Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na fantastickou domácí citronádu, která se stane rodinným pokladem?

Citronáda
Shutterstock

Když vám život nadělí citrony, udělejte z nich citronádu. A ne jen tak nějakou, tu nejlepší! Ve dnech, kdy se i jen bojíte podívat na teploměr, protože vám rtuť stoupá doslova před očima, a aktivity omezujete na nutné minimum, pokud se neodehrávají u bazénu, je citronáda ten nejlepší nápad. A že jde o vodu s citronem, tak proč se tomu věnujeme déle, než je nutné? Asi vám nemusíme říkat, že fantastických obměn a variací existují desítky a vodou s citronem to jen začíná!

Milovníci citrusů se radují: sezóna limonád a citronád je konečně tady! Kyselá citronáda s lehce nasládlým koncem je absolutně dokonalým osvěžením. Může se zdát, že na její přípravě není nic těžkého a postupy nejsou objevné, ale najít chuťovou vyváženost ve skutečnosti není snadné. Když jí ovšem dosáhnete, recept si zapište a předávejte dětem jako rodinný poklad.

Jak na nejlepší domácí citronádu

Kuchaři, foodies i další gastro odborníci se shodují, že pokud jde o přípravu dokonalého džbánu limonády, záleží především na výběru správného sladidla – to musí být rozhodně v tekuté formě. 

  • Důležité je připravit si sirup předem, ne přidávat do citronády cukr. Díky tomu bude limonáda hladká a sladká a budete mít i lepší kontrolu nad sladkostí. Sirup se připravuje snadno: stačí zahřát stejné díly cukru a vody, až se krystalky rozpustí, a pak zchladit, dokud není připraven k použití.  

Odborníci ještě radí, že je nutné používat čerstvě vymačkanou citronovou šťávu, do které je možné přimíchat čerstvé bylinky, jako je rozmarýn, levandule, bazalka nebo máta, pro extra chuť.

Když chcete citronádu dál využít

  • Pokud se stane, že vám trochu citronády zbyde, zamrazte ji ve vaničce na led a využijte příště – zabráníte tak ředění limonády ledem.
  • Citronáda může sloužit jako základ pro další nápoje: můžete ji smíchat s mátovým čajem,  čerstvým ovocem, ale i se šumivým vínem, vodkou či ginem.
  • A nemusíte ji využívat jen k přípravě nápojů! Smíchejte ji s česnekem, dijonskou hořčicí, uzenou paprikou, sušeným oreganem, solí a pepřem a máte dokonalou marinádu na grilovaná kuřata

V jednoduchosti je krása: stačí cukr, voda a citrony

V jednoduchosti je mnohdy největší krása a nás zaujal recept na nejlepší citronádu z Allrecipes.com

Složení limonády:

  • Cukr a voda: Co dělá tuto limonádu tak výjimečnou? Recept začíná jednoduchým sirupem, což je hezky řečeno rozpuštění cukru ve vroucí vodě. Tím se zajistí, že hotový nápoj bude naprosto hladký a na dně se nebude hromadit cukr.
  • Citronová šťáva: K výrobě domácí limonády budete samozřejmě potřebovat citronovou šťávu. Čerstvě vymačkaná šťáva je rozhodně vhodnější, pokud máte k dispozici čerstvé citrony, ale v nouzi postačí i šťáva balená.
  • Led: Ujistěte se, že led přidáte těsně před podáváním – nechcete přece, aby zředil sladkou chuť.

Postup: 

  • Odšťavněte citrony: Začněte tím, že citrony pevně rozkutálíte na kuchyňské lince. To pomůže uvolnit šťávu a usnadní vám to práci. Rozkrojte citron napříč na polovinu a pak z něj ručně nebo pomocí odšťavňovače vymačkejte šťávu. Nezapomeňte citrony odšťavňovat nad velkou odměrkou, abyste přesně viděli, kolik tekutiny máte.
  • Připravte sirup: Stačí smíchat cukr a vodu v malém hrnci, přivést směs k varu a míchat, dokud se cukr nerozpustí.
  • Do džbánu nalijte studenou vodu. Vmíchejte citronovou šťávu a dužinu a podle chuti přidejte vychlazený sirup.
  • Podávejte na ledu. Můžete ozdobit plátky čerstvého citronu nebo kandovanou citronovou kůrou.

Zdroje: Lemonadeday.org, Allrecipes.com, Americastestkitchen.com, Simplyrecipes.com

Sdílet článek

Citrony Citronáda Letní nápoje Nealkoholické nápoje

Související články