Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

České cukrárenské klasiky si můžete připravit s námi doma. Zkuste vlastnoruční kremrole, věnečky nebo rakvičky

Francouzské věnečky ze svařeného jablečného moštu
ZDROJ: Apetit
sdílet:

S nostalgií vzpomínáte na cukrárny, jejichž nabídka zahrnovala kremrole, větrníky, špičky nebo věneček se žloutkovým krémem? Pokud patříte k milovníkům tradičních českých zákusků, pak nezoufejte. Vždyť klasické zákusky můžete připravit i v domácích podmínkách, navíc s vědomím, že můžete použít kvalitní suroviny, jako je šlehačka či máslo.

Najít cukrárnu, ve které prodávají klasické české zákusky bez náhražek, se někdy jeví jako nadlidský úkol. Přitom tradiční zákusky ani nepatří do starého železa, ani není problém vyrobit je z poctivých surovin.

Věnečky

Kdo by nemiloval nadýchané věnečky se žloutkovým krémem? Pokud také patříte k fanouškům této nestárnoucí klasiky, pak si skvělé věnečky připravte doma.

  • Základem receptu je odpalované těsto, které připravíte z vody, másla, mouky, vajec a špetky soli:
  1. V první řadě do hrnce dejte tuk, který zalijte vodou. Pamatujte si, že čím více tuku použijete, tím nadýchanější korpus vznikne.
  2. Následně do vroucí tekutiny přisypte hladkou mouku, kterou v ideálním případě vsypte najednou.
  3. Na mírném plameni zahřívejte hmotu tak dlouho, dokud na dnu neuvidíte bílý povlak. Jakmile se tak stane, nechte těsto zchladnout a přidejte vejce.
  4. Dejte si pozor, abyste po každém vejci těsto důkladně vymíchali. Poslední důležitý úkol je, abyste zdobičkou vytvořili dokonalý tvar věnečků.
  5. Pak už stačí vložíte věnečky do trouby a péct. Posledním varováním je otvírání trouby, kterému se snažte zcela vyvarovat. Jinak by se mohlo stát, že korpusy spadnou.

Věnečky se plní žloutkovým krémem, na který potřebujete krupicový cukr, žloutky, hladkou mouku, mléko, vanilkový lusk a smetanu ke šlehání.

  1. Žloutky nejprve vyklepněte do hrnce, přidejte cukr, promíchejte a přisypte mouku.
  2. Ve druhém hrnci přiveďte mléko k varu a vložte do něj obsah z jednoho vanilkového lusku. Mlékem s vanilkou přelijte vaječnou směs, dejte na sporák a za stálého míchání přiveďte k varu. Uvidíte, že krém krásně zhoustne.
  3. Žloutkový krém nechte zcela zchladnout.
  4. Smetanu ušlehejte dotuha, a pak ji přimíchejte ke krému.
  5. Následně už stačí krém vložit do cukrářského sáčku a naplnit spodní díl věnečku. Pokud máte hotovo, přiklopte vrchní díl a věneček pocukrujte. 

Tip!

Odpalovené těsto se dá dobře zamrazit. Vytvořené věnečky dejte volně na tác a dejte zamrazit. Až zmrznou, přemístěte je do krabice nebo pytlíku a uložte v mrazničce. Až budete mít příště chuť na věnečky, stačí je jen vyndat a můžete si  upéct novou várku rovnou z vlastnoručních mražených polotovarů.

Větrník

Zvládli jste připravit věnečky? Pokud ano, pak větrníky upečete levou zadní.

  • Základem je opět odpalované těsto, které je naprosto stejné jako u věnečků. Jediný rozdíl najdete v krému, neboť větrníky se plní vanilkovým krémem a karamelovou šlehačkou.
  1. Vanilkový krém připravíte tak, že do rendlíku nalijete mléko, přidáte cukr a vanilkový lusk.
  2. Následně z vroucího mléka vyjměte vanilku, ze které stáhněte semínka.
  3. Pak přilijte pudink rozpuštěný v trošce mléka a minutu povařte. Vanilkový krém odstavte z plotýnky a nechte úplně zchladnout.
  4. Mezitím pomocí ručního šlehače vyrobte šlehačku.
  5. Až bude vanilkový krém úplně studený, spojte ho s ušlehanou smetanou, uložte do lednice a pusťte se do výroby karamelové šlehačky.
  6. Potřebovat budete rendlík vhodný na rozpouštění cukru, horkou tekutou smetanu a ušlehanou šlehačku.
  7. Cukr nasypte do hrnce a nechte ho roztavit. Jakmile cukr zkaramelizuje, přilijte do něj horkou smetanu. Vařte, dokud se karamel úplně nerozpustí.
  8. Poté karamelovou hmotu vložte do lednice, a to ideálně na čtyřiadvacet hodin. Druhý den ji spojte s ušlehanou smetanou. 

