Nová registrace Zapomenuté heslo

Když kvete bez, smaží se kosmatice. Voňavé, rychlé a skoro zadarmo!

7. 6. 2025
shutterstock_1047474910.jpg
Shutterstock

Květy černého bezu právě rozvoněly zahrady – a to znamená jediné: je čas na kosmatice. Stačí je obalit v těstíčku, osmažit dozlatova a během pár minut máte hotovo. Jednodušší to už snad ani být nemůže. Sezóna bezu je krátká, takže pokud kvete i u vás za plotem, nečekejte a využijte jej naplno.

Možná tento název slyšíte poprvé. Ale věřte, že pokud byste žili o pár desítek let dřív, znali byste ho dokonale. Kosmatice jsou klasika, recept, který se předával z generace na generaci.

Kosmatice se dřív smažily nejen proto, že nádherně voní a jsou za chvilku hotové. Patřily i k oslavám svatodušních svátků – letnic, které letos připadají na neděli 8. června. Slaví se padesátý den po Velikonocích, a protože ty jsou každý rok jindy, letnice taky putují kalendářem. Letos ale načasování vyšlo dokonale – černý bez právě kvete a stačí pár kroků na kraj města nebo do zahrady, abyste si domů přinesli tu nejvoňavější surovinu začínajícího léta.

Kosmatice ve světě: Smažený bez frčí i v Itálii nebo Rakousku

Kosmatice jsou oblíbené především na jihu Čech, kde se tradičně podávají s bramborovou kaší. Ale podobné jídlo najdete i jinde ve světě. V Rakousku mají „Hollerküchle“, v Itálii se smaží „frittelle di sambuco“. A dokonce i v Německu se v čase květu bezu objevují talíře voňavou pochoutkou. Každý region si recept trochu upraví, ale podstata je stejná: květy + těsto + horký olej.

Smažená květenství - kosmatice

Smažená květenství - kosmatice

< 30 min
3.9(58x)
Přečíst recept

Slané nebo sladké? Obojí je správně

V některých krajích se kosmatice dělají na slano. Těstíčko se okoření, přidá česnek, pepř nebo bylinky. Jinde je to naopak dezert – těsto s cukrem, vanilkou a citronovou kůrou, nakonec vše posypané moučkovým cukrem jako palačinka.

5 tipů, jak si kosmatice opravdu užít

  1. Sbírejte je za slunečného dne: Ideálně dopoledne, kdy je květ plný pylu a voní nejintenzivněji. Po dešti nebo ve vlhku ztrácí na chuti i vůni.
  2. Vodu květům nechte na jindy: Neoplachujte je – smyli byste to nejcennější, co bez nabízí. Stačí jemně oklepat.
  3. Těstíčko doladí finální chuť: Na slano přidejte česnek, sůl, bylinky. Na sladko třeba citronovou kůru, vanilku, med nebo kapku rumu. Záleží jen na vás.
  4. Smažte rychle a dozlatova: Použijte olej s vyšším bodem zakouření nebo přepuštěné máslo.
  5. Podávejte hned: Kosmatice jsou nejlepší čerstvé – horké, voňavé a jemně křupavé. Žádné ohřívání, žádné odkládání. Tohle je jídlo pro přítomný okamžik.

Petrželka na způsob kosmatice

< 30 min
3.7(9x)
Přečíst recept

Recept, který provoní léto

Kosmatice nejsou žádná novinka. Spíš jídlo, které tu bylo dávno předtím, než jsme začali řešit superpotraviny a food trendy. A kupodivu pořád fungují. Stačí pár květů, jednoduché těstíčko a chvilka u sporáku. Když kvete bez, je to jasné znamení – dejte pánvi šanci a vraťte na stůl chuť, která voní po začátku léta.

 

Zdroj: Kuchařka pro dceru, Apetit

Sdílet článek

Sezona Černý bez

Související články