Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Když je vedro a honí vás mlsná, je čas na nepečené „trifle“ dezerty z chladničky

dezert ve sklenicce
ZDROJ: Micheile Visual Stories/Unsplash
sdílet:

Lámete si hlavu s dezertem na letní oslavu nebo grilování a zároveň nemáte pomyšlení na to zapínat troubu? Příprava chlazeného dezertu vám nemusí zabrat ani dvacet minut! Přitom nemusíte péct, vyrobíte ho pouze za pomoci ledničky. Snadno ho připravíte i na chatě a servírovat ho můžete rovnou z mísy. 

Základem jednoduchých nepečených dezertů na způsob anglického trifle je vrstvení. Střídáme zkrátka jednotlivé vrstvy surovin, dokud nedojdou. Obvykle jsou to: 

  1. suchý základ (sušenky, piškoty, müsli, ořechy)

  2. krém, šlehačka, náplň 

  3. ovocná složka, želé

Aby byl dezert efektní a jeho jednotlivé vrstvy viditelné, použijte skleněnou zapékací či salátovou mísu.

Porce lze také připravit samostatně rovnou do sklenic. Pohár působí efektně a vůbec se nemusíte trápit tím, zda dezert ztuhne. 

Dobře vypadají i malé zavařovačky. Když to příležitost dovolí, klidně je použijte. 

1. Piškotový nebo sušenkový základ 

Italské piškoty savoiardi, klasické dětské piškoty, nadrcené sušenky (kakaové, ovesné nebo jemné máslové či digestive) – všechny poslouží dokonale. Sušenkový základ se v lednici s krémem a ovocem báječně propojí.

  • Sušenky či piškoty rozlámejte a dejte je rovnou na dno a nechte jen tak, nebo pokapejte trochou ovocné šťávy – zkuste třeba domácí bezovou. Případně je pokapejte  oblíbeným alkoholem. Chybu neuděláte s italskými likéry limoncello nebo amaretto či kávou.
  • V bezlepkové variantě lze namísto sušenek úspěšně použít například nahrubo nasekané ořechy nebo snídaňovou granolu.

2. Lehký krém 

Výborný  krém vytvoříte například z vyšlehaného mascarpone s tvarohem, šlehačkou nebo zakysanou smetanou.

Světlé krémy si vždycky dobře rozumějí s vanilkou, ale třeba i s lemon curd (anglickým citronovým krémem) nebo skořicí. Chuťově krém dolaďujte podle použitého ovoce – kyselejší ovoce snese sladší krém a naopak

3. Ovoce v jakékoli podobě 

V létě se nabízí sezónní ovoce, jehož největší výhodou je vyzrálost a skvělá chuť. Jahody, borůvky, maliny, ostružiny, uplatníte v kterémkoli moučníku či dezertu. 

Máte-li po ruce kyselejší ovoce jako rybíz, borůvky, angrešt nebo višně, můžete z nich připravit ovocný rozvar a dosladit ho. Dejte jen pozor na to, že je třeba rozvar před tím, než jím polijete krém, dobře vychladit. 

  • Pokud vás tlačí čas a zrovna jako na potvoru nic neroste, sáhnete po kompotu nebo dobrém džemu či marmeládě – hosté se jistě zlobit nebudou. 

Na závěr jen stačí vše důkladně vychladit, aby se vrstvy proležely, a můžete podávat. 

Oblíbená a ověřená spojení 

Vrstvení nepečených dezertů je skvělou příležitostí k tomu zapojit v kuchyni také děti a užít si s nimi zábavu při vymýšlení nových kombinací. Jestli nejste nakloněni experimentování, zkuste některé z ověřených: 

  • savoiardi s bezovou šťávou - mascarpone se šlehačkoujahody s rebarborou (rozvar) 
  • sušenky Lotus  – zakysaná smetanajablka se skořicí (rozvar) 

  • máslové sušenkytvaroh s levandulípomerančová marmeláda 

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín