Nová registrace Zapomenuté heslo

Khao Soi: Recept na thajskou polévku, která předčí ramen i pho

2. 1. 2025
Khao Soi
Shutterstock

Myslíte si, že ramen a pho nemají konkurenci? Připravte se na další hvězdu asijské kuchyně! Khao Soi, polévka ze severu Thajska, si stále častěji razí cestu na talíře milovníků exotických chutí. Bohatá, krémová, pikantní – stačí jediné sousto, abyste pochopili, proč by právě ona mohla být dalším fenoménem nejen asijských bister.

Co vlastně Khao Soi je? Polévka, která přináší dokonalou harmonii chutí a vůní přímo z Thajska! Spojuje hedvábně jemný kokosový vývar, voňavé kari koření a pružné žluté vaječné nudle. Doplněná o kousky kuřecího masa, tofu nebo krevet, nakládanou zeleninu a hrst křupavých smažených nudlí na vrchu se stává jídlem, které vás doslova obejme svou krémovostí a přitom probudí všechny chuťové pohárky.

3 důvody, proč si Khao Soi zamilujete

  1. Exotika, která je dostupná pro každého: Na rozdíl od ramenu, jehož vývar často vyžaduje hodiny práce, je Khao Soi mnohem jednodušší. S kokosovým mlékem, kari pastou a vývarem ji zvládnete připravit doma během chvíle. Také suroviny jsou snadno dostupné, takže není třeba shánět nic exotického.
  2. Přizpůsobte si ji podle svého: Stejně jako ramen nebo pho si i Khao Soi můžete doladit podle vlastní chuti. Milujete pikantní polévky? Přidejte více chilli. Chcete veganskou variantu? Tofu a zeleninový vývar jsou ideální suroviny právě pro vás.
  3. Světové chutě na dosah ruky: Pho a ramen už zná každý, ale Khao Soi přináší něco nového. Její tropický kokosový základ a pikantní thajské koření ji odlišují a nabízejí zcela jiný zážitek. V době, kdy hledáme stále nové chutě, je právě tohle její velká výhoda.

Jak si Khao Soi připravit doma?

Nemusíte cestovat do Thajska, abyste si tuhle polévku vychutnali. Připravte si Khao Soi doma podle našeho receptu:

Budete potřebovat: nudle (rýžové nudle, čínské vaječné nudle nebo ramen nudle), kuřecí maso, tofu, krevety nebo tygří krevety, kokosový, arašídový nebo olivový olej, šalotku, česnek, citronovou trávu, červenou thajskou kari pastu (použijte víc, pokud chcete pikantnější chuť), kurkumu (mletou nebo čerstvý kořen), žluté kari, mletý kardamom, plnotučné kokosové mléko, kuřecí nebo zeleninový vývar, lístky kafrové limetky, zeleninu podle chuti, rybí a sojovou omáčku, cukr a chilli

Na ozdobu: čerstvou bazalku (nejlépe thajská) nebo koriandr, nakládané hořčičné listy (tradiční příloha, dostupné ve specializovaných obchodech), křupavé smažené nudle, fazolové klíčky, červenou cibuli nebo jarní cibulku, limetkové klínky

Postup:

  1. Nudle vložte do velké mísy a zalijte je vroucí vodou. Nechte je změknout, poté slijte vodu a nudle promíchejte s trochou oleje, aby se neslepily.
  2. Ve velkém hrnci zahřejte olej na střední teplotu. Orestujte šalotku, česnek a citronovou trávu dozlatova (cca 3–4 minuty). Přidejte červenou kari pastu, kurkumu, kari koření a kardamom. Míchejte asi minutu, aby se koření rozvonělo.
  3. Přilijte kokosové mléko, vývar a přidejte lístky kafrové limetky. Přiveďte k jemnému varu. Poté přidejte zeleninu (např. papriku) a dochuťte rybí omáčkou, cukrem, sójovou omáčkou a chilli pastou.
  4. Do polévky vložte kuřecí maso, krevety nebo tofu a uvařte je na mírném ohni.
  5. Vymačkejte do polévky šťávu z limetky. Podle potřeby dolaďte chuť solí, limetkou nebo přidejte další kari pastu. Klíčem je najít rovnováhu mezi slanou, sladkou, kyselou a pálivou chutí.
  6. Do misky rozdělte nudle a přelijte je voňavým vývarem s kokosovým mlékem. Ozdobte bazalkou, nakládanými hořčičnými listy, křupavými smaženými nudlemi, fazolovými klíčky nebo plátky červené cibule. Přidejte klínek limetky.

Variace Khao Soi

  • Veganská verze: Sáhněte po tofu, zeleninovém vývaru a veganské rybí omáčce. Můžete přidat brokolici, cuketu nebo baby špenát. Na závěr polévku ozdobte nakládanými hořčičnými listy, smaženými nudlemi a špetkou pečených chilli vloček.
  • Khao Soi Gai (kuřecí) nebo Khao Soi Neua (hovězí): Ať už se rozhodnete pro kuřecí nebo hovězí maso, výsledkem bude pokrm s masem dokonale provoněným bohatě kořeněným vývarem.

Bude Khao Soi novým ramenem?

Možná. A možná taky ne. Ale jedno je jisté – pokud milujete asijskou kuchyni, Khao Soi musíte ochutnat. Je chuťově bohatá, voňavá a nabízí nekonečné možnosti variací. Ať už se stane novým hitem, nebo zůstane pokladem pro gurmány, jedno je jisté – její chuť si zapamatujete na dlouho.

Zdroj: Feasting At Home, Feastography, Apetit

Sdílet článek

Polévky Asijská kuchyně

Související články