Už jste někdy ochutnali jedlé zlato? Pravděpodobně ne a tak vás možná zajímá, jak se vyrábí a jak chutná. Otázkou rovněž zůstává, jestli je jedlé zlato bezpečné. Poznejte jednu z největších podivuhodností, kterou kulinářský svět nabízí.
Jaký je rozdíl mezi klasickým zlatem a zlatem jedlým?
Jedlé zlato je schváleno v EU i USA jako potravinářská přídatná látka, která má kód E175. Známe ji v podobě zlatých šupin, zlatých plátků a barviva.
- Velmi důležité je, aby bylo zlato určené ke konzumaci čisté, to znamená, že nesmí obsahovat příměsi kovů, které jsou pro tělo toxické.
- Může ale obsahovat stopy kovů, které jsou pro lidský organismus bezpečné, například čisté stříbro.
- Mělo by mít dvacet tři až dvacet čtyři karátů.
- Zažívací systém zlato ani jiné drahé kovy nerozpustí a ani je nijak neabsorbuje. To znamená, že když zlato sníte, zase ho v nezměněné podobě vyloučíte.
- Podle ECDC (Evropské centrum pro kontrolu a prevenci nemocí) je čisté zlato netoxickou látkou, ale mělo by se jíst jen střídmě.
Zajímavost: První zmínky o konzumaci zlata pocházejí ze staré Číny. Tehdy věřili, že zlato může mít léčivé a omlazující účinky.
Jak se jedlé zlato vyrábí
Zlaté plátky se vyrábí ze zlaté destičky. Ta se poté lisuje mezi dvěma válci, dokud není tenká 0,05 milimetru. Vzniklý pruh se nastříhá na čtverce a ty se jeden po druhém vloží mezi dva papíry a tlučou se na speciálním stoji, aby byly čtverce co nejtenčí.
- Nakonec je tak křehké, že když na plátek jedlého zlata sáhnete, můžete ho lehce protrhnout.
- Zlato je tak tvárný materiál, že gram by mohl být teoreticky dlouhý až tři kilometry.
Kolik stojí jídlo z jedlého zlata?
- Jedním z nejdražším dezertů na světě zapsaným v Guinnesově knize rekordů se stal v roce 2007 zmrzlinový pohár The Frrrozen Haute Chocolate za více než půl milionu korun. Připravil ho šéfcukrář restaurace Serendipity v New Yorku a na jeho přípravu použil plátky zlata a 14 nejdražších druhů kakaa na světě.
Dezert nebo jídlo z jedlého zlata si můžete připravit i doma. Jedlá zlatá folie (vhodná napřílad na potahování dortů), stojí okolo 300 Kč za kus, 0,5 g zlatých šupin pořídite za zhruba tři tisíce korun.
Proč se zlato jí
Pro některé jde o symbol luxusu, bohatství a hojnosti. Zlaté plátky ale nemají absolutně žádnou nutriční hodnotu a žádnou chuť. Zmrzlinový pohár pokrytý zlatem chutná úplně stejně jako zmrzlinový pohár, na kterém žádné zlato není. Plátky jedlého zlata vám žádný požitek kromě vizuálního nepřinesou.
Zdroje informací: BBC, Tasty, Food Insider