Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak neplýtvat jídlem a ušetřit? Zpracujte potraviny bezezbytku. Stačí se řídit zlatými pravidly

Potraviny v lednici
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Chtěli byste se naučit lépe hospodařit s potravinami? Rádi vám porádíme. Připravili jsme několik tipů, díky kterým se naučíte, jak neplýtvat jídlem a připravit i z mála spoustu dobrot pro celou rodinu.

Plýtvání potravinami je velké téma posledních let a týká se výrobců, zemědělců, prodejců, provozovatelů restaurací a hotelů a v neposlední řadě i domácností.

  • Oproti gastronomickému sektoru, kde se nákup surovin pečlivě plánuje, u průměrné rodiny končí až jedna třetina jídla v koši.
  • Přitom se stačí zaměřit na pár drobností a ušetříte tím své peníze, energii a zároveň zmírníte dopad na naši planetu.

7 základních tipů, jak neplýtvat potravinami

  1. Plánujte si jídelníček na 1 až 2 týdny dopředu a podle toho nakupujte.
  2. Nákup a vaření přizpůsobte potravinám, které už doma máte.
  3. Nechoďte nakupovat hladoví.
  4. Hlídejte datum spotřeby a minimální trvanlivosti. Prošlé datum minimální trvanlivosti automaticky neznamená, že je potravinu nutné vyhodit.
  5. Skladujte potraviny podle pokynů uvedených na obale.
  6. Sušte, mrazte, zavařujte, darujte.
  7. Kompostujte.

Než se vydáte nakupovat

Ještě než vyrazíte s nákupní taškou do obchodu, podívejte se, co ukrývá vaše spíž a lednička. Možná se na první pohled může zdát, že není z čeho vařit, ale mnohdy se dá z mála připravit luxusní jídlo pro celou rodinu.

Ze zbylé přílohy plnohodnotné jídlo

Někdy se stává, že si k obědu uvaříte víc těstovin, rýže, brambor či dalších obilnin nebo zbydou knedlíky. Ze všech zmíněných připravíte s minimem úsilí a dalších surovin další skvělé jídlo.

Starší pečivo nepatří do koše

Někdy je obtížné odhadnout přesný počet kusů pečiva na daný den, a proto se často stává, že včerejší rohlíky nebo housky zbudou. V takovém případě je určitě nevyhazujte.

  • Dají se zapéct se šunkou a sýrem v toustovači podobně jako toustový chleba.
  • Rozpečte je v topinkovači nebo na pánvičce s nepřilnavým povrchem.
  • Rohlíky, loupáky nebo vánočka jsou výborné pro přípravu žemlovky.
  • chleba nachystejte ďábelské topinky

Dobroty ze slupek

Slupky často vyhazujeme, aniž bychom se nad tím pozastavili. Přitom právě ony jsou zdrojem vlákniny a dalších cenných látek. Pokud je nutné ovoce nebo zeleninu loupat, odřezky dál využijte.

  • Ze slupek od jablek si snadno připravíte jablečný ocet.
  • Už jste ochutnali bramborové chipsy ze slupek? Pokud ne, můžete je vyzkoušet podle našeho receptu.
  • Odřezky z kořenové zeleniny najdou své využití ve vývaru.
  • Nebo k nim přidejte natě, bylinky, cibuli a česnek a společně rozsekejte najemno. Vzniklou hmotu přendejte na pláty sušičky, nebo na plech na pečicí papír a dejte sušit. Suchou hmotu znovu promixujte a máte domácí polévkové koření.
  • Obklad ze slupek od okurek zjemní a vyživí unavenou pleť.

Zdroj: ZachranJidlo, ZijemeMinimalismem

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Kateřina Vávrová

Apetit magazín

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

Atraktivní a upravený vzhled je cílem každé dívky. K tomu se doporučuje nejen používat různé kosmetické přípravky, ale také zvýšit konzumaci potravin, které obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Ve skutečnosti existuje poměrně velký...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč