Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jídelníček Coco Chanel: Snídala šampaňské a kaviár, pro své modelky měla speciální dietu

Coco Chanel
ZDROJ: Getty Images
sdílet:

Známá módní ikona Gabrielle „Coco“ Chanel způsobila začátkem minulého století doslova poprask v dámské konfekci. Zrušila korzety, zkrátila sukně a naučila ženy nosit kalhoty. Úspěšná návrhářka si po celý život držela štíhlou postavu a dožila se téměř 88 let. Čemu vědčí za svou dlouhověkost a čím udržovala štíhlé postavy svých modelek?

Gabrielle Coco Chanel byla významná francouzská módní návrhářka, která do poloviny 20. století udávala rytmus dámskému oděvnímu průmyslu. Ženy obdivovaly nejen její styl a eleganci, ale především její krásnou štíhlou postavu.

  • Protože veškeré oblečení navrhovala na proporce svého těla, díky čemuž střihy dokonale vynikly, zákaznice v 60. a 70. letech byly tak dychtivé, aby se vešly do jejích návrhů, že držely všemožné diety, jen aby se dostaly do ‚Chanelu‘, jak uvádí She The People.
  • Od té doby byla osobní váha součástí každé moderní koupelny.

Coco svými modely přispěla ke změně pohledu na tehdejší ideál ženské krásy. Internetový magazín Atlas Obscura vysvětluje razantní převrat v tehdejší společnosti. Do té doby opěvované kypré ženské křivky upnuté do korzetu a sněhově bílá tvář přestaly být atraktivní, oproti tomu módnímu průmyslu začala vévodit štíhlá těla a opálená pleť.

Dostatek pohybu a sladký croissant

Návrhářka měla však své vlastní řešení, jak se udržet v kondici. Za svou štíhlou postavou prý vděčila jen zdravé stravě a dostatku pohybu. Podle The Business Soiree dodržovala tyto zásady:

  • Sama každý den ušla 10 až 12 kilometrů.
  • Když se vrátila, snědla sladký croissant s hořkou čokoládou, dvojité espresso a šálek zeleného čaje.
  • Sladké milovala natolik, že byla stálým hostem v pařížské cukrárně Angelina, a to konkrétně u stolu číslo 45.
  • Jejím oblíbeným dezertem (který se zde stále prodává) byl šálek horké čokolády L'Africain.
  • Snídala ovesné vločky.

Tento její citát je přesnou ukázkou toho, jaký měla postoj k jídlu: „Jez méně, než si myslíš, že chceš, jez rozumem, ne žaludkem. Nikdy nevstávej od stolu s niternou omluvou, že jsi prase."

Šampaňské a kaviár

Avšak pouze čokoláda, croissant a dlouhé procházky nejspíš nebyly to zásadní, co udržovalo její štíhlé tělo a mladistvý vzhled. Milovala šampaňské a mořské plody. Věřila, že víno a kaviár ji udrží mladou a často si obojí dopřávala k snídani. jak uvádí Vogue.

O svém oblíbeném pití prohlásila: „Šampaňské piji jen při dvou příležitostech, když jsem zamilovaná a když nejsem."

Dieta pro modelky Chanel

Coco také věnovala zvláštní pozornost váze a zdraví svých modelek. Dívky, které se nevešly do své velikosti, mohly sníst několikrát denně pouze plátek tvrdého sýra, kousek hořké čokolády a vypít sklenici kakaa rozmíchaného ve vodě.

Avšak lékařka Olga Tsareva se pro server Socialbites vyjádřila, že tuto metodu nepovažuje jako příliš drastickou. Všechny tři složky jídelníčku hodnotí následovně:

  • Sýr je zdrojem bílkovin a tuku. Obsahuje tryptofan, což je aminokyselina, která ovlivňuje naši náladu a je důležitá obzvláště při striktních dietách.“
  • Čokoláda je zdrojem hořčíku, draslíku, zinku, železa, fosforu a mědi. Všechny tyto stopové prvky jsou důležité pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Čokoláda snižuje stres, zlepšuje náladu a zvyšuje produktivitu.“
  • Kakao je nejlepším zdrojem ubiquinolu. Tento nejsilnější antioxidant chrání mládí pokožky a nervové buňky. Důležitou vlastností kakaa je tvorba energie.“

Ať už si o výstředním jídelníčku Gabrielle „Coco“ Chanel myslíme cokoli, je jasné, že šampaňské a kaviár jí k dlouhověkosti nejspíš opravdu pomohly. Zemřela 11. ledna 1971 v nedožitých 88 letech ve svém pokoji v pařížském hotelu Ritz. A ještě rok před svou smrtí tvořila své návrhy.

Zdroj informací: The Business Soiree, Vogue, She The People, Socialbites, Atlas Obscura

Skryt pre seznam

Související články

Autor: KatkaVavrova

Apetit magazín

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso
  • Tipy a triky

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso

Nízká teplota, hluboký pekáč se spoustou šťávy nebo vína a dostatek času. Tahle trojkombinace je zárukou úspěchu. Jaké hovězí se do pekáče hodí nejvíce a jak ho nejlépe připravit? Tyto vypečené tipy a triky se dozvíte v článku. Kromě toho...
AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč