
Křupe při každém kousnutí, ale uvnitř je vláčný a sytý. Burek je jídlo, které se nejí – to se zbožňuje. Možná jste ho ochutnali na dovolené v Chorvatsku, možná znáte jeho sýrovou variantu z tureckého bistra. A pokud ne, je nejvyšší čas to napravit – protože připravit ho doma je jednodušší, než si myslíte.
Burek má původ v Osmanské říši, odkud se rozšířil do všech koutů Balkánu. Dnes je národní specialitou v Bosně, Srbsku, Severní Makedonii i Turecku (kde se mu říká börek). Každá země má své oblíbené náplně, tvary i způsoby podávání – někde se krájí na klínky, jinde se servíruje v celku jako koláč nebo spirála.
Co je to vlastně burek?
Základ tvoří tenoučké filo těsto – vrstvy jako hedvábí, které se při pečení promění v dokonalou křehkou pochoutku. Tradičně se plní slanou náplní – sýrovou, masovou nebo bramborovou. U nás bývá nejdostupnější verze se sýrem a tvarohem nebo se špenátem, ale klidně vyzkoušejte i jiné obměny.
- Filo těsto aneb křehčí už to nebude: Ultra tenké vrstvy těsta, které při pečení zkřehnou. Pozor! Pracujte se s ním rychle – vysychá. Každý plát je proto dobré nejdřív potřít olejem nebo rozpuštěným máslem, jinak zůstane tuhý. Domácí verze existuje, ale nebojte – sáhněte klidně po kupovaném. Najdete ho v mrazáku nebo chladicích boxech supermarketu, často hned vedle listového těsta.

Věděli jste, že…
- Burek není jen jeden: V Bosně platí přísná pravidla: burek = mleté maso. Tvarohová verze se jmenuje sirnica, se špenátem zeljanica a s bramborami krompiruša. V Turecku se na to jde jinak – burek je všechno, co je zabalené ve filo těstě. Podobně i v Srbsku, kde najdete i pojem savijača – ten označuje jakýkoli závin, který se stáčí.
- Jí se lžící – a často s jogurtem: V některých zemích se burek servíruje s jogurtem (ne na něj, ale vedle něj!), ideálně vychlazeným. A často se jí přímo z pekáče nebo ubrousku, třeba i na ulici. V některých pekárnách dostanete k burku lžíci místo příboru – protože to tak prostě má být.
- Burek byl fastfood dřív, než to bylo cool: Už ve středověkém Istanbulu se prodával na trzích. Dnes má v některých balkánských zemích skoro kultovní status – s vlastními festivaly, soutěžemi a specializovanými pekárnami (buregdžinica).
- Jeho jméno má turecké kořeny: Slovo börek pochází z turečtiny a označuje vrstvené nebo stočené pečivo z tenkého těsta – obvykle plněné masem, sýrem nebo zeleninou. Rozšířil se spolu s Osmanskou říší a každá země si ho přizpůsobila po svém.
Jak připravit doma „plážový burek“?
Burek si zamilovali i v Chorvatsku, kam se rozšířil díky bosenským Chorvatům. Často se tu setkáte s názvem rolani burek – tedy zavinutý burek, který se prodává na každém rohu, klidně i na pláži. Najdete ho v každé druhé pekárně, často se jí za chůze a většinou s úsměvem. Dobrou zprávou je, že tenhle plážový závin si můžete s klidem upéct i doma – s tvarohem, masem nebo čímkoli, co zrovna najdete v lednici.
Suroviny: 1 balení filo těsta (cca 450 g), sůl, 1 lžička oleje. Na náplň: 500 g měkkého tvarohu, 4 lžíce tučné zakysané smetany, 2 vejce, 2 lžičky soli.
Postup:
- V míse vymíchejte tvaroh, smetanu, vejce a sůl dohladka.
- Troubu předehřejte na 220 °C.
- Na pracovní plochu rozložte jeden plát filo těsta a rovnoměrně na něj naneste kopečky náplně (není cílem spotřebovat ji všechnu, plátů nejspíš budete plnit víc). Z delší strany opatrně smotejte do závinu a nakrájejte ho na špalíky.
- Špalíky postavte svisle těsně vedle sebe do dortové formy. Pokračujte, dokud ji nezaplníte.
- Pečte 25 minut dozlatova. Těsně před koncem pečení polijte trochou vroucí osolené vody smíchané se lžičkou oleje a ještě krátce dopečte.
Kdo si chce burek vychutnat se vším všudy, může si zkusit připravit těsto doma. Není to žádná věda, jen to chce trochu trpělivosti a volné odpoledne. Odměnou bude autentický chuťový zážitek:
- Smíchejte 500 g hladké mouky, 50 ml oleje, 1 vrchovatou lžičku soli a 350 ml teplé vody. Vypracujte vláčné, pružné těsto a rozdělte ho na dva díly. Každý vyválejte, potřete olejem a nechte asi 30 minut odpočívat – nejlépe proložené pečicím papírem, aby se neslepily.
- Potom těsto roztáhněte co nejtenčeji – ideálně na utěrce nebo ubruse, který vám pomůže při motání. Plát naplňte po delší straně, smotejte do tenkého závinu a pak ještě jednou z opačné strany. Vznikne dvojitý závin, který pak už jen stačí položit do formy a upéct.

Obměny, které stojí za zkoušku:
- Masový burek: Náplň z mletého masa (hovězí nebo jehněčí), cibule a koření jako paprika a pepř.
- Špenátový: Tvaroh můžete doplnit spařeným špenátem nebo listovou petrželí.
- Bramborový: Uvařené brambory rozmačkané s máslem, cibulkou a solí – jednoduchá a výborná náplň, která vás překvapí svou jemnou chutí.
Burek chutná nejlíp čerstvě upečený, ale výborný je i druhý den – stačí ho znovu krátce ohřát v troubě. Podávejte ho se sklenicí jogurtu, salátkem z rajčat a cibule nebo jen tak „na stojáka“ jako na dovolené.
Zdroj: Taste Atlas, Lonely planet, BalkanLunchBox.com, Wikipedia, Apetit