
Rakouská císařovna Sisi je známá mimo jiné svým extrémním vztahem k jídlu a tělu. Málo se ale ví, že stejně jako držela drastické diety, dopřávala si i sladkosti. Věděli jste, že jejím oblíbeným dezertem byl fialkový sorbet?
Alžběta Bavorská (1837–1898), kterou celý svět zná jako císařovnu Sisi (či Sissi) a která byla manželkou Františka Josefa I., je historická osobnost, která ani 127 let od své tragické smrti nepřestává fascinovat. A nejen milovníky historie.
Šlo o ženu krásnou, která si na svém vzhledu celý život zakládala. Na péči o své překrásné dlouhé kadeře měla pomocnici, na pleť si mazala mimo jiné tinktury ze spermacetu vorvaně nebo pokládala plátky ze syrového masa, úzkostlivě dbala o svoji extrémně štíhlou postavu a kromě toho, že často skoro nejedla, měla vlastní posilovnu. Žila občas až nezvykle divoce – milovala plavby na rozbouřeném moři, na rameni měla vytetovanou kotvu. Co vás ale překvapí, je její láska k sladkému.
Kam Sisi cestovala, tam i ráda mlsala
Kdykoli císařovna vyrazila na cesty, ráda všude ochutnávala sladkosti. „Sisi ráda navštěvovala cukrárny všude, kde právě pobývala,“ říká Dagmar Beňaková, autorka knihy Záliby císařovny Sisi. Mezi její oblíbené podniky patřily:
- podnik Zauner v Bad Ischl v Rakousku
- kavárna Henrika Kuglera v Budapešti
- kavárna New York v lázeňském středisku Bardejovské Kúpele
- podniky Antona Rumpelmayera na francouzské Riviéře
Mnohé z nich fungují dodnes, třeba Zauner v Ischlu má cukrárnu na Pfarrgasse 7, v Budapešti můžete posedět v Café Gerbeaud.
Dodržovala tzv. přerušovaný půst
Alžbětino stravování se v průběhu let měnilo. Než se provdala, jedla doma vydatnou bavorskou stravu, moučníky, preclíky a pila pivo, její štíhlou postavu to nijak neovlivnilo. Když přišla k vídeňskému dvoru, často churavěla a ve stresu nebyla schopna pozřít sousto. A naopak. „Když měla dobrou náladu, na cestách nebo ve společnosti osob, se kterými se cítila dobře, snědla i menu o několika chodech, včetně nejrůznějších zákusků,“ připomíná autorka knihy o zálibách císařovny Dagmar Beňaková.
Sisino stravování nebylo nijak konzistentní, co ale v zásadě dodržovala, je dinner cancelling. „Večer už nejedla a poslední jídlo měla několik hodin před spaním. Sisi tak vlastně držela dnes velmi populární přerušovaný půst, čímž se opět potvrzuje, že stejně jako v mnoha jiných ohledech, tak i v tomto předběhla dobu,“ říká Dagmar Beňaková.
Patologicky posedlá zdravou stravou
O císařovně Sisi se často píše jako o anorektičce či bulimičce, při zkoumání jejího životního stylu se ale zdá, že spíš šlo o ortorexii. I to je porucha příjmu potravy a trpí jí většinou lidé z vyšších socioekonomických vrstev, kteří jsou až patologicky posedlí zdravou stravou. O Sisi je známo, že na kvalitu potravin pečlivě dbala a zkoumala jejich původ, třeba co se týká mléka, které s nadšením pila, ať už šlo o kravské, kozí, ovčí nebo oslí.
„V Tyrolské zahradě v rámci schönbrunnského parku měla svou vlastní farmu. Zvířata v ní byla z nejlepších chovů. Svůj oblíbený nápoj císařovna konzumovala i na cestách. A během námořních plaveb s sebou na lodi dokonce vozila kozy, aby měla mléko stále čerstvé,“ vypráví Dagmar Beňaková. Ostatně – sklenice mléka byla tím posledním, na čem si císařovna pochutnala, než byla v Ženevě v roce 1898 zavražděna.
Sisi, milovnice dortů a sorbetů
Čemu císařovna Sisi neodolala, byly krémové nebo čokoládové dorty, sladké pečivo, horká čokoláda, čokoládová pěna nebo ledová káva. Sladkosti pro ni připravovali dvorní kuchaři, cukráři a nejrůznější dodavatelé z Vídně.
Stejně tak císařovna milovala zmrzlinu, především sorbety. Nejvíc jí chutnal ten z nejoblíbenějších květin – fialkový sorbet, jehož příprava nebyla nijak složitá:
- Hrst okvětních plátků fialek se rozdrtila v hmoždíři, přidala se trocha teplé vody (někdy i pár kapek šampaňského), 125 gramů cukru a směs se dala zamrazit.
- Sorbet si císařovna dopřávala nejen v létě, ale i v zimě.
Pro Apetitonline.cz zpracovala redaktorka Eva Tichá