Kaštany nejsou jen doménou vánočních trhů. Patří k podzimu a můžete si je nasbírat i v parku! Jsou krásné na pohled, voní podzimem a dají se z nich vykouzlit úžasné sladké i slané dobroty. Jejich sezóna je mnohem delší, než si možná myslíte, a možnosti využití jsou opravdu pestré.
Jedlé kaštany jsou opravdvým podzimním pokladem, který rozhodně stojí za objevení. Ať už si je upečete v troubě, nebo si je vychutnáte jako sladkou tečku v podobě maďarského kaštanového pyré, jejich jedinečná chuť vás naprosto okouzlí.
Kde sehnat jedlé kaštany?
Jedlé kaštany koupíte v sezoně v obchodech, ale můžete je často najít i parcích nebo v lese, kde rostou na kaštanovníku setém. Sbírají se ze země a nejprve je musíte vyloupnout z ostnatých slupek. Než si je ale vychutnáte, je potřeba je správně připravit – buď je uvařit, nebo upéct a oloupat. Podívejte se na jednoduchý návod, jak na to:
- Nařízněte kaštany na špičce do kříže, díky tomu se po uvaření nebo upečení snadněji oloupou. Nenaříznuté kaštany mohou navíc při pečení praskat.
- Vložte je do vroucí vody a vařte asi 7 minut. Ihned poté je oloupejte (odstraňte obě slupky) a pokračujte ve vaření dalších 30 minut, dokud nejsou měkké. Nebo nažíznuté kaštany upečte v troubě při 200 °C, budou potřebovat asi 15-20 minut.
- Loupejte je vždy ještě horké, protože po vychladnutí to jde mnohem hůř.
POZOR! Při sběru si nepleťte plody jedlého kaštanu s běžnějším nejedlým kaštanem koňským! Listy koňského kaštanu jsou složené z několika oválných lístků, které dodávají celému listu vzhled připomínající dlaň, zatímco listy jedlého kaštanu jsou jednoduché a protáhlé. Vnější obal jedlého kaštanu je hnědý, s dlouhými štětinami a obsahuje 2–3 semena, zatímco obal koňského kaštanu je tlustý, zelený, s krátkými a širokými hroty a obsahuje jedno větší oblé semeno.
- Pozor! Syrové kaštany jsou náchylné k plesnivění i vysychání, proto je uchovávejte v lednici maximálně dva týdny. Při koupi vždy jeden až dva rozkrojte – nesmějí být uvnitř černě zabarvené, tvrdé nebo vyschlé. Vařené a oloupané kaštany můžete také zamrazit a použít je později.
- Pokud si jedlé kaštany nemůžete nasbírat sami, nezoufejte – snadno je seženete i v obchodech. Najdete je ve formě kaštanového pyré, mražené, nebo dokonce už oloupané a připravené k okamžitému použití. Stačí si vybrat tu variantu, která vám nejlépe vyhovuje.
Inspirace z kuchyně: Jak využít jedlé kaštany
Jedlé kaštany si nemusíte vychutnávat jen pečené – v kuchyni se dají využít na mnoho způsobů a skvěle obohatí jak sladké, tak slané pokrmy. Vyzkoušejte některý z našich receptů a uvidíte, že si je zamilujete!
Gesztenyével töltött pulyka
Nebojte se, písmenka jsme nepopletli – jedná se o skutečně jedinečný maďarský recept! Uvařené kaštany se nasekají, smíchají s máslem, kořením, bylinkami, cibulí a strouhankou. Tato směs se pak použije jako náplň do kuřete nebo krůty. Drůbeží maso tak získá nezaměnitelnou chuť a vůni.
Maďarské kaštanové pyré
Maďaři kaštany opravdu milují a jejich kaštanové pyré je doslova sladkým pohlazením na duši. Uvařené kaštany stačí rozmixovat s trochou cukru, vanilky a kapkou rumu. Podává se se šlehačkou a výsledkem je neodolatelný dezert, který si zamilujete na první ochutnání.
Krémová kaštanová polévka
Kaštanová polévka je lahodná, krémová a zaručeně vás zahřeje v chladných dnech. Stačí povařit oloupané kaštany spolu s cibulí, česnekem a zeleninovým vývarem, poté je rozmixovat do hladka a zjemnit smetanou. Podávejte s kouskem opečeného chleba.
Rizoto s kaštany a dýní
Kaštany se skvěle hodí i do podzimního rizota! Stačí si připravit na kostičky nakrájenou dýni a spolu s rýží ji orestovat na cibulce a másle. Poté přidejte uvařené a nasekané jedlé kaštany a vše podlijte vývarem. Duste pod pokličkou dokud rýže nezměkne a nevstřebá všechny chutě. Výsledkem je krémové rizoto s jemnou oříškovou chutí kaštanů.
Proč jsou jedlé kaštany skvělou volbou?
Jedlé kaštany jsou skvělým zdrojem energie a důležitých živin, které váš podzimní jídelníček obohatí o nové chutě. Věděli jste, že:
- Obsahují málo tuku: Na rozdíl od ořechů nejsou kaštany tak kaloricky vydatné, ale zato jsou bohaté na škroby a vlákninu, takže skvěle zasytí.
- Přirozeně bezlepkové: Kaštanová mouka i kaštanové pyré jsou ideální pro přípravu bezlepkových dezertů. Pyré je navíc skvělé i pro přípravu dezertů bez vaření – kaštany se totiž vždy konzumují tepelně upravené.
- Vitamín C: Syrové jedlé kaštany obsahují přibližně 40 mg vitamínu C na 100 g. I po tepelné úpravě si zachovávají asi 25 mg na 100 g, což z nich dělá skvělý zdroj tohoto důležitého vitamínu.
Pokud vás jedlé kaštany nadchnou, můžete se vydat na některý z kaštanových festivalů ve Švýcarsku nebo Maďarsku, kde je ochutnáte na nespočet způsobů a objevíte jejich chuť v mnoha podobách. Festivaly se obvykle konají v říjnu, takže si je ještě letos můžete užít!
Zdroj: Apetit, Wikipedia, Egy.hu, HelloHungary.hu, ferpotravina.cz