Upečené a vychladlé korpusy podélně rozkrojte ostrým nožem. Cukrářský sáček ­naplňte vanilkovým krémem a nastříkejte ho na spodní polovinu korpusu.

Pak vyměňte obsah sáčku za karamelovou šlehačku a vykružte na krém druhou vrstvu náplně. V posledním kroku roztavte v hrnci s vodou fondán, do kterého namáčejte vršky korpusů. Voilà, domácí větrník je na světě!

Kremrole

Na první pohled by se mohlo zdát, že příprava kremrolí je náročná. Opak je však pravdou. 

  1. Z hladké mouky, másla, smetany ke šlehání a žloutku vypracujte těsto, které necháte zhruba hodinu odpočinout v chladu.
  2. Dále uvaříte pudink, do kterého po zchladnutí vešleháte máslo, moučkový a vanilkový cukr a jeden žloutek. Následně se vraťte opět k těstu, které nakrájíte na proužky a  namotáte na kovové trubičky.
  3. Nezapomeňte těsto potřít vajíčkem, aby výsledná kremrole byla krásně zlatavá. Pak už stačí kremrole upéct a naplnit krémem. Pokud chcete, můžete kremrole servírovat pocukrované.

Tip: Kremrole můžete plnit také bílkovým sněhem nebo šlehačkou. Trubičky plňte ideálně až těsně před podáváním.

Rakvičky se šlehačkou

Milujete křupavé rakvičky? Pak si pořiďte kovové formičky, díky kterým si skvělou rakvičku připravíte i doma.

  • Na těsto budete potřebovat pouze vejce, žloutky, moučkový cukr a vanilkový cukr.
  1. Ingredience vyšlehejte do husté bílé pěny, kterou naplňte formičky zhruba do dvou třetin.
  2. Naplněné formičky vložte do předem vyhřáté trouby na 180–190 °C, kterou ztlumte v momentě, kdy rakvičky vyběhnou. Následně je zhruba 30 minut dopékejte na 150 °C.
  3. Po vyjmutí z trouby nechte rakvičky zchladnout, a teprve poté je ozdobte vyšlehanou šlehačkou  

Koňaková špička

Pokud patříte mezi milovníky špiček, kterým Východočeši říkají bombičky, pak si svou dokonalou koňakovou špičku připravte doma. Začněte přípravou pařížského krému.

  1. K varu přiveďte smetanu a tuk. Do směsi přisypte kakao s cukrem, a zhruba minutu provařte.
  2. Vše pořádně promíchejte, nechte den odpočinout, poté přidejte zbytek smetany a vyšlehejte.
  3. Na piškoty vyšlehejte zvlášť bílek do sněhu a zvlášť žloutek. Do žloutku přidejte vodu i pudink. Smíchejte se sněhem, cukrem a přidejte mouku. Směs nastříkejte na plech do tvaru koleček a pečte na plechu cca 8 minut dorůžova.
  4. Po vychladnutí nastříkejte na piškoty pařížský krém sáčkem s tzv. dvojitou trubičkou na špičky. Střed naplňte vaječným likérem zahuštěným podle potřeby sušenou smetanou nebo mlékem.
  5. Vršek zastříkněte pařížským krémem a nechte dvě hodiny ztuhnout v mrazáku. 

Punčák, punčový řez

Původ punčových řezů pravděpodobně není zrovna aristokratický, ovšem i tak je ušlechtilý! Údajně totiž vznikly zužitkováním starých nevyužitých dortových korpusů v cukrářské výrobě. To ocení každý, komu je plýtvání proti srsti. Pokud vám žádné piškotové korpusy nepřebývají, nezbyde, než se pustit do pečení. Punčový řez není nic náročného a sestává jen z několika kroků.

  1. Připravte piškotové těsto, polovinu nechte bez barviva, druhou půlku můžete obarvit z části na červeno a zčásti na žluto. Upečte korpusy na plechu.
  2. Připravte si cukrový rozvar s rumem.
  3. Vychladlý korpus rozkrájejte na díly tak, aby se daly navrstvit na sebe. Světlý nebarevný piškot by měl tvořit vrchní a spodní vrstvu džemem držet barevný střed pohromadě jako sendvič.
  4. Barevný piškot pokropte cukrovým sirupem nebo je do něj rovnou namočte.

Podrobnější postup najdete přímo v našem receptu na punčové řezy.

Zdroj informací: časopis Apetit, LarousseGastronomique

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Alžběta Rybářová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč