Ořechy jsou v kuchyni často využívanou a velmi oblíbenou surovinou, a to nejen pro svou lahodnou chuť, ale i pro jejich nutriční hodnoty. Většina z nás si při spojení „ořechový dezert“ vybaví klasiku, jako jsou ořechové rohlíčky nebo medovník. Co takhle vyzkoušet něco méně tradičního? Inspirujte se zajímavými a lahodnými dezerty, které nejsou tolik známé, ale zaručeně vás překvapí svou originalitou i delikátní chutí.
Ořechy ve sladkých receptech nabízejí nejen vynikající chuť, ale také četné zdravotní benefity. Jsou bohaté na zdravé tuky, vitamíny a minerály, které prospívají lidskému zdraví. Ať už jde o mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy či pistácie, každý druh přináší do dezertu svou specifickou chuť i texturu.
Ghriba: Marocké mandlové sušenky s pomerančem
Pod tajemným názvem ghriba se skrývají marocké sušenky, které okouzlují svou vláčností a jemnou chutí. Kromě Maroka jsou oblíbené takřka v celé severní Africe i v dalších arabských státech. Tradičně se připravují z mandlí a ochucují pomerančovým květem či citronem. Jsou neodmyslitelnou součástí marockých oslav a svátků, kde symbolizují pohostinnost a radost ze sdílení. Často se servírují k mátovému čaji. Pokud se rozhodnete vyzkoušet ghribu na svých cestách, nezapomeňte, že arabské dezerty bývají dost sladké – a nejinak je tomu i v tomto případě.
Fragilité: Dánské kávovo-ořechové řezy
Fragilité je delikátní dánský dezert, který kombinuje křehké ořechové těsto s jemným kávovým krémem. Název odkazuje na jeho křehkost a jemnost, která je zde naprosto zásadní – dezert se totiž skutečně doslova rozplývá na jazyku. Fragilité je často podáván při zvláštních příležitostech a oslavách, kde zaujme svou sofistikovanou chutí a elegancí. Původně se v Dánsku začal péct na počátku 20. století, kdy bylo módní všechno, co přišlo z Francie. Tento bílkový dezert má několik variant: kromě mletých vlašských ořechů se připravuje také z mandlí.
Orechovník: Oblíbený slovenský závin
Orechovník je tradiční slovenský závin plněný bohatou směsí mletých vlašských ořechů, cukru a skořice. Tento dezert je pevně spjat s venkovskými oblastmi Slovenska, kde se připravuje při svátečních příležitostech, jako jsou Vánoce či Velikonoce. Jeho receptura se předává z generace na generaci, což z něj činí symbol rodinných tradic a pohostinnosti. Připravuje se z kynutého těsta a jeho stejně oblíbenou variantou je makovník – jak už název napovídá, ten obsahuje makovou náplň.
Turrón de Doña Pepa: Peruánský oříškový dezert
Turrón de Doña Pepa je tradiční peruánský nugátový dezert spojený s oslavami Pána zázraků (Señor de los Milagros) v Limě. Skládá se z vrstev anýzových sušenek spojených sirupem z melasy a zdobených barevnými cukrovými kuličkami. Legenda praví, že dezert vytvořila kuchařka Doña Pepa jako poděkování za zázračné uzdravení, což dodává tomuto sladkému pokrmu hluboký kulturní význam.
Baklava: Tradiční turecká lahůdka
Baklava je ikonický dezert pocházející z Turecka, který je u nás spíše raritou. Základem jsou tenké vrstvy filo (nebo yufka) těsta prokládané mletými pistáciemi a přelité sladkým sirupem. Pokud chcete dezertu dodat osobitý nádech, zkuste kombinaci pistácií s vlašskými ořechy nebo mandlemi. Baklava je kromě Turecka oblíbená i v jiných státech, například v Bosně a Hercegovině ji Bosňané jedí jen při velmi zvláštních příležitostech, jako je oslava ramadánu. V Íránu se připravuje speciální sušená verze baklavy s příchutí růžové vody a v Afganistánu se sype rozdrcenými pistáciovými ořechy.
Dacquoise: Francouzská delikatesa s ořechovým krémem
Dacquoise je lehký francouzský dezert založený na sněhovém těstu smíchaném s mletými ořechy (nejčastěji mandlemi nebo lískovými oříšky). Tento dezert se vrství s ořechovým krémem a může být doplněn o čerstvé ovoce nebo karamelovou polevu. Prakticky jde o tři obrovské sněhové pusinky, které se pečou s mandlovou moučkou či jinými ořechy, případně s kokosem. Tradiční Dacquoise by měl vždy obsahovat mandle a lískové ořechy.
Parfait: Francouzský ořechový dezert
Pokud hledáte něco lehčího a moderního, zkuste francouzský ořechový parfait. Základem jsou žloutky, vlašské ořechy, cukr, kakao a smetana ke šlehání. V některých receptech najdete také likér, případně černý čaj, bílou čokoládu apod. Dezert se podává chlazený. A protože ve francouzštině slovo parfait znamená dokonalý (perfektní), buďte si jisti, že tento dezert svůj název získal oprávněně. Existuje i slaná varianta parfait – ta se připravuje z kachních jater.
Zdroje informací: Apetit, ochutnejtesvet, ar.pinterest, peru