Burgundsko není jen o víně. Tedy – technicky vzato je, ale byla by škoda to celé omezit na skleničku pinotu. Tenhle kout Francie má totiž co nabídnout i těm, kdo hledají chuťový zážitek s přesahem. Třeba v podobě hořčice, která sice vypadá nevinně, ale dožene vás až k slzám. Vyrazili jsme ochutnávat – a přivezli si mnohem víc než jen jednu skleničku dijonské.
Ať už vás do Burgundska přivedla láska k vínu, chuť na něco jiného, než jsou makronky, nebo jen touha zjistit, jestli je dijonská hořčice opravdu tak dobrá, brzy zjistíte, že tady se jídlo nebere na lehkou váhu. A co vypadá jako jednoduchý degustační talíř, může být klidně nejvýraznější zážitek celé vaší cesty.
Na konci května jsme vyrazili ochutnat Burgundsko – region, který milovníci vína znají skrz naskrz, ale kde se dá zažít mnohem víc než jen degustace pinotu noir. V plánu byli šneci, hořčice, sýry i jídla, o kterých jsme do té doby jen slyšeli. No a taky návštěva Cook's Atelieru v Beaune – který byl ovšem, když jsme k němu dorazili, zavřený. (Všichni gastro nadšenci jistě pochopí míru mého zklamání.) A tak jsme to vzali po svém. S cílem dobře se najíst, ochutnat, co Burgundsko nabízí – a prostě si to užít.
Začíná to vínem. Vždycky.
V Burgundsku je víno v podstatě povinná výbava. Ať už se zastavíte v Beaune, Dijonu nebo Santenay, vždycky se najde někdo, kdo vám naleje a zároveň vysvětlí, proč zrovna jejich ročník 2020 chutná nejlépe. A i když často nebudete rozumět ani slovo, protože s vámi nikdo moc anglicky mluvit nebude, s každým dalším vzorkem zjistíte, že francouzštině rozumíte víc a víc.
- Téměř na každém kroku narazíte na malá vinařství. Někdy je to jen nenápadný nápis na vratech, jindy vás vítá celá rodina, a než se stihnete rozkoukat, máte v ruce skleničku.
Šneci: Šest ulit a žádná panika
Když vám v restauraci položí na stůl talíř se šesti (nebo dvanácti) ulitami, nepanikařte. Nejde o výzvu pro odvážné ani o zkoušku odvahy. Burgundští šneci jsou překvapivě jemní, provonění máslem, česnekem a bylinkami. A popravdě? Kdyby vám někdo neřekl, co jíte, možná byste to ani nepoznali. Na dovolené se přece mají zkoušet věci, na které si doma netroufnete. A šneci v Burgundsku jsou rozhodně ten správný začátek.

Boeuf bourguignon: volba číslo jedna
Samozřejmě, že jsem boeuf bourguignon znala, občas ho vaříme i doma a je to jedno z jídel, které ráda servíruju návštěvám. Ale ochutnat ho přímo tam, kde má své kořeny? To jsme si nemohli nechat ujít! Překvapila mě jeho výrazná chuť no a taky hustota a příloha, kterou jsem nečekala. Bageta to nebyla!
- S bourguignonem je to jako s naší svíčkovou, každá rodina má svůj recept. Někdo přidává česnek, jiný žampiony, další trochu hořčice – protože jsme přece v Burgundsku, že ano. Ale základ je vždycky stejný: maso se musí dusit pomalu, ve víně z regionu. Nic jiného není přijatelné.
Dijonská hořčice: malá sklenička, velké emoce
V La Moutarderie Fallot máte možnost vyzkoušet hned několik druhů hořčice. Možná si naivně naberete víc, než je potřeba, protože hořčici už přece znáte… A možná vám při tom i ukápne slza. Tak ostrou jste ji totiž nečekali. Naštěstí jsou na neznalé turisty připraveni, a ke konci ochutnávky si máte možnost načepovat trochu vody, což, věřte mi, oceníte.
V Moutarderie Fallot ochutnáte hořčici s bílým vínem, estragonem, medem, rybízem nebo třeba burgundským pinotem. V malých skleničkách za jedno euro je můžete přivézt jako milý suvenýr třeba pro sousedy. Velké balení v tubě se bude hodit na každodenní vaření a stylová dóza se bude krásně vyjímat na kuchyňské lince. Abych byla upřímná – nevěděla jsem, co vybrat dřív, a místní nakládané okurky jsem raději obešla obloukem.
Sýry a další klišé, která nikdy neomrzí
Ano, mají tu i sýry, které ucítíte dřív, než otevřete krabičku. Místní perníčky ale voní po koření a obchod plný krásně balených sardinek vás donutí koupit si alespoň tři kusy – i když jste je nikdy předtím nejedli. Co nás ale překvapilo nejvíc? Zákusek, který chutnal přesně jako český větrník. Akorát vypadal tak trochu více francouzsky.
Tipy pro ty, kteří už balí batoh:
- Vyzkoušejte: Degustaci ve vinném sklepě – ideálně tam, kde vám víno naleje přímo vinař. Vyhněte se přetíženým místům s cenovkami, které za pět vzorků vína nehodláte akceptovat. Někdy stačí sejít z hlavní trasy a za zlomek ceny dostanete mnohem víc. A to platí nejen pro víno, ale i restaurace.
- Nakupte: Fallot hořčici v malých skleničkách – estragonová, medová, hroznová, s bílým vínem… Jedna nestačí.
- Nevynechejte: Trhy. Možná si moc nepopovídáte, ale za to ochutnáte to nejlepší z místní produkce. Sobotní trhy v Beaune jsou vyhlášené a najdete tam všechno od sýrů až po proutěný košík.
- Ochutnejte šneky: V restauraci, která není pastí na turisty.
A jak tedy chutná Burgundsko? Za mě jako místo, kde vám přijde naprosto v pořádku sníst na posezení dvanáct šneků, víno teče proudem a i malá lžička hořčice vás donutí zamáčknout slzy v očích. A přesně kvůli takovým zážitkům stojí za to ochutnávat svět.
Zdroj: Apetit