Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jaká jídla jsme milovali jako děti, ale časem jsme na ně zapomněli

bramborák
ZDROJ: https://www.freepik.com/free-photo/fried-potato-pancakes_7120248.htm#fromView=search&page=1&position=2&uuid=b8297aeb-3211-4eee-9490-c5b43f72c58c
sdílet:

Také gastronomie je oblastí, která podléhá módním trendům. Přemýšlíme o tom, co jíme, a naše jídla odlehčujeme zdravějšími i exotičtějšími surovinami. Krkovici s bramborem měníme za steaky z argentinského hovězího, pochutnáváme si na crème brûlée. Přesto si někdy nostalgicky vzpomeneme na jídla, která jsme milovali už jako děti, jen jsme na ně ve víru nových chutí málem zapomněli. 

Polévka je grunt

"Tohle vždycky říkávala moje babička a měla pravdu, její polévky neměly konkurenci. Zpětně vím, že to bylo hlavně o atmosféře, babička žádná velká kuchařka nebyla, za její polévky bych ale dnes dala cokoli. I když se držím jejích receptů, nikdy se k nim ani nepřiblížím," píše čtenářka Lucie.

O jakých polévkách je řeč? Za minulého režimu frčely polévky, jejichž příprava nevyžadovala mnoho času.

A pamatujete si na tukožroutskou polévku, předchůdce moderního fitness stravování, nad kterým ale odborníci dodnes nechápavě kroutí hlavou?

Sladká jídla

Čtvrteční obědy bývaly ve školních jídelnách vyhrazené pro sladká jídla, v některých pohostinstvích tenhle zvyk přetrvává dodnes. Jestli jste zastánci zdravého stravování, tenhle odstavec můžete přeskočit.

Sladká jídla našeho dětství neměla skoro žádnou výživovou hodnotu, jejich úkolem bylo hlavně zasytit a dodat rychlou energii.

Rychlé večeře

Co si budeme povídat, starost o domácnost ležela dříve hlavně na maminkách. Z práce rovnou vyzvednout děti, cestou domů nakoupit, vyprat, vyluxovat a ještě uvařit, a to vše bez auta a moderních vymožeností, které máme dnes.

Večeře všedního dne proto musela splňovat hlavně jeden parametr: být rychle hotová. Schválně, na jaké rychlé večeře si vzpomenete vy?

Naši čtenáři nejčastěji zmiňovali buřtguláš, knedlík ve vajíčku, chleba ve vajíčku, ďábelské topinky nebo klasické smaženky. Nejčastěji ale zmínili úplně obyčejný chléb s máslem a hořčicí. Dali byste si i dnes?

Víkendové obědy

Za socialismu frčely omáčky všeho druhu. Často bývaly zahuštěné moukou, ale to jsme jako děti hned odpoledne vyběhaly s kamarády, dokud nás rodiče nevolali k večeři.

Patřily k vašim favoritům, nebo vám je znechutily socialistické školní jídelny?

Jejich jídla nejsou jen zdrojem znechucení, ale i inspirace, podobně jako u čtenáře Zdeňka: "Vzpomínám si na haši, kterou nám vařili ve škole. Tam mi to fakt chutnalo a tam jsem to taky bohužel jedl naposledy, když se doma zmíním, že bychom si to mohli uvařit, z reakcí poznám, že bych to jedl sám." Nejen tohle mleté vařené maso v nás zanechalo stopy, vzpomeňme ještě třeba šunkofleky, květákový mozeček nebo fazolky na smetaně s bramborem.

Jak na masovou haši?

  • Pečené nebo vařené maso o váze asi 500 g nakrájejte na malé kousky nebo jej rovnou namelte.
  • 3 rohlíky nakrájejte na drobné kostičky, zalijte 250 ml masového vývaru a nechte rozmočit.
  • Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte dozlatova.
  • Maso smíchejte s orestovanou cibulí a namočenými rohlíky a rozmixujte na jemnou celistvou kaši.
  • Osolte, opepřete, dochuťte majoránkou a česnekem.
  • Vlijte do vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy a zapečte dozlatova.
  • Podávejte s vařeným bramborem.

Dezerty

"Chleba s paštikou, nebo babetu? Takhle se mě každé ráno ptali rodiče. Nechutnalo mi ani jedno, jenže zatímco ke chlebu s paštikou mám averzi dodnes, tu babetu bych si dneska docela ráda dala," píše Petra.

Na to jí odpovídá Eliška: "Tak zrovna babetu peču docela často." Žije tahle legendární citronová buchta ve vašich vzpomínkách, nebo jste ji reinkarnovali podobně jako Eliška?

A pamatujete na Miky, dezert z lineckého a piškotového těsta slepovaný meruňkovou marmeládou? Ani za socialismu nebyla nouze o sladké zákusky, stačí si vybavit sortiment tehdejších cukráren.

Pomazánky

Pomazánky milujeme pořád, jenže zatímco dneska koukáme na jejich výživovou hodnotu, dřív se koukalo hlavně na to, co bylo v lednici.

"U nás hodně jela játrová pomazánka. Já ji nesnášela, ale sníst jsem ji musela," píše čtenářka Martina. Veronika zase vzpomíná: "Už když jsem přicházela ke školce a ucítila jsem vůni droždí, bylo jasné, že k ranní svačině bude drožďová pomazánka. Tu jsem milovala. Doma nám ji nikdo nedělal, znovu jsem ji objevila až na vysoké škole a od té doby ji často dělám. Vůně tavící se kostky droždí mě vždycky vrátí zpátky do dětství."

Vyloženě socialistickým hitem byla pomazánka Palivec, kterou určitě doporučujeme vyzkoušet. Stačí smíchat 250 g tvarohu, 100 g másla, 5 g sladké mleté papriky, 3,5 g soli, 3 g drceného kmínu a 50 g světlého piva. Chcete-li dostát názvu, do pomazánky vmíchejte trochu čerstvé chilli papričky.

Zdroje informací: iReceptář, TopRecepty

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: petra.klimova

Apetit magazín