Nová registrace Zapomenuté heslo

Koření pěti vůní: Chuť Asie v jedné špetce! Vyzkoušejte ho v těchto 5 receptech

25. 2. 2025
Vepřové pěti vůní
Apetit

Koření pěti vůní je nezbytnou součástí asijské kuchyně, a pokud na něj narazíte v receptu, rozhodně ho nevynechávejte! Tato dokonale vyvážená kombinace badyánu, skořice, fenyklu, hřebíčku a pepře dodá hloubku marinádám, omáčkám i pečeným masům. Stačí špetka a vaše jídlo získá autentickou chuť Asie.

Koření pěti vůní, někdy označované jako směs pěti koření, je základem pro mnoho čínských i vietnamských receptů. Používá se především k dochucení drůbeže, vepřového a dalších mas připravovaných na asijský způsob. Co je na něm tak jedinečného?

  • Vůně Asie: Koření pěti vůní pochází z jižní Číny a Vietnamu, kde se používá v marinádách, omáčkách i na dochucení masa.
  • Badyán jako hlavní hvězda: Směs by měla být vyvážená, ale pokud si k ní přičichnete, vždy vás jako první praští do nosu výrazná vůně badyánu, který je v ní dominantní.
  • Dokonalá rovnováha chutí: Hořkosladká skořice, jemně pálivý sečuánský pepř (fagara), aromatický fenykl, hřebíček a badyán tvoří harmonickou směs, která se postará o komplexní a bohatou chuť pokrmů. Některé varianty obsahují navíc kardamom nebo zázvor.

Pokud máte koření pěti vůní doma, ale zatím nevíte, co s ním, máme pro vás pět receptů, kde ho rozhodně oceníte a využijete naplno.

Lepkavé kuře pěti vůní

Hledáte způsob, jak proměnit obyčejné kuře ve slavnostní pokrm? Koření pěti vůní je ta správná ingredience! V kombinaci se sójovou omáčkou, medem a česnekem vytvoří neodolatelně voňavou a lepkavou kůrčičku. Kuře se připravuje v jednom pekáči, takže nezašpiníte mnoho nádobí a během chvilky máte hotovou dokonalou večeři.

Lepkavé kuře pěti vůní z pekáče

Lepkavé kuře pěti vůní z pekáče

< 60 min
4(16x)
Přečíst recept

Vepřové pěti vůní

Vepřové maso se k této směsi koření hodí stejně dobře (a možná i lépe) jako kuře. Díky marinování získá hlubokou a bohatou chuť, která vás přenese přímo do ulic Hongkongu. Směs koření stačí smíchat s olivovým olejem (můžete přidat sójovou omáčku, trochu rýžového octa a zázvoru), nechat maso nasáknout všemi chutěmi a pak ho upéct nebo rychle opéct na pánvi.

Vepřové pěti vůní

Vepřové pěti vůní

< 30 min
4.8(8x)
Přečíst recept

Játrová paštika s kořením pěti vůní

Možná vás překvapí, že koření pěti vůní skvěle funguje i v paštikách. Přidává jim lehce nasládlé, kořeněné aroma a skvěle se doplňuje s chutí kuřecích jater. Výsledkem je sametově hladká paštika, která chutná skvěle na čerstvé bagetě, ale pokud ji naservírujete jako předkrm slavnostního menu, zaručeně své hosty ohromíte – s přehledem se totiž vyrovná paštikám z vyhlášených bister.

Paštika z kuřecích jater

Paštika z kuřecích jater

< 30 min
4.2(178x)
Přečíst recept

Křupavý bůček pěti vůní

Pokud milujete bůček, tento recept vás nesmí minout. Díky pomalému pečení se maso rozplývá na jazyku a směs pěti vůní mu dodává intenzivní aroma, které z něj dělá skvělou volbu na rodinný oběd. Podávejte s rýží, libovolnými nudlemi nebo upečte žemle z kynutého těsta. Výborný je také se zelným salátem nebo fermentovanou zeleninou.

Bůček pěti vůní s křupavou kůží

Bůček pěti vůní s křupavou kůží

> 120 min
5(8x)
Přečíst recept

Kuře na krvavých pomerančích

Sladko-kyselé pomeranče a intenzivní aroma koření pěti vůní společně vytvářejí dokonalou chuťovou harmonii. Jen si to představte: Kuře se pomalu peče, zatímco šťáva z pomerančů se vpíjí do masa, které tak zůstává šťavnaté a voňavé… Cítíte tu vůni? Vězte, že s tímto receptem sklidíte úspěch nejen během týdne, ale zazáříte i u nedělního oběda.

Kuře na krvavých pomerančích

< 60 min
4.9(16x)
Přečíst recept

Stačí špetka a rázem jste v srdci Asie. Koření pěti vůní je cestou k bohatým, voňavým pokrmům, které vás svou chutí přenesou rovnou do čínských ulic nebo vietnamských tržnic. Ať už jej použijete na maso, do omáček, nebo paštiky, vždy dodá jídlu hloubku a nezaměnitelný charakter. Nebojte se ho vyzkoušet ani vy.

Zdroj: Apetit, Koření od Antonína

Sdílet článek

Koření Vietnamská kuchyně Asijská kuchyně

Související články