Chtěli byste se naučit lépe hospodařit s potravinami? Rádi vám porádíme. Připravili jsme několik tipů, díky kterým se naučíte, jak neplýtvat jídlem a připravit i z mála spoustu dobrot pro celou rodinu.
Plýtvání potravinami je velké téma posledních let a týká se výrobců, zemědělců, prodejců, provozovatelů restaurací a hotelů a v neposlední řadě i domácností.
- Oproti gastronomickému sektoru, kde se nákup surovin pečlivě plánuje, u průměrné rodiny končí až jedna třetina jídla v koši.
- Přitom se stačí zaměřit na pár drobností a ušetříte tím své peníze, energii a zároveň zmírníte dopad na naši planetu.
7 základních tipů, jak neplýtvat potravinami
- Plánujte si jídelníček na 1 až 2 týdny dopředu a podle toho nakupujte.
- Nákup a vaření přizpůsobte potravinám, které už doma máte.
- Nechoďte nakupovat hladoví.
- Hlídejte datum spotřeby a minimální trvanlivosti. Prošlé datum minimální trvanlivosti automaticky neznamená, že je potravinu nutné vyhodit.
- Skladujte potraviny podle pokynů uvedených na obale.
- Sušte, mrazte, zavařujte, darujte.
- Kompostujte.
Než se vydáte nakupovat
Ještě než vyrazíte s nákupní taškou do obchodu, podívejte se, co ukrývá vaše spíž a lednička. Možná se na první pohled může zdát, že není z čeho vařit, ale mnohdy se dá z mála připravit luxusní jídlo pro celou rodinu.
- Připravte gnocchi s pestem z medvědího česneku, polentovou kaši se šalvějí a sýrem s modrou plísní nebo rychlý bramborový salát s jarní cibulkou.
Ze zbylé přílohy plnohodnotné jídlo
Někdy se stává, že si k obědu uvaříte víc těstovin, rýže, brambor či dalších obilnin nebo zbydou knedlíky. Ze všech zmíněných připravíte s minimem úsilí a dalších surovin další skvělé jídlo.
- Ze zbylých těstovin nachystejte sytý těstovinový salát s kuřetem, zapečené těstoviny na mnoho způsobů nebo je přidejte jako sytící prvek do husté zeleninové polévky.
- Jáhly nebo pohanka se skvěle hodí na přípravu snídaňových kaší nebo jahelných bramboráků.
- Podobně variabilní je také rýže, kterou lze připravit naslano i nasladko, třeba jako tradiční rýžový nákyp.
- Uvařené brambory jsou výbornou součástí bramborové omelety s pikantním sýrem. Nebo je přendejte na plech, zakápněte olivovým olejem, posypte grilovacím kořením a dejte péct.
- Bramborovou kaši zahustěte strouhankou, přidejte vejce a ze směsi uválejte válečky, které opečte jako krokety.
- K bramborovým knedlíkům osmažte na tuku nakrájenou cibulku a podávejte se zelným salátem.
Starší pečivo nepatří do koše
Někdy je obtížné odhadnout přesný počet kusů pečiva na daný den, a proto se často stává, že včerejší rohlíky nebo housky zbudou. V takovém případě je určitě nevyhazujte.
- Dají se zapéct se šunkou a sýrem v toustovači podobně jako toustový chleba.
- Rozpečte je v topinkovači nebo na pánvičce s nepřilnavým povrchem.
- Rohlíky, loupáky nebo vánočka jsou výborné pro přípravu žemlovky.
- Z chleba nachystejte ďábelské topinky
Dobroty ze slupek
Slupky často vyhazujeme, aniž bychom se nad tím pozastavili. Přitom právě ony jsou zdrojem vlákniny a dalších cenných látek. Pokud je nutné ovoce nebo zeleninu loupat, odřezky dál využijte.
- Ze slupek od jablek si snadno připravíte jablečný ocet.
- Už jste ochutnali bramborové chipsy ze slupek? Pokud ne, můžete je vyzkoušet podle našeho receptu.
- Odřezky z kořenové zeleniny najdou své využití ve vývaru.
- Nebo k nim přidejte natě, bylinky, cibuli a česnek a společně rozsekejte najemno. Vzniklou hmotu přendejte na pláty sušičky, nebo na plech na pečicí papír a dejte sušit. Suchou hmotu znovu promixujte a máte domácí polévkové koření.
- Obklad ze slupek od okurek zjemní a vyživí unavenou pleť.
Zdroj: ZachranJidlo, ZijemeMinimalismem