Také gastronomie je oblastí, která podléhá módním trendům. Přemýšlíme o tom, co jíme, a naše jídla odlehčujeme zdravějšími i exotičtějšími surovinami. Krkovici s bramborem měníme za steaky z argentinského hovězího, pochutnáváme si na crème brûlée. Přesto si někdy nostalgicky vzpomeneme na jídla, která jsme milovali už jako děti, jen jsme na ně ve víru nových chutí málem zapomněli.
Polévka je grunt
"Tohle vždycky říkávala moje babička a měla pravdu, její polévky neměly konkurenci. Zpětně vím, že to bylo hlavně o atmosféře, babička žádná velká kuchařka nebyla, za její polévky bych ale dnes dala cokoli. I když se držím jejích receptů, nikdy se k nim ani nepřiblížím," píše čtenářka Lucie.
O jakých polévkách je řeč? Za minulého režimu frčely polévky, jejichž příprava nevyžadovala mnoho času.
- Mezi rekordmany a stálice školních jídelen patřily krupicová milionová polévka, polévka z droždí či kmínová polévka.
- Když bylo času víc, mohli jste se pustit třeba do dršťkové polévky nebo klasické gulášovky.
A pamatujete si na tukožroutskou polévku, předchůdce moderního fitness stravování, nad kterým ale odborníci dodnes nechápavě kroutí hlavou?
Sladká jídla
Čtvrteční obědy bývaly ve školních jídelnách vyhrazené pro sladká jídla, v některých pohostinstvích tenhle zvyk přetrvává dodnes. Jestli jste zastánci zdravého stravování, tenhle odstavec můžete přeskočit.
Sladká jídla našeho dětství neměla skoro žádnou výživovou hodnotu, jejich úkolem bylo hlavně zasytit a dodat rychlou energii.
- Takové kynuté ovocné knedlíky asi není třeba představovat, buchtičky se šodó přežily v mnoha domácnostech do dneška.
- Ale ruku na srdce, kdy jste naposledy jedli rýžový nákyp, žemlovku, krupicovou kaši nebo nudle s mákem?
Rychlé večeře
Co si budeme povídat, starost o domácnost ležela dříve hlavně na maminkách. Z práce rovnou vyzvednout děti, cestou domů nakoupit, vyprat, vyluxovat a ještě uvařit, a to vše bez auta a moderních vymožeností, které máme dnes.
Večeře všedního dne proto musela splňovat hlavně jeden parametr: být rychle hotová. Schválně, na jaké rychlé večeře si vzpomenete vy?
Naši čtenáři nejčastěji zmiňovali buřtguláš, knedlík ve vajíčku, chleba ve vajíčku, ďábelské topinky nebo klasické smaženky. Nejčastěji ale zmínili úplně obyčejný chléb s máslem a hořčicí. Dali byste si i dnes?
Víkendové obědy
Za socialismu frčely omáčky všeho druhu. Často bývaly zahuštěné moukou, ale to jsme jako děti hned odpoledne vyběhaly s kamarády, dokud nás rodiče nevolali k večeři.
- Rajská omáčka, koprovka nebo svíčková přežily do dnešních dní, vzpomínky našich čtenářů ale oživily i naše vzpomínky na téměř zapomenutou okurkovou omáčku, křenovou omáčku či játrovou omáčku.
Patřily k vašim favoritům, nebo vám je znechutily socialistické školní jídelny?
Jejich jídla nejsou jen zdrojem znechucení, ale i inspirace, podobně jako u čtenáře Zdeňka: "Vzpomínám si na haši, kterou nám vařili ve škole. Tam mi to fakt chutnalo a tam jsem to taky bohužel jedl naposledy, když se doma zmíním, že bychom si to mohli uvařit, z reakcí poznám, že bych to jedl sám." Nejen tohle mleté vařené maso v nás zanechalo stopy, vzpomeňme ještě třeba šunkofleky, květákový mozeček nebo fazolky na smetaně s bramborem.
Jak na masovou haši?
- Pečené nebo vařené maso o váze asi 500 g nakrájejte na malé kousky nebo jej rovnou namelte.
- 3 rohlíky nakrájejte na drobné kostičky, zalijte 250 ml masového vývaru a nechte rozmočit.
- Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte dozlatova.
- Maso smíchejte s orestovanou cibulí a namočenými rohlíky a rozmixujte na jemnou celistvou kaši.
- Osolte, opepřete, dochuťte majoránkou a česnekem.
- Vlijte do vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy a zapečte dozlatova.
- Podávejte s vařeným bramborem.
Dezerty
"Chleba s paštikou, nebo babetu? Takhle se mě každé ráno ptali rodiče. Nechutnalo mi ani jedno, jenže zatímco ke chlebu s paštikou mám averzi dodnes, tu babetu bych si dneska docela ráda dala," píše Petra.
Na to jí odpovídá Eliška: "Tak zrovna babetu peču docela často." Žije tahle legendární citronová buchta ve vašich vzpomínkách, nebo jste ji reinkarnovali podobně jako Eliška?
A pamatujete na Miky, dezert z lineckého a piškotového těsta slepovaný meruňkovou marmeládou? Ani za socialismu nebyla nouze o sladké zákusky, stačí si vybavit sortiment tehdejších cukráren.
- Šlehačkové poháry, laskonky, pařížské rohlíčky, rumové koule nebo větrníky, ty určitě nenecháme upadnou v zapomnění. Velký kus cesty ale ušly dorty.
- Za dětství husákových dětí frčely hlavně dorty ořechové zdobené krémem, šlehačkový harlekýn nebo klasický punčák.
Pomazánky
Pomazánky milujeme pořád, jenže zatímco dneska koukáme na jejich výživovou hodnotu, dřív se koukalo hlavně na to, co bylo v lednici.
- Vajíčkovou pomazánkou jsme se cpali nejen na Velikonoce, milovali jsme rybičkovou pomazánku z olejovek nebo česnekovou pomazánku, kterou jsme vyrobili jen smícháním česneku s taveným sýrem.
"U nás hodně jela játrová pomazánka. Já ji nesnášela, ale sníst jsem ji musela," píše čtenářka Martina. Veronika zase vzpomíná: "Už když jsem přicházela ke školce a ucítila jsem vůni droždí, bylo jasné, že k ranní svačině bude drožďová pomazánka. Tu jsem milovala. Doma nám ji nikdo nedělal, znovu jsem ji objevila až na vysoké škole a od té doby ji často dělám. Vůně tavící se kostky droždí mě vždycky vrátí zpátky do dětství."
Vyloženě socialistickým hitem byla pomazánka Palivec, kterou určitě doporučujeme vyzkoušet. Stačí smíchat 250 g tvarohu, 100 g másla, 5 g sladké mleté papriky, 3,5 g soli, 3 g drceného kmínu a 50 g světlého piva. Chcete-li dostát názvu, do pomazánky vmíchejte trochu čerstvé chilli papričky.
Zdroje informací: iReceptář, TopRecepty