V posledních letech patří kokosový olej mezi velice oblíbené suroviny. Kromě lahodné chuti a příjemné vůně je jeho další vlastností tepelná stabilita, proto vydrží i vysoké teploty při smažení. Ta je jedním z důvodů, proč se stal pomocníkem při pečení i smažení.
Kokosový olej se uplatnil v gastronomii, kosmetice i v chemickém průmyslu. Využití kokosového oleje je různorodé, používá se například pro výrobu šamponů, saponátů, tělových krémů a tekutých mýdel.
Velmi vhodné je využití kokosového oleje v teplé kuchyni. Díky stabilitě až do 200 °C se nepřepaluje, a tak ani neprská.
-
Kokosový olej je odolný vůči žluknutí.
-
Někteří využívají kokosový olej také jako šetrnější náhražku bělicích past na zuby.
-
Získává se vylisováním zralých kokosových ořechů.
-
Kokos není ořech, jak by se mohlo zdá. Jedná se o ovoce, přesněji peckovici.
Kokosový olej v kuchyni
Kokosový olej se výborně hodí na pečení, vaření, ale i smažení.
- Skvěle na něm připravíte delikátní palačinky, nadýchané lívance, smažená vejce i různé druhy zeleniny.
- Důležitou roli hraje při přípravě mnoha exotických jídel při rychlém smažení neboli stir-fry.
- Lze jej použít i na pečení cukroví či dezertů. Můžete jej přidat do kaší. Za studena se využívá do salátů.
- Kokosový tuk lze využít pro výrobu pečiva, dokonce se používá pro přípravu popcornu v multikinech.
-
Pokud nemáte rádi kokosovou chuť, dají se koupit kokosové oleje zbavené kokosového aroma.
V potravinářském průmyslu se kokosový olej využívá také při výrobě zmrzlin a nanuků. Vyzkoušet ho můžete i vy, třeba v našem receptu na zmrzlinu stracciatella.
Kdy je kokosový olej prospěšný?
Kokos, tedy i kokosový olej, obsahuje prospěšné látky, zejména vitaminy skupiny B, ale i železo, mangan atd. Díky tomu pozitivně působí na srdce i mozek.
- Kokosový olej se déle tráví, a tak tělu dodává energii postupně.
Všeho moc škodí: Kokosový olej ano, ale s mírou
Součástí kokosového oleje je i kyselina laurová. Podle některých studií pomáhá urychlovat metabolismus. Nicméně kokosový olej spadá do stejné skupiny tuků jako sádlo či máslo, obsahuje tedy obrovské množství tuků, především ale nenasycené mastné kyseliny.
-
Pokud kokosového oleje nesníte příliš, tělo jej zvládne rychle zužitkovat. V opačném případě se tuk začne ukládat.
Pozor byste si měli dát i na nadměrné užívání kokosového oleje pro kosmetické účely. Není tomu tak dávno, co se objevily různé návody na po domácku vyrobené vlasové zábaly z kokosového oleje. Kokosový olej sice dodá vlasům lesk a uhladí je, ale zároveň je neprodyšně obalí. Tím nepustí dovnitř vlasu ani potřebnou vlhkost.
Zdroje informací: nutritionsource.hsph.harvard, sever.rozhlas, plzen.rozhlas, toprecepty