Jestli něco k masopustním dobrotám patří, jsou to určitě koblihy. A ano, obvykle se smaží v pořádné vrstvě tuku. My však letos nabízíme trochu jiný pohled na toto proslulé masopustní pečivo. Do těsta se přidává jogurt a místo smažení se peče. Tyto „koblihy" jsou zdravější a lehčí a připomínají oblíbené muffiny.
Už dávno neplatí, že masopust je období obžerství a stoly by se měly prohýbat pod talíři a mísami s tučnými a sladkými pokrmy. Dnes obvykle preferujeme lehčí stravu i v období tohoto svátku. A tak jistě oceníte i odlehčenou variantu tradičních koblih. Spojili jsme dohromady dva naše oblíbené moučníky (muffiny a koblihy) v jeden – a rázem je hotový masopustní pokrm i chutná svačina pro děti.
A nejsme z této inovace nadšení sami. Míša Landová z pořadu Peče celá země na svém blogu Víkendové pečení ke koblihám pečeným v muffinové formě říká: „Koblihy jsem nikdy neměla ráda. Na rozdíl od vdolečků, kterou jsou taky smažené, mi vždycky připadaly moc mastné a těžké. Proto jsem nikdy nepřemýšlela nad tím, že bych je zkusila připravit doma. Tedy až do té doby, než jsem objevila recept, kde se koblihy pečou v muffinové formě.“
Pečené koblihy podle Apetitu
Ingredience: 140 g másla, rozpuštěného + na vymazání formy, 140 g třtinového cukru, 200 g hladké mouky, 100 ml bílého jogurtu, 2 velká vejce, 12 lžiček malinového džemu, 1 lžička vanilkového extraktu, 1 lžička jedlé sody, 200 g jemného krupicového cukru na obalení
Postup:
- Troubu předehřejte na 190 °C. Máslem vymažte formu na 12 muffinů nebo 12 košíčků na muffiny.
- Do mísy nasypte třtinový cukr, mouku a jedlou sodu a promíchejte.
- V druhé míse nebo džbánu krátce prošlehejte vejce, jogurt a vanilkový extrakt a postupně vlijte k sypké směsi.
- Přilijte rozpuštěné máslo a lžící rychle zpracujte těsto. Nepřemíchejte je však. Koblihy by pak byly zbytečně tuhé.
- Formu na muffiny nebo menší košíčky naplňte ze dvou třetin těstem, do každého důlku dejte lžičku malinového džemu a překryjte zbylým těstem.
- Pečte 16–18 minut dozlatova. Koblihy vyběhnou a na dotek lehce pruží. Nechte je 5 minut chladnout ve formě, poté opatrně vyjměte a obalte v krupicovém cukru.
Tip redakce: Nejlépe chutnají ještě teplé, právě vytažené z trouby, ideálně s šálkem kakaa.
Zdroj: Apetit, Vikendovepeceni.cz