Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jaroslav Sapík o zvěřině: Daňčí hřbet můžete upravit jako řízky nebo jednoduše opéct jako steaky

Jaroslav Sapík
ZDROJ: Se souhlasem Jaroslava Sapíka
sdílet:

Zvěřina kdysi byla výsadou šlechty a panovníků. Kdy jindy než v předsvátečním čase a o svátcích je tedy ta pravá chvíle si ji dopřát? Máme pro vás recepty na zvěřinové pokrmy podle šéfkuchaře Jaroslava Sapíka.

Proč si dát zvěřinu?

1. Přírodně živená na rozdíl od zvířat v chovech žije zvěř volně, má takřka neomezený výběh a potrau si vybírá sama. Nekonzumuje jen vysokoenergetická krmiva založená na obilovinách či sóje, s tím souvisí i nižší obsah tuku ve zvěřině. Opomenout nelze ani menší ekologickou stopu zvěře.

2. Obsahuje CLA: Konjugovaná linolová kyselina (CLA) se vyskytuje v mase přežvýkavců a v mléčných výrobcích. Přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu, zkoumají se i její protirakovinné účinky.

3. Prospěšné látky: Zvěřina, například jelení, má zdravý poměr omega-3 a omega-6. Díky tomu patří ke zdrojům ,dobrých‘ tuků. Zvěřina také obsahuje poměrně málo sodíku a bývá bohatá na vitaminy a minerální látky, např. B6 a B12, železo, zinek...

4. Přímo od zdroje: Od myslivců můžete koupit maso obvykle v celých kusech. Kam pro ně, zjistíte na webu Pro zvěřinu. Myslivci pro vás připravili i další recepty a videonávody, jak zvěřinu zpracovávat.

Jaké druhy zvěřiny seženeme

Černá (prase divoké): Zvěřina prasete divokého chutná jinak než maso prasete domácího. Obsahuje méně cholesterolu.

Dančí (daněk skvrnitý): Oproti jelenímu je křehčí, oproti srnčímu aromatičtější.

  • Pěkný kus daňčího hřbetu můžete také nakrájet na plátky a upravit jako řízky v klasickém trojobalu nebo jednoduše opéct jako steaky a ochutit čerstvě drceným pepřem a vločkovou solí, popřípadě doplnit třeba pepřovou či vinnou omáčkou.

Jelení (jelen evropský): Lze přirovnat k hovězímu, ale má další benefity – nízký obsah tuku a dobrý podíl esenciálních mastných kyselin.

Mufloní (muflon evropský): Vynikající, chutí se podobá jehněčímu. Muflon je volně žijící druh ovce.

  • Muflon k nám byl prvně přivezen v 18. století. Jeho vysazování do obor později podporoval sám císař František Josef I. Muflon býval řazen k předkům ovce domácí. Dnes se odborníci přiklánějí k názoru, že jde o zdivočelého potomka domácích ovcí z mladší doby kamenné.

Sičí (sika dybowského, sika japonský): Zvěřina z tohoto jelena je jemnější v chuti i ve struktuře než z jelena evropského. Velmi oblíbená mezi myslivci.

Srnčí (srnec obecný): Chutná, méně aromatická a dobře dostupná.

Zaječí (zajíc polní): Chutná a ceněná zvěřina. Zajíců však v české přírodě dlouhodobě ubývá.

Bažantí (bažant obecný, bažant královský): Delikatesa vyhledávaná odpradávna. Při přípravě však počítejte s tím, že maso je sušší.

Kachní (kachna divoká): Oproti kachně domácí je méně tučná a chutnější.

Zdroj: Jaroslav Sapík, Československá myslivecká jednota

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín