Jáhly se vracejí na výsluní – a není divu! Jsou výživné, chutné, lehce stravitelné a jejich příprava je překvapivě jednoduchá. A právě z nich se připravuje jahelník, který se dříve pekl hlavně o svátcích. Dnes si ho ale můžete dopřát kdykoli. Jak ho připravit, aby byl vláčný a neodolatelný? Máme pro vás osvědčený recept i zajímavosti o jáhlách, které vás možná překvapí.
Jáhly sice dlouho nepatřily mezi „trendy“ suroviny, ale rozhodně mají co nabídnout. Jsou výživné, univerzální a snadno se připravují. Můžete z nich připravit sladkou kaši, slané placky nebo upéct jahelník – moučník z jáhel, který má své kořeny už ve středověku a kdysi byl symbolem hojnosti. Pekl se hlavně o svátcích nebo při významných rodinných událostech.
- Jáhly dříve patřily mezi ceněné a drahé suroviny. Proso bylo náročné na pěstování a loupání si vyžadovalo spoustu práce. Proto si jahelník mohli lidé dovolit jen při zvláštních příležitostech.
Proč si připravit jahelník?
Jahelník je dezert, který v sobě spojuje tradici, jednoduchou přípravu i zdraví prospěšné látky. Možná ho znáte jen z vyprávění nebo z babiččiny kuchyně, ale věřte, že se vyplatí ho zkusit. A tady je pár důvodů, proč si na něj udělat čas i dnes:
- Je přirozeně bezlepkový: jáhly neobsahují lepek, takže jsou ideální pro ty, kdo se musí nebo chtějí pšenici vyhýbat.
- Jáhly jsou výživná surovina: obsahují spoustu cenných živin – železo, hořčík, fosfor i vitaminy skupiny B.
- Je to úsporný dezert: jáhly, vejce, mléko, máslo, cukr a pár jablek. To je vše, co potřebujete. I proto byl jahelník oblíbený už u našich předků – vystačili si s tím, co měli běžně doma.
- Přizpůsobíte ho přesně podle své chuti: jahelník si můžete udělat pokaždé jinak. Máte rádi ovocné dezerty? Přidejte borůvky nebo meruňky. Milujete kombinaci sladkého a oříšků? Přidejte hrst nasekaných vlašáků.
Zajímavosti o jáhlách, které jste možná (ne)věděli:
- Jáhly jsou v podstatě loupané proso a patří k nejstarším pěstovaným obilovinám na světě.
- V minulosti se používaly i jako léčivá potravina – jáhlová kaše byla doporučována na posílení oslabeného organismu.
- Jáhly jsou přirozeně zásadotvorné a pomáhají vyrovnávat překyselení organismu. Pokud vás trápí pálení žáhy nebo nadýmání, zkuste zařadit do jídelníčku jahelnou kaši nebo jahelník. Pomůžou tělu znovu najít rovnováhu.
Jak připravit jáhly bez hořkosti?
Nenechte se zmást tvrzením, že kupované jáhly už není třeba spařovat. Je to zrádné – dokud neochutnáte, nepoznáte, zda jsou hořké, a mohou vám zkazit celý zážitek z jídla. Hořká chuť jáhel je způsobená zbytky obalových vrstev a tukem, který na vzduchu žlukne. Jak na to, aby byly vždy jemné a chutné?
- Nasypte jáhly do cedníku a propláchněte je vroucí vodou, tento postup 2x opakujte.
- Poté je ještě jednou propláchněte studenou vodou.
- Vařte je v poměru 1:2 s vodou nebo mlékem.
Recept na vláčný jahelník s jablky
Upečte si voňavý jahelník s vrstvou sladkých hruškových povidel a měkkými jablky. Chutná stejně dobře teplý i studený a pochutnají si malí i velcí:
Suroviny (4–6 porcí): 250 g jáhel, 500 ml mléka (může být i ovesné nebo mandlové), špetka soli, 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť), 90 g krupicového cukru, máslo (na vymazání + na pokladení), strouhanka (na vysypání formy), hrušková povidla (na potření), 7 menších jablek, moučkový cukr (na posypání), med nebo sirup (na zakápnutí)
Postup:
- Nasypte jáhly do cedníku a několikrát je spařte vroucí vodou. Tím se zbavíte hořkosti.
- V hrnci zahřejte mléko, přidejte špetku soli a vsypte jáhly. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a pomalu vařte asi 15 minut, pak odstavte a nechte pod pokličkou dojít. Jáhly by měly být měkké a tekutina vsáknutá.
- Do vychladlých jahel vmíchejte žloutky. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a po lžících do něj zašlehejte cukr. Hotový sníh opatrně vmíchejte do jahel.
- Pekáček vymažte máslem a vysypte strouhankou. Na dno rozetřete vrstvu jahelné směsi, potřete ji hruškovými povidly a přidejte zbytek jahel. Jablka rozkrojte, vyjměte jádřince, nakrájejte na plátky a jemně zatlačte do povrchu.
- Navrch položte plátky másla a dejte péct na 180 °C asi 40 minut. Hotový jahelník posypte moučkovým cukrem a zakápněte medem nebo sirupem. Nejlépe chutná ještě teplý, ale podávat jej můžete i za studena. Pokud byste jej přece jenom chtěli ohřívat, dejte si pozor, ať jej nevysušíte.
Triky, které jahelník posunou na vyšší level
- Nahraďte povidla opečenými jablky: Místo hruškových povidel zkuste jahelník proložit jablky nakrájenými na kostičky. Krátce je opečte na másle s trochou cukru a skořice – provoní vám celý byt!
- Přidejte tvaroh: Chcete jahelník sytější a vláčnější? Vmíchejte do jahel vaničkový tvaroh promíchaný s cukrem a jedním žloutkem.
- Vylepšete vůni: Přidejte do směsi trochu vanilkového extraktu, citronové kůry nebo špetku mletého badyánu.
- Nemusíte zůstat jen u klasického kravského mléka: jahelník si skvěle rozumí i s jeho rostlinnými alternativami, které mu dodají zajímavou chuť a udělají ho ještě lépe stravitelným.
Jak správně skladovat jáhly a jahelník, aby si uchovaly chuť i kvalitu?
Správné skladování je důležité nejen pro jahelník, ale i pro samotné jáhly. Pokud chcete, aby váš dezert zůstal vláčný a jáhly neztratily svou jemnou chuť, držte se těchto jednoduchých pravidel:
Jak skladovat jáhly?
- Jáhly potřebují chladné a suché prostředí: skladujte je ideálně v uzavíratelné nádobě, která je ochrání před vlhkostí a nežádoucími pachy.
- V letních měsících je raději dejte do lednice: teplo jim nesvědčí a mohou rychle žluknout.
- Nenakupujte je do zásoby: jáhly jsou sice trvanlivé, ale časem mohou zhořknout, což zkazí chuť jahelníku.
Jak skladovat jahelník?
- V lednici: dejte jahelník do uzavíratelné nádoby nebo ho zabalte do potravinové fólie. V lednici vydrží 2–3 dny.
- V mrazáku: pokud vám jahelník zbyde, nakrájejte ho na porce, každou zabalte do fólie a uložte do mrazáku. Vydrží tam až 3 měsíce.
Jáhly sice bývají považovány za „chudé jídlo“, ale v moderní kuchyni si zaslouží čestné místo. Jsou výživné, chutné a dají se připravit na desítky způsobů. Připravte si je i vy.
Zdroje: Vimcojim.cz, Wikipedia, Prozeny.cz, Vitalia.cz, Countrylife.cz, Apetit