
Jsou recepty, na které se nezapomnělo, i když se měnily trendy, móda i kuchyně samotná. Předávaly se z ruky do ruky, zapsané na zažloutlých papírcích, někdy se nosily jen v paměti. A právě tato jídla přežila generace. Možná právě proto chutnají tak, jak je dnes často sami vyhledáváme – tzv. comfort food navozují pocit domova a bezpečí.
Co mají tahle jídla společného? Nejsou složitá. Převážně se nepřipravují z drahých surovin ani neoplývají jejich výstředními kombinacemi. Jsou praktická, jednoduchá a hlavně – skvěle fungují. Ať už je vařila babička na chalupě, nebo se k nim dnes vracíme z vlastní vůle, vždycky v nich najdeme to stejné: porci historie a známé chutě.
Zatímco některá jídla přežívají, protože jsou nepřekonatelně dobrá, jiná si drží místo na výsluní díky tomu, že jsou levná, sytá a dají se uvařit v jakýchkoliv podmínkách. A právě v tom je jejich síla. Která jídla nás provázejí už po generace?
Brambory na tisíc způsobů
Brambory byly, jsou a budou. Dřív se spojovaly s chudobou, dnes si bez nich spousta kuchyní nedokáže představit jediný týden. Připravíte z nich kaši, upečete je ve slupce, zapečete s cibulí nebo zaděláte na knedlíky. Jsou levné, jednoduché a vděčné. A právě v tom je jejich síla.
- Kdybychom měli za redakci doporučit jeden recept, který z brambor rozhodně stojí za vyzkoušení, pak (kromě poctivého bramboráku) jsou to brambory s brynzou, opečenou cibulkou a uzeným špekem. Jednoduché jídlo s chutí, na kterou se nezapomíná.

Omáčky, které znají všechny generace
Rajská, koprovka, svíčková, houbová… Když se řekne „nedělní oběd“, omáčka hraje skoro vždy hlavní roli. I dnes, kdy má kde kdo tendenci zrychlovat a zjednodušovat, mají omáčky své pevné místo. Protože, přiznejme si, uvařit omáčku je skoro kuchyňský rituál. A zároveň pojítko mezi generacemi. Omáčky totiž vařili naši prarodiče, rodiče… A dnes je znovu objevujeme my sami.
- Z celého omáčkového repertoáru jsme vybrali jednu, která budí emoce. Buď ji milujete, nebo obcházíte obloukem. Ano, řeč je o koprovce.

Koláče jako od babičky
Koláče, bábovky, buchty na plech. Recepty, které většina z nás zná zpaměti, i když jsme je dlouho nepekli. Co je dělá nesmrtelnými? Většinou to nejsou dezerty, které by se vyjímaly na Instagramu, ale právě ty, na které se vzpomíná. Kynuté koláče s mákem, tvarohem nebo povidly, litá bublanina, třená mramorová bábovka – jednoduché a plné chuti. A upéct ty nejlepší kynuté buchty zvládnete i vy!

Polévky, které opravdu zasytí
Vývar s domácími nudlemi, česnečka, fazolačka, zelňačka nebo bramboračka. Poctivý základ z kostí nebo uzeného, zelenina ze zahrady a vůně bylinek. Tohle nejsou jen tak ledajaké polévky, to jsou jídla, která zastanou hlavní chod.
- Polévky tu byly vždycky – levné, syté, postavené na surovinách, které má člověk doma. Uvaříte jeden velký hrnec a najíte se z něj několikrát. Vybrat jednu jedinou by nám dalo pořádně zabrat, ale výběr těch, na které se neprávem pozapomnělo, máme:
Jídla „z ničeho“
Zelné flíčky, chléb ve vajíčku, krupicová kaše, škubánky, kucmoch, žemlovka… Tyto recepty si nevynucují respekt prezentací na talíři. Ale znají je celé generace, a leckdy na ně přijde chuť i v časech hojnosti. Připomenou dětství, babiččinu kuchyni, školní jídelnu i „staré dobré časy“. Někdy si i nenápadně zahrají ve filmu. Věděli jste, že právě uhlířina se objevila v oscarovém Koljovi?
Některá jídla jsme dřív jedli z nutnosti. Dnes se k nim vracíme dobrovolně – pro jejich chuť i autentičnost. Přesně tohle dělá „jídla, která přežila generace“ tak silnými. Mění se kulisy, mění se vybavení kuchyní, ale chuť zůstává stejná.
Zdroj: Apetit