Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Káva na lžičku: Neodolatelné kávové dezerty – od tiramisu přes affogato až po kávové variace tradičních zákusků

Tiramisu
ZDROJ: Pixbay
sdílet:

Káva – pro někoho ranní rituál, pro jiného životabudič. Ale co když se její bohatá a aromatická chuť přenese do sladkých dezertů? Výsledkem jsou lahůdky, které potěší nejen milovníky voňavého nápoje, ale i ty, kteří hledají nové chuťové zážitky. Pojďte se ponořit do světa kávových dezertů, které zaručeně musíte ochutnat.

Káva, nápoj s bohatou historií a nezaměnitelnou vůní, se stala inspirací pro řadu dezertů, které okouzlují svou chutí a lákavou elegancí. Od klasického italského tiramisu přes osvěžující affogato až po moderní variace kávových pochoutek – každý z těchto dezertů nabízí jedinečný zážitek, který potěší smysly a i chuťové buňky.

Kávové dezerty představují harmonické spojení intenzivní chuti kávy a sladkých tónů, které dohromady vytvářejí lahodné kulinářské zážitky. Tyto pochoutky jsou oblíbené po celém světě a nabízejí širokou škálu chutí a textur, od krémových až po křupavé, vždy s charakteristickou kávovou příchutí.

Stručná historie kávových dezertů

Káva se stala součástí lidské kultury již v 6. století, kdy ji podle prvních písemných záznamů poprvé ochutnali Etiopané. Pěstovat a konzumovat se ale začala až ve 13. století. v arabském světě. Postupem času se její obliba rozšířila do Evropy, kde se stala nejen oblíbeným nápojem, ale i ingrediencí v cukrářství. První evropské kavárny, které vznikaly v 17. století, podávaly kávu spolu s různými sladkostmi. V Evropě se káva stala součástí dezertů zejména v Itálii a Francii, kde vznikly některé z nejznámějších kávových pochoutek.

Tiramisu: Italská klasika

Ačkoli existuje několik teorií o vzniku tohoto ikonického italského dezertu, nejčastěji se uvádí, že byl poprvé připraven v 60. letech 20. století v restauraci Le Beccherie v Trevisu na severu Itálie. Název tiramisu v překladu znamená zvedni mě či rozvesel mě, což odkazuje na jeho povzbuzující účinky díky kombinaci kávy a kakaa. Tradiční receptura zahrnuje vrstvy piškotů namočených v silném espressu, které jsou prokládané krémem z mascarpone, žloutků a cukru. Nakonec je dezert posypaný kakaem.

Affogato: Italská elegance

    Pokud milujete kávu a chcete si připravit něco jednoduchého, rychlého a zároveň chutného, zkuste Affogato. Tento elegantní italský dezert spojuje horké a studené prvky. Jeho název lze přeložit jako utopený. Dezert se skládá z kopečku kvalitní vanilkové zmrzliny nebo gelata, který je „utopen“ v čerstvě připraveném espressu. Tato kombinace vytváří kontrast teplot a chutí, kde se sladkost zmrzliny mísí s hořkostí kávy. Italové Affogato často podávají jako sladkou tečku po večeři.

    Mocca dort: Luxusní spojení kávy a čokolády

      Mocca či Mocha dort je luxusní dezert, který spojuje chutě čokolády a kávy. Tradičně se skládá z vrstev čokoládového piškotu proložených kávovým krémem nebo ganache. Název mocca odkazuje na jemenský přístav Mokka, odkud se v minulosti vyvážela káva s čokoládovými tóny. Tento dort je oblíbený pro svou bohatou chuť a elegantní vzhled, často zdobený čokoládovými ozdobami nebo kávovými zrny.

      Opera dort: Francouzské pokušení

      Opera dort je francouzský dezert skládající se z vrstev mandlového piškotu, kávového máslového krému a čokoládové ganache. Jeho název je inspirován pařížskou operou a jeho vrstvy mají připomínat stupně operního jeviště. Kdo dort vytvořil, není známo. První zmínky o této delikatese se objevují v roce 1899 ve francouzských novinách Le Gaulois. V roce 1903 tento dort představil na výstavě Culinaire v Paříži Louis Clichy, který se tak stal jedním z možných autorů dortu, ale ve hře jsou minimálně ještě další dvě jména.

      Dezerty s kávovou příchutí

      Základní recepty na některé dezerty kávu neobsahují, ale protože je tento nápoj velmi oblíbený, vznikly chuťové variace – a ta kávová nesměla chybět.

      • Kávové banánky: Tradiční český zákusek z odpalovaného těsta ve tvaru banánku je plněný kávovým krémem a politý čokoládovou polevou. Název získal podle svého tvaru a je oblíbenou součástí českých cukráren. Plnit je lze ale i vanilkovou či jinou náplní.
      • Kávová panna cotta: Panna cotta, což v překladu znamená vařená smetana, je tradiční italský dezert pocházející z oblasti Piemontu. V kávové verzi se do směsi smetany, cukru a želatiny přidává silné espresso nebo mletá káva. Výsledkem je hladký a krémový dezert s jemnou kávovou příchutí, často podávaný s karamelovou omáčkou nebo čokoládovými hoblinkami.
      • Kávový cheesecake: Cheesecake je dezert s bohatou historií sahající až do starověkého Řecka. V moderní době se stal populárním po celém světě, přičemž kávová varianta nabízí zajímavý chuťový twist. Kávový cheesecake kombinuje krémový sýr s přídavkem espressa nebo instantní kávy. Spodní vrstvu často tvoří sušenkový základ, který může být obohacen o kakaový prášek či instantní kávu.

      Zdroje informací: Apetit, seznamzpravydoritapositivkafista

      Skryt pre seznam

      Doporučujeme článek s videem

      Jak na nejlepší tiramisu? Domácí cukrářské piškoty, nadýchaný krém z mascarpone a dobrá káva vám zaručí ovace všech hostů

      Související recepty

      Související články

      Apetit magazín

      Výzvu Sladké trojky vyhrál Harlekýn v podobě luxusního koláče
      • Tipy redakce

      Výzvu Sladké trojky vyhrál Harlekýn v podobě luxusního koláče

      Měkký kakaový korpus a spousta nadýchané šlehačky? To je tolik oblíbený dort Harlekýn. A právě ten byl tématem únorové výzvy Sladké trojky. My již známe vítěze a víme, jak se se zadáním popasovali naši čtenáři. Soutěž s finalisty...