Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kokosový olej: Na co je dobrý, kde má uplatnění a k čemu se používá

kokosovy_olej_tijana-drndarski-Bb8_yBkb_6E-unsplash.jpg
ZDROJ: kokosovy_olej_tijana-drndarski-Bb8_yBkb_6E-unsplash.jpg
sdílet:

V posledních letech patří kokosový olej mezi velice oblíbené suroviny. Kromě lahodné chuti a příjemné vůně je jeho další vlastností tepelná stabilita, proto vydrží i vysoké teploty při smažení. Ta je jedním z důvodů, proč se stal pomocníkem při pečení i smažení. 

Skryt pre seznam

Kokosový olej se uplatnil v gastronomii, kosmetice i v chemickém průmyslu. Využití kokosového oleje je různorodé, používá se například pro výrobu šamponů, saponátů, tělových krémů a tekutých mýdel.

Velmi vhodné je využití kokosového oleje v teplé kuchyni. Díky stabilitě až do 200 °C se nepřepaluje, a tak ani neprská.

  • Kokosový olej je odolný vůči žluknutí.

  • Někteří využívají kokosový olej také jako šetrnější náhražku bělicích past na zuby.

  • Získává se vylisováním zralých kokosových ořechů.

  • Kokos není ořech, jak by se mohlo zdá. Jedná se o ovoce, přesněji peckovici.

Skryt pre seznam

Kokosový olej v kuchyni

Kokosový olej se výborně hodí na pečení, vaření, ale i smažení.

  • Skvěle na něm připravíte delikátní palačinky, nadýchané lívance, smažená vejce i různé druhy zeleniny.
  • Důležitou roli hraje při přípravě mnoha exotických jídel při rychlém smažení neboli stir-fry.
  • Lze jej použít i na pečení cukroví či dezertů. Můžete jej přidat do kaší. Za studena se využívá do salátů.
  • Kokosový tuk lze využít pro výrobu pečiva, dokonce se používá pro přípravu popcornu v multikinech.
  • Pokud nemáte rádi kokosovou chuť, dají se koupit kokosové oleje zbavené kokosového aroma.

V potravinářském průmyslu se kokosový olej využívá také při výrobě zmrzlin a nanuků. Vyzkoušet ho můžete i vy, třeba v našem receptu na zmrzlinu stracciatella.

Skryt pre seznam

Kdy je kokosový olej prospěšný?

Kokos, tedy i kokosový olej, obsahuje prospěšné látky, zejména vitaminy skupiny B, ale i železo, mangan atd. Díky tomu pozitivně působí na srdce i mozek.

  • Kokosový olej se déle tráví, a tak tělu dodává energii postupně.

Skryt pre seznam

Všeho moc škodí: Kokosový olej ano, ale s mírou

Součástí kokosového oleje je i kyselina laurová. Podle některých studií pomáhá urychlovat metabolismus. Nicméně kokosový olej spadá do stejné skupiny tuků jako sádlo či máslo, obsahuje tedy obrovské množství tuků, především ale nenasycené mastné kyseliny.

  • Pokud kokosového oleje nesníte příliš, tělo jej zvládne rychle zužitkovat. V opačném případě se tuk začne ukládat.

Pozor byste si měli dát i na nadměrné užívání kokosového oleje pro kosmetické účely. Není tomu tak dávno, co se objevily různé návody na po domácku vyrobené vlasové zábaly z kokosového oleje. Kokosový olej sice dodá vlasům lesk a uhladí je, ale zároveň je neprodyšně obalí. Tím nepustí dovnitř vlasu ani potřebnou vlhkost.

Zdroje informací: nutritionsource.hsph.harvardsever.rozhlasplzen.rozhlas, toprecepty

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín