Nová registrace Zapomenuté heslo

Jahody jsou tu! Nejlepší recepty na knedlíky, bublaninu i džem

29. 5. 2025
Tvarohové knedlíky s jahodami ze Savoye
Apetit
Jahodový dort se šlehačkou podle Dity P. Jahodová bublanina Jahodový džem s vanilkou a limetou Další
1 fotka

Jahody jsou jako léto v plné síle – červené, šťavnaté a voňavé. Není snad jiná sezónní surovina, která by tolik evokovala vzpomínky na dětství, prázdniny a bezstarostná odpoledne. Připravte si s námi ty nejlepší recepty, ve kterých červené plody hrají hlavní roli. Jejich čas právě začal.

Jahody na záhoncích se červenají, voní na dálku a z každé misky mizí rychlostí blesku. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, ještě teplé od slunce. Ale když je zakomponujete do klasických receptů, jako jsou bublanina, dort se šlehačkou nebo poctivý domácí džem, rázem se ocitnete na prázdninách. A přesně tohle kouzlo nám každý rok připomíná, proč se na jejich sezónu tolik těšíme.

Jahodový dort se šlehačkou: V jednoduchosti je síla (a krása)

Nadýchaný piškot, domácí jahodový džem, šlehačka a pěkná hromádka čerstvých jahod. Nic víc, nic míň. A přitom je tenhle dort jedním z těch, které si pamatujete celý život. Je lehoučký, svěží, efektní a neuvěřitelně dobrý. Když ho dáte na stůl, vypadá slavnostně – a přitom ho zvládnete upéct klidně v běžný den po práci. Recept podle Dity P. je navíc důkazem, že krása se dá poskládat z pár obyčejných surovin.

Jahodový dort se šlehačkou podle Dity P.

Jahodový dort se šlehačkou podle Dity P.

< 75 min
3.8(85x)
Přečíst recept

 

Tvarohové knedlíky s jahodami: Savojská legenda, která se rozplývá na jazyku

Když v Café Savoy podávají jahodové knedlíky, je vyprodáno během chvilky. A my se tomu vůbec nedivíme. Nadýchané tvarohové těsto, celé čerstvé jahody uvnitř, nahoře strouhaný tvrdý tvaroh s cukrem a špetkou perníku. Nakonec přelít rozpuštěným máslem – a je hotovo. Tyhle knedlíky nejsou jen jídlo. Jsou zážitek.

Tvarohové knedlíky s jahodami ze Savoye

Tvarohové knedlíky s jahodami ze Savoye

< 30 min
3.9(63x)
Přečíst recept

 

Jahodová bublanina: Když chcete ochutnat léto

Snad každý si vzpomene na bublaninu z dětství – a tohle je přesně ona! Nadýchaná, vláčná a plná šťavnatých jahod. Bublaninu nemusíte zasypat jen moučkovým cukrem. Zkuste ji ještě lehce zakápnout smetanou nebo podávat se šlehačkou nebo kopečkem vanilkové zmrzliny. Chutnat vám bude i druhý den. Pokud tedy zbyde.

Jahodová bublanina

Jahodová bublanina

> 60 min
4.5(336x)
Přečíst recept

 

Domácí jahodový džem: Sklenice léta po celý rok

Nic vám v lednu nepřipomene červen jako sklenice domácího džemu. A když k jahodám přidáte vanilku a trochu limetkové šťávy, budete ji chtít mazat na chleba, lívance i palačinky celý rok. Tenhle džem má vyváženou chuť a neztrácí nic z vůně čerstvých jahod.

Jahodový džem s vanilkou a limetou

Jahodový džem s vanilkou a limetou

< 60 min
4.6(17x)
Přečíst recept

 

Cheesecake s rozpečenými jahodami: Láska na první sousto

Cheesecake se u nás zabydlel rychle – a není divu. Jemná smetanová náplň na křupavém korpusu si získala srdce i těch, kteří jinak dortům zrovna neholdují. Pečený cheesecake s rozpečenými jahodami je božský koláč, který udělá parádu na každé rodinné sešlosti i u odpolední kávy s kamarádkou. Stačí jen nakrájet – a už se nese ke stolu.

Cheesecake s rozpečenými jahodami

Cheesecake s rozpečenými jahodami

< 120 min
4.3(182x)
Přečíst recept

 

Jahodová sezona je krátká, ale chutě, které s sebou přináší, zůstávají v paměti dlouho. Ať už sáhnete po dortu, knedlících, bublanině nebo si připravíte džem do zásoby, jedno je jisté: s jahodami nikdy nešlápnete vedle. Teď je jejich čas. Užijte si ho naplno!

Zdroj: Apetit

Doporučujeme recept s videem

Jahodové tiramisu bez vajec

Sdílet článek

Jahody Jahodové recepty Sladké pečení Sladká jídla

Související články