Deštivé počasí není důvodem ke špatné náladě! Naopak, je to ideální příležitost vyzkoušet recept, na který jste dosud neměli čas. V kuchyni je útulně, takže se nechte inspirovat našimi recepty a pusťte se do vaření!
Uvařte si šálek něčeho dobrého a pusťte se do přípravy složitějších dezertů. Kotel husté voňavé polévky s křupavým pečivem, kolem kterého se sejde rodina k obědu, může odstartovat herní odpoledne. Zadělejte na buchty či koláče a ke tvarování pozvěte děti, bude to zábava. Nebo jenom šoupněte do trouby pekáč s masem a u dobré knihy počkejte, až čas a pomalé pečení udělají svou práci.
Horké nápoje: Zahřejte se zevnitř a povzbuďte své smysly
V sychravém počasí skvěle zahřeje šálek horkého čaje nebo lahodné kávy, ale proč zůstávat u klasiky? Přidejte ke kávě špetku vanilky nebo voňavé skořice. Skvělou volbou je také horký cider s hřebíčkem.
-
Pokud potřebujete relaxovat a uklidnit svou mysl, pak jsou výbornou volbou bylinkové čaje.
-
Milovníci čokolády si mohou připravit horkou čokoládu s domácím kakaem a špetkou skořice – získáte tak dokonalý nápoj a dezert v jednom.
-
Pokud máte chuť na něco ostřejšího, pak je tu náš brusinkový punč, horké brandy s marmeládou či zázvorové opojení s rumem.
TIP: Už jste někdy ochutnali zlaté mléko? Tento lahodný teplý nápoj z mléka a žluté kurkumy skvěle chutná a zahřeje. Příprava je jednoduchá:
- Kravské či rostlinné mléko zahřejte v hrnci na středním plameni.
- Přisypejte kurkumu, černý pepř a skořici, případně koření dle vlastní chutě.
- Směs krátce povařte a poté odstavte z plotny. Přidejte med, pořádně ho rozmíchejte a pak nápoj přeceďte přes sítko.
Zahřívací polévky: Od klasiky po asijskou exotiku
Polévka je v chladném počasí nejlepší přítel každého, kdo potřebuje dodat energii. Klasická česnečka vás nikdy nezklame, ale pokud hledáte něco nového, vyzkoušejte polévku z pečeného česneku s kokosovým krémem.
Vydatné polévky s kouskem čerstvého pečiva či krutony snadno nahradí hlavní chod, zvláště ty husté krémové. Podzimní dýňovou polévku můžete ozvláštnit smetanou a muškátovým oříškem, nebo si uvařte dýňovou polévku s chilli či dýňovou polévku s červenou čočkou a ořechy.
-
Chutnou a dobrou volbou je poctivá bramboračka s houbami či bramboračka s kapustičkami.
-
Pro milovníky exotiky je tu vietnamská polévka pho bo – směs vývaru, bylinek a nudlí.
-
Prohřeje vás thajská kuřecí polévka s chilli či Tom Yam Kung s chilli papričkami a chilli pastou.
Něco pro gurmány: Pomalu pečená masa
Nemusíte trávit hodiny u plotny, abyste si dopřáli šťavnaté a měkké maso. Trocha práce na začátku a zatímco si budete pod dekou číst, trouba se postará o zbytek. Poklony za dokonalé jídlo u večeře však budou patřit jen vám!
-
Vyzkoušejte naše hovězí na česneku či pomalu pečená hovězí žebra. Delikátně chutná i pomalu pečený vysoký roštěnec.
-
Výbornou volbou je pečené krůtí stehno na rozmarýnu a česneku, krůta s kořenovou zeleninou a majoránkou či pečená krůtí stehna s dvojí kapustou.
Kynutá těsta: Pečení jako terapie pro tělo i duši a zábava pro děti
Máte někde uložený recept na složitější koláč, který jste dlouho chtěli vyzkoušet, ale nikdy na něj nebyl čas? Teď nastala ta pravá chvíle! Pečení je navíc skvělá zábava, do které můžete zapojit i děti – nechte je tvarovat těsto nebo zdobit koláče.
-
Pokud máte rádi sladké, doporučujeme kynuté buchty, kynuté borůvkové knedlíky či litý kynutý koláč.
-
Lákadlem pro oko je kynutá maková hvězda. Děti jistě nadchnou mazaní zajíčci.
-
Delikátně chutnají kynuté koláče s tvarohem, červeným rybízem a drobenkou.
-
Chcete péct jako slavná cukrářka? Pak vyzkoušejte vázané kynuté koláče podle Míši Landové.
-
Dáváte-li přednost slanému pečivu, zkuste si připravit škvarkové placky podle Václava Friče, potěšte se domácí focacciou či kmínovým chlebem s pivem.
Chuťovky na zobání: Malé hříchy pro velké chvíle
Přiznejte se, kolik dílů oblíbeného seriálu dokážete sledovat v kuse? K diváckému maratonu (ale i k dobré knize) se jistě hodí něco malého na zobání.
-
Pro fanoušky klasiky jsou tu domácí bramborové chipsy a jejich modernější varianta – pečené batáty se sójovou omáčkou.
-
Náročnějším strávníkům udělají radost rolky z listového těsta s mletým krůtím masem, ale také parmezánový twister či špaldové krekry z vinného těsta nebo polentové jednohubky.
Zdroj informací: časopis Apetit