnes už neexistují. Například s masem a masnými výrobky pracovali huntýři a drobníci, s pečivem či perníky caletníci a pernáři, o ovoce a zeleninu se starali zelníci, cibuláři, melouníci či dýňaři.

  • Neobvyklé kombinace: Dnes nás asi překvapuje, že se kombinovalo víno, jehněčí krev a krupice, ale také hrách s medem, rozinkami a sádlem.

  • „Šauesen“ – pokrmy pro oči: Některé pokrmy se servírovaly jen tzv. „pro oči“, říkalo se jim „šauesen“ a nejedly se, zato se různě barvily, zlatily či zdobily. Takovým příkladem byla slepice bez kostí – symbol plodnosti.

  • Květiny v pokrmech: Do jídel se přidávaly například okvětní lístky růže, v medu vařené bezové květy, v cukru máčené petrklíče a sedmikrásky.

Jan Werich miloval pálivé a podával hostům šneky i párky

Herec Jan Werich miloval návštěvy, oslavy a také dobré jídlo. Rád hostil a užíval si pozornost i delikátní jídlo. Například na Vánoce se u Werichů vystřídalo až 120 hostů, kteří mohli ochutnat šneky, uzené koleno, ale i klasické párky. Vše doplňovaly různé přílohy. Werich si oblíbil méně obvyklá jídla, která ochutnal během svého pobytu v Americe.

  • Gurmán na slovo vzatý: Werich miloval čtení kuchařských knih, které pro něj byly jako beletrie. Každý recept si doslova představoval na jazyku.

  • Pálivé a exotické kombinace: Pikantní jídla byla jeho vášní, stejně jako kombinace ovoce a masa. Mezi jeho favority patřily šunkové toasty s broskví, což bylo v české kuchyni raritou.

  • Škvarkové placky a toasty: Tyto pokrmy, byť tehdy neobvyklé, byly u jeho hostů velmi oblíbené a na různých oslavách u Werichů platily za lahůdku.

Svatba Diany a Charlese: 27 dortů na královské hostině

Když si lady Diana Spencerová v roce 1981 brala prince Charlese, následníka britského trůnu, svatbu sledoval doslova celý svět. Akce byla okázalá až opulentní, přesto se servírovalo výrazně jednodušší menu, než bývalo zvykem. Také počet chodů byl menší než se od královské svatební hostiny čekalo. Svatební hostina v sobě nesla tradice britské kuchyně, ale i moderní přístup kuchařů.

  • Co se podávalo: Na stole nechyběly rybí knedlíčky v humrové omáčce, kuřecí prsa plněná jehněčí pěnou, máslové fazolky, kukuřičný krém a nové brambory. A také britská klasika, jahody se šlehačkou.

  • Závěr hostiny: Královský večírek zakončily dorty. A bylo jich celkem 27!

Zdroje informací: vyzivaspol, lidovky, toprecepty

Sdílet článek

Historie Party a oslavy

Související články