Jan Albrecht vyhrál v roce 2023 soutěž MasterChef Česko a od té doby je v jednom kole. Přesněji na čtyřech kolech. Se svým foodtruckem objel v rámci projektu Albrechťákův RoadTrip i menší česká města. My jsme Honzu potkali na Apetit pikniku, kde předvedl kulinářskou show na pódiu. Po skončení jsme se ho zeptali na pár otázek.
Jaký byl váš největší kulinářský experiment?
Zrovna nedávno jsem docela experimentoval a přišlo mi to vlastně docela divoké. Já často griluju, takže jsem se jednou rozhodl vzít si kousek uhlí a smíchat ho se solí. Teď to používám jako sůl a ta chuť mě úplně vrátila do dětství.
Jakou surovinu považujete za nejvíce podceňovanou?
Chleba. Možná úplně nejlepší jídlo je opravdu ‚topovej‘ chleba s dokonalým máslem. Když jsou ty suroviny na špičkové úrovni, tak tohle jídlo možná fakt nic nepřekoná. Pořád si myslím, že lidé chleba jako surovinu trochu podceňují. Když bych někomu naservíroval chleba, mám pocit, že mi řekne: Jenom chleba? Bereme ho jen jako doplněk, přitom podle mě může hrát hlavní roli.
Do čeho se podle vás vyplatí v kuchyni investovat?
Určitě se vyplatí investovat jak do surovin, tak do vybavení. Jsem velký fanoušek grilování, takže mám gril Big Green Egg, a to pro mě byla jedna z nejlepších investic. Dřív jsem dělal chybu, kupoval jsem levnější grily, které vydržely chvilku a nikdy jsem nebyl stoprocentně spokojený s výsledkem. Co se týče přímo kuchyně, tak doporučuju investovat do kvalitního kamenného hmoždíře. Přestal jsem používat mixér. Třeba bylinky se mixováním zahřívají, ztrácení barvu i aroma. Hmoždíř je dokonalá věc.
Jaký byl váš největší kulinářský neúspěch?
Řeknu to takhle, jestli se mi někdy povede udělat nějaký dort, bude to zázrak. Na pečení sladkého si nevěřím. Peču sem tam třeba chleba, ale i to je pro mě běh na dlouho trať. Nejradši peču focacciu, hraju si s moukama, kváskama, dříve jsem se věnoval i neapolské pizze. Pečivo mě baví, ale ne sladké.
Jaký stánek vás na Apetit pikniku nejvíce zaujal?
Určitě to jsou Marmelády s příběhem, protože to jsou moji kamarádi, kteří marmalády dělají opravdu s láskou a na té kvalitě je to strašně znát.