Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Koňské řeznictví v Táboře má více než stoletou tradici. Je o výrobky z koňského masa stále zájem?

Řeznictví Čadil
ZDROJ: Řeznictví Čadil
sdílet:

Ačkoli bylo koňské maso v minulosti jedním z běžně konzumovaných druhů masa a dodnes je stále oblíbené například ve Španělsku nebo Itálii, v Česku je situace odlišná. Jak to vnímá Lukáš Čadil, pravnuk zakladatele legendárního táborského koňského řeznictví Čadil, a jeho dnešní majitel?

Psal se rok 1920 a v Táboře vzniklo Čadilovo řeznictví a uzenářství. Založil jej Josef Čadil a specializovalo se na koňské maso a výrobky z něj. „V Táboře tehdy žádné koňské řeznictví nebylo a babička neměla co dělat...,“ vysvětluje současný majitel, Lukáš Čadil.

Jaká je situace dnes, po více než sto letech? Podnik, kterému se běžně říká „koňské řeznictví“, vede pravnuk původního majitele a výrobu již dávno rozšířili o výrobky, které koňské maso neobsahují

Koňské řeznictví v Táboře chybělo

V době svého vzniku bylo řeznictví specializované na koňské maso přijímáno bez výhrad. Čadilovi byli řeznickou rodinou, ale koňské řeznictví v Táboře chybělo, tak bylo založení přirozeným krokem, zvlášť proto, že Josef Čadil byl koňský handlíř a měl tak ke koňskému masu snadnější přístup. 

Obchod se v rodině předával z generace na generaci a i když byl dědovi Lukáše Čadila obchod v 50. letech sebrán, zůstal v něm jako odpovědný vedoucí a mistr. Po revoluci byl obchod navrácen rodině.

Nabídka řeznictví: koňské maso stále převažuje, ale...

Píše se rok 2024 a lidé na koňské maso dávno nejsou tolik zvyklí. V Táboře ale stále ano, právě díky Čadilovým. „Ale už taky vyrábím koňských výrobků méně. Je třeba se přizpůsobovat,“ objasňuje trend a změnu stravovacích návyků Lukáš Čadil. Výsledkem je, že v nabídce sice stále najdete například klobásy, polosuchý salám nebo sekanou z koňského masa, ale i výrobky z jiných druhů mas.

„Koňské maso je něco mezi hovězím a zvěřinou. Někdo říká, že je trochu nasládlé, ale spíš byste to nepoznali. My vyrábíme točený salám, klobásy a sekanou, párky... V podstatě vše, co jde dělat z hovězího či vepřového. A vždy se koňské maso míchá s vepřovým, je hodně libové," popisuje Lukáš Čadil. On sám ho jí na všechny způsoby: za exkluzivní považuje např. koňský biftek či roštěnky s rýží.

Proč koňské maso způsobuje kontroverze?

Koňské maso není v Česku přijímáno bez výhrad jako maso k běžné konzumaci. Kůň je pro mnohé ušlechtilé zvíře. Lukáš Čadil říká, že lidé mívají předsudky a navíc koně vnímají jako domácího mazlíčka, mají k němu vztah. 

„Koní je tu podstatně víc než na konci 80. a začátkem 90. let, ale na jatka koně nikdo nedá, nebo jen velmi zřídka. Koňské maso musíme dovážet. Francouzi ho jedí hodně, stejně tak Švýcaři nebo Italové,“ vysvětluje Lukáš Čadil a dodává, že dříve se jedlo koňské maso hodně i kvůli tomu, že bylo levné.

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín