Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na dokonalý burek? Tenké těsto, bohatá náplň a vůně dovolené ve vaší kuchyni

29. 3. 2025
‚Plážový‘ burek s tvarohem
Apetit

Křupe při každém kousnutí, ale uvnitř je vláčný a sytý. Burek je jídlo, které se nejí – to se zbožňuje. Možná jste ho ochutnali na dovolené v Chorvatsku, možná znáte jeho sýrovou variantu z tureckého bistra. A pokud ne, je nejvyšší čas to napravit – protože připravit ho doma je jednodušší, než si myslíte.

Burek má původ v Osmanské říši, odkud se rozšířil do všech koutů Balkánu. Dnes je národní specialitou v Bosně, Srbsku, Severní Makedonii i Turecku (kde se mu říká börek). Každá země má své oblíbené náplně, tvary i způsoby podávání – někde se krájí na klínky, jinde se servíruje v celku jako koláč nebo spirála.

Co je to vlastně burek?

Základ tvoří tenoučké filo těsto – vrstvy jako hedvábí, které se při pečení promění v dokonalou křehkou pochoutku. Tradičně se plní slanou náplní – sýrovou, masovou nebo bramborovou. U nás bývá nejdostupnější verze se sýrem a tvarohem nebo se špenátem, ale klidně vyzkoušejte i jiné obměny.

  • Filo těsto aneb křehčí už to nebude: Ultra tenké vrstvy těsta, které při pečení zkřehnou. Pozor! Pracujte se s ním rychle – vysychá. Každý plát je proto dobré nejdřív potřít olejem nebo rozpuštěným máslem, jinak zůstane tuhý. Domácí verze existuje, ale nebojte – sáhněte klidně po kupovaném. Najdete ho v mrazáku nebo chladicích boxech supermarketu, často hned vedle listového těsta.

Dýňový štrúdl (bulharský tikvenik)

Dýňový štrúdl (bulharský tikvenik)

> 60 min
4.7(28x)
Přečíst recept

Věděli jste, že…

  • Burek není jen jeden: V Bosně platí přísná pravidla: burek = mleté maso. Tvarohová verze se jmenuje sirnica, se špenátem zeljanica a s bramborami krompiruša. V Turecku se na to jde jinak – burek je všechno, co je zabalené ve filo těstě. Podobně i v Srbsku, kde najdete i pojem savijača – ten označuje jakýkoli závin, který se stáčí.
  • Jí se lžící – a často s jogurtem: V některých zemích se burek servíruje s jogurtem (ne na něj, ale vedle něj!), ideálně vychlazeným. A často se jí přímo z pekáče nebo ubrousku, třeba i na ulici. V některých pekárnách dostanete k burku lžíci místo příboru – protože to tak prostě má být.
  • Burek byl fastfood dřív, než to bylo cool: Už ve středověkém Istanbulu se prodával na trzích. Dnes má v některých balkánských zemích skoro kultovní status – s vlastními festivaly, soutěžemi a specializovanými pekárnami (buregdžinica).
  • Jeho jméno má turecké kořeny: Slovo börek pochází z turečtiny a označuje vrstvené nebo stočené pečivo z tenkého těsta – obvykle plněné masem, sýrem nebo zeleninou. Rozšířil se spolu s Osmanskou říší a každá země si ho přizpůsobila po svém.

Jak připravit doma „plážový burek“?

Burek si zamilovali i v Chorvatsku, kam se rozšířil díky bosenským Chorvatům. Často se tu setkáte s názvem rolani burek – tedy zavinutý burek, který se prodává na každém rohu, klidně i na pláži. Najdete ho v každé druhé pekárně, často se jí za chůze a většinou s úsměvem. Dobrou zprávou je, že tenhle plážový závin si můžete s klidem upéct i doma – s tvarohem, masem nebo čímkoli, co zrovna najdete v lednici.

Suroviny: 1 balení filo těsta (cca 450 g), sůl, 1 lžička oleje. Na náplň: 500 g měkkého tvarohu, 4 lžíce tučné zakysané smetany, 2 vejce, 2 lžičky soli.

Postup:

  1. V míse vymíchejte tvaroh, smetanu, vejce a sůl dohladka.
  2. Troubu předehřejte na 220 °C.
  3. Na pracovní plochu rozložte jeden plát filo těsta a rovnoměrně na něj naneste kopečky náplně (není cílem spotřebovat ji všechnu, plátů nejspíš budete plnit víc). Z delší strany opatrně smotejte do závinu a nakrájejte ho na špalíky.
  4. Špalíky postavte svisle těsně vedle sebe do dortové formy. Pokračujte, dokud ji nezaplníte.
  5. Pečte 25 minut dozlatova. Těsně před koncem pečení polijte trochou vroucí osolené vody smíchané se lžičkou oleje a ještě krátce dopečte.

Kdo si chce burek vychutnat se vším všudy, může si zkusit připravit těsto doma. Není to žádná věda, jen to chce trochu trpělivosti a volné odpoledne. Odměnou bude autentický chuťový zážitek:

  • Smíchejte 500 g hladké mouky, 50 ml oleje, 1 vrchovatou lžičku soli a 350 ml teplé vody. Vypracujte vláčné, pružné těsto a rozdělte ho na dva díly. Každý vyválejte, potřete olejem a nechte asi 30 minut odpočívat – nejlépe proložené pečicím papírem, aby se neslepily.
  • Potom těsto roztáhněte co nejtenčeji – ideálně na utěrce nebo ubruse, který vám pomůže při motání. Plát naplňte po delší straně, smotejte do tenkého závinu a pak ještě jednou z opačné strany. Vznikne dvojitý závin, který pak už jen stačí položit do formy a upéct.

Pasulj (srbská fazolová polévka)

Pasulj (srbská fazolová polévka)

< 50 min
4.9(15x)
Přečíst recept

Obměny, které stojí za zkoušku:

  • Masový burek: Náplň z mletého masa (hovězí nebo jehněčí), cibule a koření jako paprika a pepř.
  • Špenátový: Tvaroh můžete doplnit spařeným špenátem nebo listovou petrželí.
  • Bramborový: Uvařené brambory rozmačkané s máslem, cibulkou a solí – jednoduchá a výborná náplň, která vás překvapí svou jemnou chutí.

Burek chutná nejlíp čerstvě upečený, ale výborný je i druhý den – stačí ho znovu krátce ohřát v troubě. Podávejte ho se sklenicí jogurtu, salátkem z rajčat a cibule nebo jen tak „na stojáka“ jako na dovolené.

Zdroj: Taste Atlas, Lonely planet, BalkanLunchBox.com, Wikipedia, Apetit

Sdílet článek

Slané pečení Balkánská kuchyně Turecká kuchyně

Související články