0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jaké potraviny jsou košer a co toto slovo vlastně znamená?

Košer
ZDROJ: Unsplash/Nick Clement
sdílet:

Slovo košer v překladu znamená vhodný (ke konzumaci). Kdyby měl například Izraelec, kterého potkáte na ulici, vysvětlit, co pro něj košer znamená, pravděpodobně by řekl, že jídlo požehnané rabínem. Jaké potraviny jsou tedy košer? 

Systém určování, které potraviny jsou košer, má kořeny v hebrejské Bibli. Vymysleli ho rabíni už v pozdním starověku. Některá pravidla byla na dnešní dobu zastaralá, a tak je nové generace trochu mění s ohledem na moderní životní styl.

Košer potraviny jsou ty, které odpovídají židovským stravovacím předpisům kašrut (zákon o stravování). Potraviny, které nejsou v souladu se zákonem, se nazývají treif.

Podle Tóry se za vhodné ke konzumaci považují pouze některé ‚čisté‘ druhy zvířat, které jsou košer ze své podstaty.

  • Ze suchozemských zvířat je košer každé zvíře, které přežvykuje a má rozdělená kopyta.  
  • Z mořských živočichů je přijatelná každá ryba, která má ploutve a šupiny.
  • Z ptáků jsou košer pouze ti, které uznává Tóra, nebo jiní, které pozdější autority vyhodnotily jako jim podobné. Tento seznam nezahrnuje mrchožrouty a dravé ptáky. Vhodná jsou kuřata, krůty, kachny, husy a holubi. Mezi výslovně zakázané ptáky patří supi, pštrosi, jestřábi a rackové.

Kromě toho se v Tóře třikrát opakuje, že je zakázáno vařit kůzle v mléce jeho vlastní matky. Není to ale jediné pravidlo tohoto druhu. Mléčné masné výrobky se nesmí spojovat.

  • Proto je potřeba používat různé sady nádobí a hrnců, které jsou určené výhradně pro mléčné nebo masné suroviny.
  • Po konzumaci masného výrobku je také nutné počkat několik hodin, než je povoleno jíst výrobek mléčný, aby se potraviny nesmíchaly v žaludku. 

Rituální porážka 

Aby bylo možné konzumovat košer suchozemská zvířata a ptáky, je nutné je porážet předepsaným způsobem.

  • Rituální porážka se nazývá šchita a může ji provádět jen šochet, vyškolený dospělý věřící a praktikující žid. K usmrcení zvířete používá obdélníkový nůž, který musí být dokonale ostrý a neslouží jinému účelu než usmrcení zvířete.

To, jestli je potravina košer, nebo ne, ovlivňuje i původ některých jejích složek. Problematické tedy mohou být třeba sýry, při jejichž výrobě se jako syřidla používá enzymu z žaludků telat – ta totiž musí být také usmrcena podle pravidel rituální porážky. To samé platí i pro hnojiva živočišného původu, která se používají při pěstování zeleniny či ovoce. 

Zjednodušeně: tři kategorie košer potravin

Mléčné výrobky – označují se slovem milchig. Nesmí se míchat s masnými výrobky.

Maso – neboli fleischig zahrnuje všechna košer zvířata a vhodnou drůbež poraženou předepsaným způsobem a výrobky z nich. Nesmí se míchat s mléčnými výrobky. 

Pareve – toto slovo v hebrejštině znamená neutrální a označuje potraviny, které nejsou ani mléčné, ani nepocházejí z teplokrevných zvířat. Do této kategorie patří: vejce, ryby, tofu, ořechy, semena, ovoce a zelenina a podobně. Pareve potraviny se mohou kombinovat a podávat s masem i mléčnými výrobky.

V souvislosti s označením košer koluje mnoho mýtů, ale prostým faktem je, že košer potravina může být stejně dobrá nebo špatná jako potravina, která košer není. Známka košer nevypovídá o kvalitě produktu. Je to pouze osvědčení, že jeho výroba proběhla v souladu s pravidly židovské víry. 

Zdroje informací: magazín Kosher, Healthline, My Jewish Learning

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět
  • Jak na to

Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět

Připravte pro hosty na zahradní party originální pochoutky, po kterých se budou moci utlouct. Vybrali jsme jich pro vás některé, se kterými nemůžete šlápnout vedle. Od drobných předkrmů pro první návštěvníky, přes hlavní chod...
Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...

Obchod Apetit