Lámete si hlavu s dezertem na letní oslavu nebo grilování a zároveň nemáte pomyšlení na to zapínat troubu? Příprava chlazeného dezertu vám nemusí zabrat ani dvacet minut! Přitom nemusíte péct, vyrobíte ho pouze za pomoci ledničky. Snadno ho připravíte i na chatě a servírovat ho můžete rovnou z mísy.
Základem jednoduchých nepečených dezertů na způsob anglického trifle je vrstvení. Střídáme zkrátka jednotlivé vrstvy surovin, dokud nedojdou. Obvykle jsou to:
-
suchý základ (sušenky, piškoty, müsli, ořechy)
-
krém, šlehačka, náplň
-
ovocná složka, želé
Aby byl dezert efektní a jeho jednotlivé vrstvy viditelné, použijte skleněnou zapékací či salátovou mísu.
Porce lze také připravit samostatně rovnou do sklenic. Pohár působí efektně a vůbec se nemusíte trápit tím, zda dezert ztuhne.
Dobře vypadají i malé zavařovačky. Když to příležitost dovolí, klidně je použijte.
1. Piškotový nebo sušenkový základ
Italské piškoty savoiardi, klasické dětské piškoty, nadrcené sušenky (kakaové, ovesné nebo jemné máslové či digestive) – všechny poslouží dokonale. Sušenkový základ se v lednici s krémem a ovocem báječně propojí.
- Sušenky či piškoty rozlámejte a dejte je rovnou na dno a nechte jen tak, nebo pokapejte trochou ovocné šťávy – zkuste třeba domácí bezovou. Případně je pokapejte oblíbeným alkoholem. Chybu neuděláte s italskými likéry limoncello nebo amaretto či kávou.
- V bezlepkové variantě lze namísto sušenek úspěšně použít například nahrubo nasekané ořechy nebo snídaňovou granolu.
2. Lehký krém
Výborný krém vytvoříte například z vyšlehaného mascarpone s tvarohem, šlehačkou nebo zakysanou smetanou.
Světlé krémy si vždycky dobře rozumějí s vanilkou, ale třeba i s lemon curd (anglickým citronovým krémem) nebo skořicí. Chuťově krém dolaďujte podle použitého ovoce – kyselejší ovoce snese sladší krém a naopak.
3. Ovoce v jakékoli podobě
V létě se nabízí sezónní ovoce, jehož největší výhodou je vyzrálost a skvělá chuť. Jahody, borůvky, maliny, ostružiny, uplatníte v kterémkoli moučníku či dezertu.
Máte-li po ruce kyselejší ovoce jako rybíz, borůvky, angrešt nebo višně, můžete z nich připravit ovocný rozvar a dosladit ho. Dejte jen pozor na to, že je třeba rozvar před tím, než jím polijete krém, dobře vychladit.
- Pokud vás tlačí čas a zrovna jako na potvoru nic neroste, sáhnete po kompotu nebo dobrém džemu či marmeládě – hosté se jistě zlobit nebudou.
Na závěr jen stačí vše důkladně vychladit, aby se vrstvy proležely, a můžete podávat.
Oblíbená a ověřená spojení
Vrstvení nepečených dezertů je skvělou příležitostí k tomu zapojit v kuchyni také děti a užít si s nimi zábavu při vymýšlení nových kombinací. Jestli nejste nakloněni experimentování, zkuste některé z ověřených:
- savoiardi s bezovou šťávou - mascarpone se šlehačkou – jahody s rebarborou (rozvar)
-
sušenky Lotus – zakysaná smetana – jablka se skořicí (rozvar)
-
máslové sušenky – tvaroh s levandulí – pomerančová marmeláda
Zdroj informací: časopis Apetit