Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak zvládnout posun času? Nezapomínejte snídat, dopřejte si lehké večeře a doplňte vitamíny!

Losos s mandlovým pestem a pečenou dýní
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Přechod na zimní čas se blíží, v noci ze soboty 26. na neděli 27. října se posunou ručičky hodinek o hodinu nazpět. Sice tím získáme hodinu, ale je to změna, která pro mnohé není vůbec příjemná. Tělo stávkuje, nechce si zvykat na nový režim. Jak to letos zvládnout bez stresu a v pohodě? 

Blíží se poslední říjnový víkend a to mimo jiné znamená i změnu času, resp. návrat ke standardnímu času (který se občas nesprávně nazývá přechodem z letního na zimní čas). Je to změna, kterou každý vnímá jinak, ale málokoho se vůbec nedotkne. 

Přechod na změnu času je vždy změnou přirozených cirkadiánních rytmů. Pro citlivější a starší jedince bývá zátěží a se změnou se vyrovnávají mnohem déle,“ říká nutriční terapeutka Soňa Vojtíšková ze Systém asistovaného hubnutí.

Co změna času způsobuje?

Jakoby nestačilo, že se venku rapidně ochlazuje a často prší, na což se nezvyká snadno, ještě musí naše tělo bojovat se změnou času. V zimě je to sice změna příjemnější, ale přesto si mnozí zvykají obtížně. 

„Mezinárodní i naše společnosti, které se zabývají spánkem nebo takzvanou cirkadiánní rytmicitou, se shodly, že je lepší standardní čas, kterému se říká zimní. Ten je pro náš organismus příhodnější a fyziologicky vhodnější,“ řekla pro iRozhlas.cz neuroložka Soňa Nevšímalová z neurologické kliniky 1. LF UK a dodala, že podzimní posun času snáší lépe lidé, kteří jsou tzv. večerní typy.

  • Některým lidem změna biorytmu způsobuje problémy se spánkem, nebo dokonce spánkovou deprivaci.
  • Únava může mít vliv na imunitu i duševní pohodu.

Jak upravit při změně času jídelníček?

Odborníci se shodují, že je dobré se na změnu lehce připravovat předem. Například tím, že promyslíte jídelníček a zvolíte jídla, která vám prospějí.

Co doporučuje Soňa Vojtíšková? 

  • V rámci stravy je důležité zachovat v jídelníčku snídani, a to i přesto, že vstáváte do tmy. Po nočním půstu snídaně tělo správně nastartuje a není to pro něj stresové hladovění, jako když se snídani vynecháte a první jídlo jíte až během dopoledne.
  • Večeře by měla naopak být lehká, aby nezatížila trávicí trakt a ve spánku tělo kvalitně regenerovalo.
    S podzimem doporučuji zařazovat potraviny bohaté na vitamíny, které podporují naši imunitu. Je to celá škála druhů ovoce i zeleniny. Kromě vitamínu C je to také vitamín D. I přesto, že se vitamín D tvoří v kůži díky UVB záření, tato tvorba nepokryje potřebu těla ani v letních měsících,“ říká Soňa Vojtíšková a dodává, že zejména v podzimních a zimních měsících je proto třeba přijímat vitamín D ve stravě, případně v doplňcích stravy.
  • Ve stravě jsou zdrojem vitamínu D především tučné ryby (makrela, losos, sleď), rybí tuk, např. olej z tresčích jater, vaječný žloutek, mléko, mléčné výrobky a také lesní houby. Zdrojem jsou rovněž potraviny obohacené o vitamín D, např. některé margaríny, mléčné výrobky nebo dětské cereálie.
  • Pitný režim obohaťte o bylinky, např. šípkový čaj je výborným zdrojem vitamínu C.

Jak zvládnout jet lag? 

Cestování mezi časovými pásmy také není žádná legrace a může to řádně zamávat spánkovým režimem, způsobit únavu i nevolnost. Mluví se o pásmové nemoci neboli jet lagu

  • Kuchařka Kamila Chadim, známá jako Kamu, která se usadila na Kostarice, ale pravidelně létá do Česka, jet lagu předchází tím, že chodí před odletem do České republiky spát o několik hodin dříve.
  • Doporučuje se pít před odletem zázvorový čaj, který vám pomůže překonat únavu i možnou nevolnost. A blahodárné a povzbuzující účinky jsou přisuzovány i nápoji yerba maté.
  • Nebojte se melatoninu. Při cestování na východ vám pomůže první noc usnout, při pobytu v zemích směrem na západ vám pak pomůže usnout, pokud se probudíte příliš brzy.
  • Důkladně, zejména během letu, hydratujete a pijte čistou vodu. Naopak se pokuste vyhnout kávě, různým energy drinkům a alkoholu. 
Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...