
Brambory, jak je neznáte! Fondant potatoes jsou způsob, jak z obyčejné přílohy udělat hlavní hvězdu celého menu. Zvenku jsou dokonale křupavé, uvnitř neuvěřitelně jemné a šťavnaté – během pomalého pečení totiž nasáknou chuť másla, bylinek a silného vývaru. Přesně takhle chutná dokonalá příloha, která si zaslouží místo i ve vašem jídelníčku.
Fondant potatoes jsou přesně ten typ přílohy, která pozvedne každé jídlo na vyšší úroveň. Vypadá to složitě? Vůbec ne! Stačí vám pár surovin, jedna pánev a můžete servírovat brambory, které chutnají jako z luxusní restaurace.
Co jsou fondant potatoes a proč byste je měli vyzkoušet?
Představte si, jak jen mohou vypadat dokonale připravené brambory – zvenku opečené a křupavé, uvnitř měkké a jemné jako máslová bramborová kaše. Fondant potatoes pocházejí z klasické francouzské kuchyně a jejich tajemství tkví v dvojité úpravě:
- Nejdříve se brambory opečou na másle dozlatova – aby získaly bohatou chuť a krásnou barvu.
- Poté se zalijí vývarem a pomalu dusí v troubě, dokud nejsou uvnitř jemné a dokonale krémové.
Jak připravit fondant potatoes krok za krokem
Fondant potatoes možná zní jako název pokrmu, který si přečtěte na jídelních lístcích michelinských restaurací, ale pravda je, že jejich příprava je až překvapivě jednoduchá. K dokonalému výsledku vám postačí pár surovin a litinová pánev, která drží stabilní teplotu. Co budete potřebovat?
Suroviny: Brambory (nejlepší jsou velké škrobové odrůdy), máslo, česnek a bylinky (rozmarýn, tymián nebo šalvěj), vývar (kuřecí nebo zeleninový), sůl a pepř
Postup:
- Brambory oloupejte a nakrájejte na velké válečky. Můžete je jednoduše překrojit napůl nebo odkrojit hrany, aby vypadaly pravidelně. Cílem je, aby měly tvar válečku, což pomůže rovnoměrnému opečení. Pokud si chcete dát záležet, můžete použít škrabku a tvar brambor upravit k dokonalosti.
- V silnostěnné pánvi rozpusťte máslo a vložte brambory řeznou stranou dolů. Opečte je na středním plameni, dokud nebudou krásně zlatavé a křupavé. Poté je otočte a opečte i z druhé strany.
- Aby brambory získaly chuť a vůni, přidejte do pánve rozmáčknutý česnek a snítky bylinek. Poté opatrně zalijte vývarem – brambory by měly být asi z poloviny ponořené.
- Celou pánev (nebo pekáč) přesuňte do trouby rozehřáté na 180 °C a nechte pomalu dusit 30–40 minut. Vývar se částečně vsákne do brambor a ty budou uvnitř neuvěřitelně jemné. Brambory v troubě průběžně kontrolujte.
- Hotové brambory přelijte máslovým výpekem z pánve, posypte solí a pepřem a servírujte horké.
Jaké brambory vybrat a co dalšího potřebujete?
Brambory Russet: ideální volba pro fondant potatoes! Jsou škrobové, skvěle absorbují chuť a mají dokonalou texturu – křupavé na povrchu, jemné uvnitř. Pokud neseženete Russet, sáhněte po podobných moučných odrůdách.
- Sůl: pokud chcete tu nejlepší chuť, nešetřete solí. Doporučujeme hrubozrnnou sůl, která zvýrazní chuť brambor.
- Čerstvě mletý černý pepř: klasická dochucovací stálice, ale čerstvě mletý je vždy intenzivnější a aromatičtější než předem namletý pepř.
- Máslo: když už si dáte práci s přípravou fondant potatoes, použijte kvalitní máslo. Je klíčové pro jejich dokonalou chuť, krásné opečení a krémovou texturu. Pokud máte možnost, kupte máslo solené, doladíte tak brambory k dokonalosti.
- Čerstvý tymián: tymián dodává bramborám jemně peprnou chuť a perfektně se snoubí s máslem a vývarem.
- Česnek: přepůlený stroužek česneku vydá do vývaru svou chuť, aniž by se spálil. Díky tomu získají brambory jemný česnekový podtón, který ale nepřebije ostatní chutě.
- Kuřecí vývar: dělá z fondant potatoes něco naprosto výjimečného. Brambory do sebe nasáknou chuť vývaru, zůstanou šťavnaté a lákavě voňavé.
S čím podávat fondant potatoes?
Fondant potatoes nejsou jen obyčejnou přílohou – díky své krémové konzistenci a máslové chuti skvěle doplní různé druhy jídel. Tady je pár nápadů, kde zazáří naplno:
- Hovězí maso: klasická kombinace, která nikdy nezklame. Fondant potatoes skvěle ladí se steakem, salátem s flank steakem, chimichurri steakem nebo pomalu dušenými či pečenými masy.
- Ryby a mořské plody: ačkoli se k bramborám často servíruje spíše červené maso, fondant potatoes jsou úžasné i k rybám. Losos s medovo-sojovou glazurou, grilovaný halibut nebo pražma s citronem? Perfektní spojení chutí!
- Pečená zelenina: Fondant potatoes si skvěle rozumí i s pečenou zeleninou. Zkuste je servírovat s karamelizovanou mrkví, pečenou dýní nebo kořenovou zeleninou s balzamikovým glazé. Společně vytvoří dokonalou souhru chutí a textur.
- Krémové polévky: Pokud hledáte přílohu k jemným krémovým polévkám, fondant potatoes jsou skvělou volbou – jejich křupavý povrch a máslově měkký vnitřek dodají pokrmu ještě větší hloubku.
Fondant potatoes jsou sázka na jistotu: stačí jednou ochutnat a už nikdy se nespokojíte s obyčejnými pečenými bramborami! Fondant potatoes jsou totiž brambory, které si zamilujete hned po prvním soustu.
Zdroj: whisperofyum.com, Wikipedia, Apetit