Jahody jsou jako léto v plné síle – červené, šťavnaté a voňavé. Není snad jiná sezónní surovina, která by tolik evokovala vzpomínky na dětství, prázdniny a bezstarostná odpoledne. Připravte si s námi ty nejlepší recepty, ve kterých červené plody hrají hlavní roli. Jejich čas právě začal.
Jahody na záhoncích se červenají, voní na dálku a z každé misky mizí rychlostí blesku. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, ještě teplé od slunce. Ale když je zakomponujete do klasických receptů, jako jsou bublanina, dort se šlehačkou nebo poctivý domácí džem, rázem se ocitnete na prázdninách. A přesně tohle kouzlo nám každý rok připomíná, proč se na jejich sezónu tolik těšíme.
Jahodový dort se šlehačkou: V jednoduchosti je síla (a krása)
Nadýchaný piškot, domácí jahodový džem, šlehačka a pěkná hromádka čerstvých jahod. Nic víc, nic míň. A přitom je tenhle dort jedním z těch, které si pamatujete celý život. Je lehoučký, svěží, efektní a neuvěřitelně dobrý. Když ho dáte na stůl, vypadá slavnostně – a přitom ho zvládnete upéct klidně v běžný den po práci. Recept podle Dity P. je navíc důkazem, že krása se dá poskládat z pár obyčejných surovin.

Tvarohové knedlíky s jahodami: Savojská legenda, která se rozplývá na jazyku
Když v Café Savoy podávají jahodové knedlíky, je vyprodáno během chvilky. A my se tomu vůbec nedivíme. Nadýchané tvarohové těsto, celé čerstvé jahody uvnitř, nahoře strouhaný tvrdý tvaroh s cukrem a špetkou perníku. Nakonec přelít rozpuštěným máslem – a je hotovo. Tyhle knedlíky nejsou jen jídlo. Jsou zážitek.

Jahodová bublanina: Když chcete ochutnat léto
Snad každý si vzpomene na bublaninu z dětství – a tohle je přesně ona! Nadýchaná, vláčná a plná šťavnatých jahod. Bublaninu nemusíte zasypat jen moučkovým cukrem. Zkuste ji ještě lehce zakápnout smetanou nebo podávat se šlehačkou nebo kopečkem vanilkové zmrzliny. Chutnat vám bude i druhý den. Pokud tedy zbyde.

Domácí jahodový džem: Sklenice léta po celý rok
Nic vám v lednu nepřipomene červen jako sklenice domácího džemu. A když k jahodám přidáte vanilku a trochu limetkové šťávy, budete ji chtít mazat na chleba, lívance i palačinky celý rok. Tenhle džem má vyváženou chuť a neztrácí nic z vůně čerstvých jahod.

Cheesecake s rozpečenými jahodami: Láska na první sousto
Cheesecake se u nás zabydlel rychle – a není divu. Jemná smetanová náplň na křupavém korpusu si získala srdce i těch, kteří jinak dortům zrovna neholdují. Pečený cheesecake s rozpečenými jahodami je božský koláč, který udělá parádu na každé rodinné sešlosti i u odpolední kávy s kamarádkou. Stačí jen nakrájet – a už se nese ke stolu.

Jahodová sezona je krátká, ale chutě, které s sebou přináší, zůstávají v paměti dlouho. Ať už sáhnete po dortu, knedlících, bublanině nebo si připravíte džem do zásoby, jedno je jisté: s jahodami nikdy nešlápnete vedle. Teď je jejich čas. Užijte si ho naplno!
Zdroj: Apetit