Nová registrace Zapomenuté heslo

Jarní cibulka: Nečekaná sláva „nedozrálé“ cibule, která osvěží každé jídlo

29. 4. 2025
Jarní sladké cibulky s kouřovou omáčkou romesco
Olive Magazine/Immediate Media
Toust s jarními cibulkami a sýrem gruyère Sezamové krekry s jarní cibulkou Relish z jarní cibulky Další
3 fotky

Jarní cibulka: nenápadná surovina, která promění každé jídlo v jarní zážitek. Jemně štiplavá, šťavnatá, voňavá a tak univerzální, že ji využijete od snídaně až po večeři. Ať už ji opečete na grilu, nasekáte do pomazánky, nebo jen posypete hotové jídlo – vždycky udělá parádu. Její sezona začíná právě teď. A byla by škoda ji nevyužít naplno.

Není to žádná exotická odrůda. Je to prostě mladá cibule, sklizená dřív, než stihne vyrůst do plné bulvy. Ale právě tahle její „nedospělost“ z ní dělá delikatesu. Je šťavnatá, svěží, krásně křupe – a má jemnější chuť než její zralejší kolegyně. A protože se sklízí brzy zjara, říkáme ji „jarní cibulka“. I když – v obchodech ji seženete skoro celý rok.

Kromě chuti boduje i nutričně. Obsahuje vitaminy B1, B2, C, A, K, kyselinu listovou, měď, draslík, hořčík i mangan. Podporuje imunitu, má antioxidační účinky, a chutná i těm, kterým běžná cibule zrovna nevoní.

Máme ji rádi i proto, že…

Je jemnější než klasická cibule, zastane roli pažitky, petrželky i přílohy. Využijete ji ve všech jídlech – od snídaně po večeři.

  1. Jde to s ní rychle: není potřeba nic loupat, nic škrábat, žádná zdlouhavá příprava. Stačí ji opláchnout pod tekoucí vodou, jemně oklepat – a můžete rovnou krájet. V kuchyni oceníte každou minutu navíc a s jarní cibulkou čas rozhodně získáte.
  2. Je hezká: vážně! Stačí pár koleček na hotové jídlo a i obyčejná míchaná vajíčka nebo chleba s pomazánkou vypadají líp. Jarní cibulka funguje jako jedlá dekorace, která ale kromě vzhledu přidá i chuť.
  3. Je nenáročná: zapíchněte spodní část s kořínky do skleničky s vodou – a sledujte, jak roste. Když ji přesadíte do květináče s hlínou, budete mít zelenou nať k dispozici dlouhodobě.

Bramborové lokše s játry a cibulkou

Bramborové lokše s játry a cibulkou

< 60 min
2.8(11x)
Přečíst recept

Co s ní v kuchyni?

Všechno! Nakrájejte ji do salátu, přidejte na hotovou polévku nebo s ní posypte míchaná vajíčka. Skvěle funguje jako základ do asijských jídel. A pozor – jarní cibulka je jedlá celá, od bílé části až po poslední zelený centimetr.

Špecle se sýrem a trojí cibulkou

Špecle se sýrem a trojí cibulkou

< 60 min
4.2(18x)
Přečíst recept

Jak skladovat jarní cibulku, aby zůstala křehká a voňavá?

Jarní cibulka je sice nenáročná, ale pár triků, jak si její svěžest uchovat co nejdéle, se hodí. Ideálně jí dopřejte chlad a tmu – v lednici vydrží v kondici až týden. Pokud ji přece jen nestihnete spotřebovat včas, průběžně odstraňujte zvadlé listy. A když chcete zachovat její křupavost, postavte ji do sklenice s vodou, přetáhněte volně igelitovým sáčkem a celé uložte do lednice. Funguje to překvapivě dobře.

  • Máte přebytky nati? Nasekejte ji nadrobno a uložte do mrazáku – zachová si barvu i chuť a budete mít po ruce zelenou ozdobu třeba do vajíček nebo polévek.
  • A pokud máte radost z každého jedlého výhonku na parapetu: zapíchněte spodní část s kořínky do květináče s hlínou. Cibulka poroste rychle a vy budete mít po ruce čerstvou nať kdykoli.

 

Zdroj: Apetit

Sdílet článek

Jarní zelenina Cibule

Související články