Kdo by neměl rád pomazánky? Někdy prostě přijde chuť na chleba s něčím pořádným. A právě tehdy nastupují na scénu tyhle poklady z lednice – rychlé, syté a pokaždé jiné. Namažte je na čerstvý chléb, podávejte s topinkou nebo zabalte do bagety a vezměte s sebou na cesty. Máme pro vás 6 receptů na poctivé pomazánky, které se hodí k večeři, k vínu i na svačinu do batohu.
Někdy není čas na velké vaření a pomazánky jsou rychlé, variabilní a vděčné. Na chlebu s okurkou, v sendviči do práce, jako lehká večeře nebo stylové občerstvení na oslavu. Stačí ji nabrat na lžičku a natřít – a hned je paráda na stole. Navíc: dobře udělaná pomazánka je i skvělý způsob, jak spotřebovat zbytky nebo vytáhnout ze spíže něco, co možná až příliš dlouho čeká na vaši pozornost.
Slavnostní tuňáková pomazánka
Tahle tuňákovka má šmrnc! S kapary, hořčicí a jarní cibulkou je svěží, pikantní a nečekaně elegantní. Podávejte ji klasicky na chlebu nebo jako stylové kanapky s tuňákem navrch.

Pestrá pomazánka s mrkví a šunkou
Tvaroh, mrkev, šunka, sýr a pažitka – kombinace, která je svěží, křupavá a přitom sytá. Skvěle chutná na briošce, ale hodí se i do sendvičů. Rychlovka, která přitom vypadá, jako byste si s ní dali obrovskou práci. Tuhle tvarohovou pomazánku nejde nemilovat!

Řepová pomazánka s crème fraîche
Zářivě růžová, svěží a zdravá. Kombinace pečené řepy, crème fraîche a fety nadchne nejen vegetariány. Dokonalá je s čerstvým pečivem nebo křupavou bagetkou.

Uherská pomazánka
Sázka na jistotu, která chutná lépe, než vypadá – a že vypadá skvěle! Je jak dělaná na chlebíčky nebo ji jednoduše namažte na rohlík a podávejte ke svačině.

Bůčková pomazánka
Když chcete něco extra. Bůček, cibulka, hořčice a koření – to je recept na pomazánku, které nejde odolat (víme o tom své). Výrazná, hutná a naprosto božská například na opečeném chlebu. Doporučujeme při přípravě nepouštět nikoho do kuchyně, už samotný pečený bůček je totiž velké lákadlo!

Brioška se sladkou pomazánkou a jablečným karamelem
Pro milovníky sladkého. Pomazánka z mascarpone a smetanového sýra, k tomu teplá karamelizovaná jablíčka – je to jen pár obyčejných ingrediencí, dohromady ovšem tvoří neobyčejně dobrou sladkou tečku.

Pomazánkové tipy navrch
- Začněte kvalitním základem: tvaroh, čerstvý sýr nebo dobré máslo udělají víc než polovinu práce.
- Dodejte pomazánce texturu: přimíchejte oříšky, semínka nebo na jemno nakrájenou cibulku. Čerstvé bylinky navrch a úspěch je zaručen.
- Nebojte se sladké varianty: tvaroh s medem, mascarpone s ovocem nebo arašídové máslo s jablkem? Skvělá svačina nebo sladká tečka dne.
- Hrajte si s barvami: řepa, mrkev, kari, paprika, petrželka... Pomazánky umí být barevné a zábavné. A na stole jim to sluší!
Pomazánky jsou láska
Bez vážení, bez složitostí – zato s velkým efektem. Pomazánky jsou ten typ jídla, který nikdy neomrzí. Můžete s nimi improvizovat i zazářit. Ať už připravujete oslavu, nebo hledáte co připravit na rychlou večeři, natřete si chléb s chutí – a dejte si na něj něco dobrého.
Zdroj: Apetit