Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jaká jídla byste během návštěvy Chorvatska rozhodně měli vyzkoušet? Záleží hlavně na regionu, který navštívíte

pixabay-cevapcici-4546669_1280.jpg
ZDROJ: pixabay-cevapcici-4546669_1280.jpg
sdílet:

Pokud rádi cestujete za jídlem, je Chorvatsko výborná volba. Každý region vám poskytne zajímavé pokrmy i chutě, některé vás možná překvapí. Rozdíly ve výběru a použití surovin se liší zejména mezi vnitrozemím a pobřežní částí. Ovlivňovaly je totiž odlišné kultury. 

Chorvatsko je typické nejen zajímavými místy, která můžete navštívit, ale i svou kuchyní. Není tedy divu, že se stalo oblíbenou dovolenkovou destinací Čechů.

Pokud se rozhodnete Chorvatsko navštívit, měli byste vědět, že existují rozdíly mezi kuchyněmi v jednotlivých částech země. Základní rozdíl je mezi vnitrozemím a přímořskými oblastmi.

  • Ve vnitrozemí se mísil vliv Slovanů, Maďarů a Turků. Používá se hodně koření, zejména česnek, paprika, černý pepř. Ze surovin převládají obilniny, ryby, mléčné výrobky, ořechy i zelenina.

  • Na pobřeží najdeme vliv antických Řeků a Římanů, z pozdějších dob i Italů. Ze surovin zde má velké využití olivový olej, ale také bylinky, například šalvěj, rozmarýn, majoránka, oregano či bobkový list. Oblíbená je i citrusová kůra, muškátový oříšek, hřebíček a skořice. Velmi se pracuje se zeleninou, zejména s brambory a kapustou.

  • Specifická je kuchyně v Istrii a Kvarneru, kde se kombinuje přímořský i vnitrozemský vliv. Zde se jedí hlavně ryby a mořské plody. Mezi nejoblíbenější patří krevety a chobotnice. Velice oblíbené jsou sýry, pršut i olivy.

Mnoho potravin se v celém Chorvatsku uchovává sušením – suší se nejen ovoce, ale i maso, dokonce také chobotnice. Mezi nejoblíbenější sušené potraviny patří v Chorvatsku fíky. Kromě sušení se také hodně marinuje či nakládá do oleje, zejména ryby.

Skryt pre seznam

Hlavní chody: Zelenina a maso všech druhů

Hlavní chody bývají plné zeleniny a masazejména rybího. Zelenina se často dusí a ochucuje bylinkami i kořením.

Ve Slavonii (region mezi řekami Dráva, Sáva a Dunaj), která je díky podmínkám zejména zemědělskou oblastí, je oblíbený guláš z kapra, který obsahuje velké množství papriky, často pálivé. Pálivá paprika bývá i součástí „kulenu“, tedy aromatického salámu ze Slavonie.

V Istrii a Kvarneru je oblíbený rybí guláš, ale doporučujeme ochutnat i tzv. černé rizoto s mořskými plody, které se barví inkoustem ze sépií. Určitě ochutnejte jídla s „tartufi“, což je chorvatský vzácný lanýž.

Kuchyni v Dalmácii si zamilujete pro její lehkost. Pokrmy se zde často vaří či dusí, popřípadě grilují. V jídlech najdete zejména ryby, převládá pražma, mořský vlk, makrela a sardinka. Důležitou složkou v Dalmácii je maso.

  • Doporučujeme ochutnat „pašticadu s njokama“ – tedy omáčku z hovězího masa s noky.

  • Pokud máte rádi mleté maso, výborné jsou „damátské čufty“ – masové kuličky v rajčatové omáčce.

  • Delikátní je také „arambašići“, sekané maso zabalené ve vinných listech.

Kontinentální Slavonii a Baranji se přezdívá „chorvatská ošatka na chléb“, jedná se o úrodný kraj, kde si pochutnáte na těstovinách, bramborách, sýrech, vepřovém i drůbežím mase.

  • Tradičním jídlem této kuchyně je pikantní guláš z hovězího masa či zvěřiny.

  • Vyzkoušejte také „regos“, tedy těstoviny s několika druhy masa.

  • Pokud máte rádi ryby, je dobrou volbou „fiš paprikaš“, který se připravuje z kapra, štiky apod.

Chorvatské Záhoří je hornatá krajina, kde jsou velmi oblíbené „zagorske štrukle“, tedy bochníčky, které se plní naslano i nasladko. Zapékají se zalité máslem a smetanou v pánvi.

Ve vnitrozemských oblastech Lika a Gorski Kotar se připravuje jídlo tzv. „pod pekou“. Peka je veliká kulatá keramická nádoba s poličkou. V pece se často připravuje i typický chléb – pro svůj nezaměnitelný tvar dostal název „kruh“.

V celém Chorvatsku máte možnost ochutnat tradiční „čevapi“, tedy válečky z mletého masa, a „pljeskavici“, což jsou placky z mletého masa.

Skryt pre seznam

Dezerty a sladkosti: Buchty, záviny, sušenky a nejen to

Chorvatské dezerty často obsahují ořechy, mák či med. V oblibě jsou i jablka, rozinky a švestky.

  • V severní části Chorvatska jsou velmi oblíbené „buchtle“, tedy buchty plněné mákem a povidly. Také si můžete pochutnat na koblihách, kterým se říká „krafne“. Pokud jste milovníci závinů, vyzkoušejte ořechový („orahnjača“) či makový („makovnjača“). Mák najdete také v „bućnici“, tedy koláči z dýňových semínek.

  • V Dalmácii můžete ochutnat „rožatu“, typický puding, který se připravuje z mléka, karamelizovaného cukru a vajec.

V celém Chorvatsku se připravují „njoki sa šljivama“, tedy švestkové knedlíky z haluškového těsta, které se přelijí máslem a posypou strouhankou. Na různých slavnostech se s oblibou prodávají malé koblížky „fritule“ a také „kroštule“, tedy smažené těsto s rumem. Doporučujeme také sušenky „paprenjak“, které obsahují med, ořechy a pepř.

Skryt pre seznam

Na zdravlje aneb co se pije v Chorvatsku

Velmi oblíbená jsou v Chorvatsku piva. Mají však jemnější a světlejší barvu než česká. Nejznámější jsou asi značky Karlovačko a Ožujsko.

Kromě piva pijí také víno. Z bílých stojí za zmínku například odrůdy Malvasia a Maraština, z červených si pochutnáte na Merlotu či Teranu.

Co Chorvati milují, jsou pálenky, které vyrábějí z bylinek i ovoce. Oblíbená je „šljivovica“ (česky slivovice), „medova rakija“ (česky medová rakije) či anýzová „mastika“.


Chorvatská republika geograficky patří na pomezí střední a jižní Evropy. Sousedí s Černou Horou, Bosnou a Hercegovinou, Srbskem, Maďarskem a Slovinskem. K roku 2021 žilo v Chorvatsku 3 888 529 obyvatel. Od 1. ledna 2023 se oficiální chorvatskou měnou stalo euro, které nahradilo národní kunu.

Zdroje informací: ChorvatskoNovaljaMundoCestujlevne

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...