Pokud rádi ochutnáváte nové pokrmy, je výbornou příležitostí pro rozvoj tohoto koníčku cestování. V takovém případě se nabízí mnoho destinací. Jednou z oblíbených je Chorvatsko, které kromě turistických lákadel nabízí i ta gastronomická. Dnes se podíváme na některé místní polévky.
Přestože do Chorvatska nejezdí Češi za polévkami, chorvatská kuchyně jich nabízí širokou škálu. V jednotlivých regionech existují poměrně zásadní rozdíly v tom, co vám k jídlu nabídnou. Největší rozdíl je vidět mezi přímořskými a vnitrozemskými oblastmi.
Důvod k rozdílům je mimo jiného i ten, že se v Chorvatsku spojují různé vlivy.
-
Ve vnitrozemí se smísil vliv Slovanů, Maďarů a Turků, proto vnitrozemská kuchyně obsahuje hodně koření, například černý pepř či papriku, ale také mléčných výrobků, ořechů a zeleniny apod.
-
Na pobřeží se podepsal vliv antických Řeků a Římanů, ale také Italů. Hojně se tak používá olivový olej, bylinky, například šalvěj, bobkových list, oregano, rozmarýn či majoránka. Pracuje se také s brambory a kapustou.
-
Specifickými oblastmi jsou Istrie a Kvarner, kde se kombinuje vnitrozemský a přímořský prvek. Hlavními surovinami jsou tedy ryby a mořské plody, sýry, pršut či olivy.
Maneštra: Ochutnejte klasiku z Istrie
Istrie je pověstná svými polévkami, doslova je tady milují. Mezi tamní klasiku patří tradiční maneštra. Jedná se o hustou polévku ze zeleniny a luštěnin, zejména fazolí. Součástí polévky jsou i brambory a kukuřice. Často obsahuje také klobásku, případně maso.
-
Maneštra bývá srovnávána s italskou polévkou minestrone.
-
V Istrii jí přezdívají jako polévka „co zahrada dala“ či „co dům dal“.
-
V istrijské vsi Gračišće se každoročně v červnu koná festival maneštra, během něhož se ochutnávají a hodnotí různé varianty maneštry. Soutěžit mohou profesionálové i amatéři.
-
Prakticky každá rodina v Istrii si opatruje speciální rodinný recept na maneštru.
Čorba: Masová bomba s paprikou
Jako masová nálož s paprikou by se dala definovat polévka čorba, kterou můžete ochutnat ve východním Chorvatsku a ve Slavonii. Hustá polévka je plná masa, nejčastěji hovězího, případně kuřecího. Kromě masa se do polévky přidávají brambory a další zelenina.
-
Čorba je oblíbená nejen v Chorvatsku, ale i v ostatních balkánských státech.
-
V Chorvatsku existuje velké množství receptů na tuto polévku. Některé varianty se připravují z hovězího či vepřového masa, jiné z jehněčího nebo kuřecího, další dokonce z ryb. Některé varianty jsou bezmasé, a tak se hodí pro vegetariány.
-
V některých regionech se čorba podává jako tradiční svatební polévka.
Je libo rajskou či kapustovou polévku, nebo raději dýňový krém?
Prakticky v celém Chorvatsku je velmi oblíbená juha od rajčice, tedy rajská polévka. Jedná se o polévku, která je sice jednoduchá na přípravu, ale chuťově vás ohromí. V tomto případě zaručeně platí známé: v jednoduchosti je krása. Kromě rajčat obsahuje bylinky, nejčastěji bazalku a oregano. Podává se s rýží či těstovinami.
-
Juha od rajčice se připravuje z dobře vyzrálých rajčat.
-
Polévka je obvyklým pokrmem nejen u oběda, ale i u večeře.
-
Oblíbená a často připravovaná je hlavně během letních měsíců.
Další polévka, kterou si můžete vychutnat prakticky v celém Chorvatsku, je kelj juha. Jedná se o kapustovou polévku, v níž najdete i brambory. Často se přidává také klobáska, popřípadě různé uzeniny. Polévka je sytá a výživná. Tato polévka je velmi oblíbená zejména během zimního období. Svou tradici si vybudovala na venkově.
V celém Chorvatsku si pochutnáte také na polévce s názvem krem juha od bundeve. Je to jemná krémová polévka z dýně. Doplňuje ji smetana a koření, především muškátový oříšek.
-
Polévka je připravovaná zejména na podzim a v zimě.
-
Podává se mimo jiného také během různých festivalů.
Preferujete rybí polévku, nebo raději netypickou vinnou?
Specifickými chorvatskými oblastmi, kde rádi připravují polévky, jsou Istrie a Kvarner. Převládají různé variace na rybí polévky.
V Dalmácii a přímořských oblastech je velice populární riblja juha, tedy rybí polévka, která se připravuje z různých druhů ryb. Obvykle obsahuje i mořské plody, nejčastěji mušle. Běžně se podává s chlebem.
Za specialitu mezi chorvatskými polévkami platí vinska supica (někdy vinska supa). Jedná se o polévku, která se pije z malovaného džbánku, tzv. bukately. Vinska či istarska supica se připravuje tak, že se do bukately nasype cukr a pepř, které se zalijí olivovým olejem a ohřátým vínem. Pak se přidá na ohni opečený chléb. Tato pro Čechy netypická polévka se podává především v zimě.
Zdroje informací: novalja, mundo, toprecepty