Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Houbařská sezóna je v plném proudu: Vyplatí se prodávat úlovky z lesa?

Kotrč
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Houbová sezóna je v plném proudu, sociální sítě přetékají košíky naditými po okraj praváky a tipy na ty největší houbové laskominy. Houbaření je skutečně český národní fenomén a dny v lese tráví sběrem hub mnozí. Ale někteří šli ještě dál a svoji vášeň se rozhodli zpeněžit. Když totiž máte štěstí na vzácné odrůdy, můžete si pěkně vydělat.

Houbaření má u nás tisíciletou tradici a alespoň jednou za rok vyrazí na houby až 70 % lidí, na domácnost připadá ročně průměrně 8 kg sesbíraných hub. To jsou úctyhodná čísla, že? Jenže co s takovým množstvím hub dělat, nepřejí se po chvíli? Uděláte klasickou smaženici, kulajdu, houbové řízky, část hub usušíte... Přemýšleli jste o prodeji čerstvých hub? Budete se možná divit, ale prodej těchto pokladů z lesa není vůbec ojedinělá záležitost. A když máte štěstí na vzácnější druhy, můžete si přijít i na pěkné peníze, odměny se pohybují v řádech stokorun za kilo.

Houby sbírat nebo prodávat?

Naplnili jste houbami všechny dostupné košíky a přemýšlíte co s nimi, protože rodině už houbové dobroty lezou ušima a sousedi se vám vyhýbají, aby opět nebyli obdarováni? Možná vás napadne, že by nebylo špatné je prodat. Prima nápad, ale ne tak rychle! 

  • Prodávat houby může totiž jen člověk nebo firma s platným osvědčením o jejich znalosti. Pokud tedy takové osvědčení nemáte, najděte v okolí výkupnu hub, která jej má a která od vás může váš úlovek odkoupit. „Podle Zákona o potravinách jsou povinni jej mít všichni, kdo chtějí prodávat volně rostoucí houby. Toto osvědčení vydávají na základě testů příslušné Krajské hygienické stanice, které vypisují také termíny k jejich vykonání,“ uvádí na svém webu Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).
  • Vyplatí se prodávat zejména houby vzácné a i tam si předem zjistěte cenu za kilo, abyste nebyli zklamaní. Na kvalitu hub má totiž vliv mimo jiné počasí.
  • Navíc některé houby sice vzácné jsou, ale zároveň velmi náročné na zpracování a tak o ně nemají všechny výkupny zájem. To je podle Olina Bezchleby, majitele rodinné konzervárny Via Delicia, případ třeba kotrče kadeřavého, kterému se ve Francii říká lesní květák.

Které houby se prodávají nejlépe? 

Podle SZPI je v České republice povoleno prodávat asi 50 druhů volně rostoucích hub. Přirozeně největší zájem je o houby vzácné a chutné. Z naší zkušenosti jsou nejžádanější tržní houby ty hřibovité a poté smrže, lišky, hlívy, čirůvky, stroček, lošák jelení, ale i lanýže,“ vyjmenovává Olin Bezchleba.

Dáte-li si práci s čištěním zmíněného kotrče kadeřavého, jistě svého kupce najdete také. Ale počítejte s tím, že má jeho „hlava“ tolik záhybů, ve kterých se snadno schová například jehličí, že je to opravdu náročné. Ale pravda je taková, že jeho obliba mezi šéfkuchaři v restauracích i domácími kuchaři roste. Má lahodnou chuť a je z něj skvělá falešná dršťková polévka nebo guláš. Tak si ji připravte doma, protože je to opravdu exkluzivní gurmánský zážitek!

„Kotrč se ale na rozdíl od smrže, který roste na jaře, vyskytuje během podzimní sezóny. Roste tam, kde je hodně vláhy: je to dřevobytná houba a osidluje kořeny a báze stromů. Je to nejfantastičtější houba, ale počet nalezišť je velmi omezený,“ popisuje mykolog Ivan Jablonský, který se zabývá pěstovanými houbami a dodává, že právě smrže mají tu nevýhodu, že se objevují jen ve velmi krátkém období na jaře. Lze je ale pěstovat a inspiraci najdeme například v Číně, kde vyvinuli unikátní technologie. Ale i doba pěstování je omezená, není to zkrátka žampion, který můžete pěstovat celý rok.

Jak houby prodávat?

Rozhodli jste se, že svoji houbařskou vášeň zpeněžíte? Pak by se vám mohla hodit ještě informace, jak houby k prodeji nachystat, protože podmínky jsou jasně dané:

„Houby je možné prodávat pouze za určitých podmínek – nesmějí být nakrájené, přípustný je pouze jediný řez, a to tak, aby nebyl oddělen klobouk houby od jejího třeně, houby nesmějí být přestárlé, zapařené, příliš vlhké a už vůbec ne plesnivé nebo nahnilé. Měly by být také do sucha očištěné a řádně označené druhem houby, datem sběru a dobou použitelnosti, která nesmí být delší než tři dny ode dne, kdy byly nasbírány. Houby mají také předepsanou teplotu skladování a přepravy, a to od 0 do 10 °C,“ uvádí SZPI.

Zdroje: ireceptar.cz, szpi.gov.cz

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín