0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na nejlepší míchaná vejce radí Pecina, Pavleje a Pavala

Míchaná vejce
ZDROJ: Se souhlasem Martina Peciny, Markétou Pavleje a Marka Pavaly, Foto: Unsplash
sdílet:

Krémová, hedvábná, žádné suché cucky! Připravit dokonalá míchaná vejce není jen tak. K výsledku však vede více cest. Oslovili jsme několik osobností a zeptali se na jejich metodu. Dva nezvyklé postupy jsme také vyzkoušeli.

Markéta Pavleje přidává pár kapek citronu

Vejce smíchám v misce s pár kapkami citronové šťávy a sladkou smetanou. Ve vejcích tak zůstane vzduch a pomaleji se srážejí, díky tomu jsou nadýchaná. Pak dám směs na pánev s máslem na střední výkon a stěrkou hrnu od krajů ke středu: od dna sbírám hotová vejce, na dno nechávám vlít ta syrová. Včas odstavím!

Martin Pecina míchá žloutky až nakonec

Nechám zahřát nepřilnavou pánev, dám tam máslo, a když začne pěnit, tak i celá vejce. Na mírném ohni míchám jen bílky a když už jsou hotové, dochutím solí, protože takpustíméněvody. Postupně vmíchám žloutky, abych docílil krémové konzistence.

  • Posypu pažitkou či majoránkou a čerstvě nadrceným pepřem. Nebo dám do základu pancettu a šalotku, jindy nadrobno nakrájené houby a na závěr lanýžový olej.

Marek Pavala vejce dělá pomalu a dlouho

Rozehřívám pánev na středně nízký, až střední žár. Vejce rozšlehám, přidám trochu nakrájeného másla. Vliju do pánve a začnu ihned míchat gumovou žáruvzdornou stěrkou. Docílit husté hedvábné konzistence trvá při použití 6–8 vajec i 15 minut stálého míchání.

  • Nakonec přidám lžičku Lučiny. Solím až na talíři. Dbejte na kvalitu všech ingrediecí. Čím jednodušší jídlo, tím víc suroviny vyniknou.

Další metody přípravy vajec najdete v dubnovém vydání časopisu Apetit, který je od 16. 3. 2023 v prodeji. Přečíst si můžete například postup Jany Florentýny Zatloukalové nebo bizarní pokusy naší redaktorky Katky Kočičkové, která se pokusila připravit míchaná vejce v kávovaru.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Kateřina Kočičková

Apetit magazín

Už víte, co s nadcházející sobotou? Pojďte na Apetit piknik!
  • Lidé a jídlo

Už víte, co s nadcházející sobotou? Pojďte na Apetit piknik!

Dobře se nalaďte a ochutnávání může začít! Apetit piknik se koná už po dvanácté, i letos jsme mu vyhradili jednu celou červnovou sobotu. Přijít můžete v jakémkoli počtu, jídla a pití bude pro všechny dost. Počasí by mělo hodování pod širým...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč