Nová registrace Zapomenuté heslo

Hot cross buns: Voňavé sladké bochánky, které potěší nejen na Velikonoce

26. 3. 2025
Hot cross buns
Monika Grabkowska/Unsplash

Voňavé kořeněné bochánky s křížkem ze světlého těsta jsou tradičním britským pečivem, konzumovaným zejména v období Velikonoc. Hot cross buns mají bohatou historii sahající až do počátků minulého tisíciletí. Jak se proměnila příprava sladkých bochánků, proč jsou spojované s Velikonocemi a čím je vylepšit k dokonalosti?

Původ sladkých kořeněných bochánků s křížem na povrchu není zcela jistý. Některé zdroje datují vznik hot cross buns do 14. století, kdy opat Thomas Rodcliffe vytvořil v opatství St. Alban's recept podobající se dnešním bochánkům, jak uvádí i náš článek, jiné zdroje tuto kulinářskou iniciativu připisují mnichovi z 12. století. Ať už vznikly hot cross buns kdykoliv, do povědomí se dostaly roku 1361, kdy opat Thomas rozdával tehdejší Alban Buns chudým na Velký pátek před branami opatství St. Alban's. Za hranice opatství se recept na sladké bochánky brzy rozšířil a dnes najdeme různé variace po celém světě. 

Hot cross buns s vůní mixed spice: Co se skrývá v tajemné kořenící směsi?

Jakmile si k pravým hot cross buns přivoníte, ucítíte dokonale vyváženou směs koření, v receptech často označovanou jako mixed spice. Při přípravě pokřižovaných bochánků je koření stejně důležité, jako třeba náplň v tradičních českých buchtách. Co se v této britské kořenící směsi, která lehce připomíná naše perníkové koření, skrývá a jak si ji namíchat doma? 

  • Mezi běžné složky mixed spice patří skořice, muškátový oříšek, nové koření, koriandr, zázvor a hřebíček
  • V některých verzích může být směs obohacena také o kardamom nebo sušenou pomerančovou kůru

Jak na přípravu hot cross buns?

Sladké bochánky hot cross buns jsou typické svou nadýchanou texturou, kořeněnou vůní a křížkem na povrchu. Co je však nejvíce liší od klasických buchet je, že hot cross buns se správně mají konzumovat teplé. Nyní jsme již rozklíčovali celý název ‚horkých bochánků s křížem‘ a nyní se můžeme naplno pustit do jejich přípravy.

Hot cross buns

Hot cross buns

> 120 min
4.7(116x)
Přečíst recept

Vyzkoušejte hot cross buns se zmrzlinou nebo v podobě sušenek

Přestože variací na tradiční hot cross buns vznikají spousty, například s příchutí čokolády nebo kávy, největší oblibě se stále těší jejich původní podoba a chuť. Pokud je však chystáte pro větší počet strávníků, vyzkoušejte k bochánkům připravit také domácí smetanovou zmrzlinu s vůní pomerančové kůry. K celkovému prožitku už chybí jen dobrá káva. A v případě, že hledáte inspiraci na časově úspornější a celkově skromější variantu, připravte si hot cross buns à la sušenky s vanilkou a kokosem

Tyto sladké bochánky zkrátka potěší vaše chuťové pohárky nejen během Velikonoc a je jedno, zda zvolíte jejich klasickou podobu nebo něco modernějšího.

Zdroje informací: english-heritage.org.uk, sallysbakingaddiction.com, FB Jamie Oliver, recipetineats.com, Apetitonline.cz

Sdílet článek

Sladké pečení Sladká jídla Velikonoce

Související články