0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kmín je tradičnm kořením české kuchyně i všelék. Uvařte si kmínový čaj proti migréně

kmín-makro-zblízka-pozadí-jídlo-290973/
ZDROJ: David Mark
sdílet:

Kmín se v kuchyni i v přírodní medicíně používá od nepaměti. Aby ne, jde o všelék! U nás jde o jedno z nejpoužívanějších koření. Ať už pečete chléb, maso, vaříte polévku či nakládáte zelí, bez kmínu se prostě neobejdete. Připravíte z něj polévku, nesmí chybět v chlebu, vařené brambory si o něj samy říkají. Používá se hlavně v evropských kuchyních a s tím římským nemá jeho chuť nic společného. 

U nás se pod označením kmín pěstuje a prodává kmín kořenný. Někdy se mu také říká kmín luční, jelikož jej můžete nalézt planě rostoucí na lukách a pasekách. Kmín kořenný se pěstuje jako dvouletá, v jižní Evropě jednoletá, bylina. České odrůdy kmínu jsou navíc díky vysokému obsahu silic na evropském i světovém trhu velice žádanou plodinou.

Odrůdy kmínu:

  • Kmín kořenný (luční) – kmín používaný v české kuchyni při pečení chleba, k nakládání kysaného zelí, do salátů, při vaření starších brambor, k přípravě vepřového masa i některých ryb.
  • Černý kmín (černucha setá)pro své pálivé aroma připomínající černý pepř je kmín ideální pro chuťově nevýrazné pokrmy. Nejčastěji se používá do tvarohu, salátů, pečiva, na červené i bílé maso a ryby. Je typický pro kuchyni arabských zemí.
  • Kmín vodní (halucha vodní) – roste ve stojatých vodách po celé Evropě. Jeho typickým znakem je silná vůně a hořká chuť.
  • Kmín římský (cumin, šabrej kmínovitý) – kmín s nahořklou chutí je hojně využíván v indické, mexické a severoafrické kuchyni.

Kde se vzal, tu se vzal

Kmín kořenný bychom nalezli téměř po celé Evropě, výjimkou je pouze Středomoří. Daří se mu rovněž v severozápadní Africe, na Kavkaze, ve Střední Asii, Afghánistánu, Mongolsku, severozápadní Číně. Jeho pravlastí je pravděpodobně oblast Malé a Střední Asie.

Historie kmínu aneb vaření i mumifikace

Kmín je nejstarší rostlinou používanou k léčebným účelům. Znali jej a využívali, a to nejen v kuchyni, už starověké národy. Například Egypťané využívali kmín jako konzervant při mumifikaci. Nejstarším dokladem o jeho existenci byl dochovaný text z období Sumerské říše, tj. období 3000 l př. n l.

  • Kmínem se dochucovaly pokrmy a z kmínových semen se lisoval olej.
  • V Antice se jím nahrazoval černý pepř a v dobách starého zákona byl využíván jako platidlo za kněžské desátky.
  • Do Ameriky se dostal v koloniálních dobách díky španělským a portugalským kolonistům.

Kmín a anýz

Kmín a anýz spojuje lékořicové aroma, za které může chemická složka karvon. Karvon je výraznou kmínovou silicí a tvoří 55 % jejího obsahu. Najdeme ho i v levanduli, zázvoru, pomerančích, mandarinkách, citrónu, eukalyptu, černém rybízu, anýzu, jalovci a ve všech druzích máty.

Kmín v kuchyni

  • Dochucování pokrmů – polévek, omáček, salátů, červeného i bílého masa a ryb. Je nezbytnou součástí kvašené, nakládané a zavařované zeleniny.
  • Kmínový olej z kmínu kořenného – za studena lisovaný kmínový olej má velmi dobré antioxidační vlastnosti. Využívá se do luštěnin, falafelu, polévek, omáček, salátů, do pomazánek, tvarohu, k dušenému a pečenému masu. Kmínový olej je typický pro orientální kuchyni.
  • Olej z kmínu černého – olej je rovněž lisovaný za studena. Používá se v kosmetice, lidovém léčitelství i ve studené kuchyni nebo na dochucení polévek a omáček. Využívá jej Indie a arabská kuchyně.

V lidovém léčitelství se kmín používá proti nadýmání a křečím v trávicím traktu, zklidňuje žaludek. Užívá se na podporu funkce jater a žlučníku. Údajně pomáhá při odstraňování bolesti hlavy a migrén, pomáhá proti nespavosti. Působí jako antioxidant.

Dejte se dokupy kmínovým čajem

Potřebovat budete 1 polévkovou lžíci kmínu a 400 ml vody.

  1. Postavte na plotnu hrnec s vodou a přiveďte ji k varu.
  2. Přidejte lžíci kmínu.
  3. Nádobu odstavte a nechejte čaj 15 min louhovat.

Správné uskladnění kmínu

Kmín nasypte do uzavíratelné skleněné nádoby. Uložte jej na suché a chladné místo, abyste se vyhnuli navlhnutí. Nevystavujete kmín světlu. Při zachování optimálních podmínek si kmín zachová chuť a barvu po dobu až 6 měsíců.

Zdroj: The Spruce, Britannica, ČRo Region

Související články

Autor: Stanislava Sedlák Chytilová

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč