Krémová, hedvábná, žádné suché cucky! Připravit dokonalá míchaná vejce není jen tak. K výsledku však vede více cest. Oslovili jsme několik osobností a zeptali se na jejich metodu. Dva nezvyklé postupy jsme také vyzkoušeli.
Markéta Pavleje přidává pár kapek citronu
Vejce smíchám v misce s pár kapkami citronové šťávy a sladkou smetanou. Ve vejcích tak zůstane vzduch a pomaleji se srážejí, díky tomu jsou nadýchaná. Pak dám směs na pánev s máslem na střední výkon a stěrkou hrnu od krajů ke středu: od dna sbírám hotová vejce, na dno nechávám vlít ta syrová. Včas odstavím!
Martin Pecina míchá žloutky až nakonec
Nechám zahřát nepřilnavou pánev, dám tam máslo, a když začne pěnit, tak i celá vejce. Na mírném ohni míchám jen bílky a když už jsou hotové, dochutím solí, protože takpustíméněvody. Postupně vmíchám žloutky, abych docílil krémové konzistence.
- Posypu pažitkou či majoránkou a čerstvě nadrceným pepřem. Nebo dám do základu pancettu a šalotku, jindy nadrobno nakrájené houby a na závěr lanýžový olej.
Marek Pavala vejce dělá pomalu a dlouho
Rozehřívám pánev na středně nízký, až střední žár. Vejce rozšlehám, přidám trochu nakrájeného másla. Vliju do pánve a začnu ihned míchat gumovou žáruvzdornou stěrkou. Docílit husté hedvábné konzistence trvá při použití 6–8 vajec i 15 minut stálého míchání.
- Nakonec přidám lžičku Lučiny. Solím až na talíři. Dbejte na kvalitu všech ingrediecí. Čím jednodušší jídlo, tím víc suroviny vyniknou.
Další metody přípravy vajec najdete v dubnovém vydání časopisu Apetit, který je od 16. 3. 2023 v prodeji. Přečíst si můžete například postup Jany Florentýny Zatloukalové nebo bizarní pokusy naší redaktorky Katky Kočičkové, která se pokusila připravit míchaná vejce v kávovaru.
Zdroj: Apetit