Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kristína Nemčková radí mladým kuchařům: Jak získat místo v michelinské restauraci?

Kristína Nemčková
ZDROJ: Kristína Nemčková
sdílet:

Vítězka soutěže MasterChef Česko Kristína Nemčková sbírá zkušenosti v zahraničí a nyní pracuje v nejlepší restauraci světa –⁠ Geranium v Dánsku. Pro Apetit píše o gastronomických trendech. Tentokrát se podělila o svou zkušenost se sháněním práce v michelinských restauracích.

Kdybych mohla poradit mladému kuchaři nebo kuchařce s ambicí prorazit v tak těžkém oboru, jako je gastronomie, poslala bych je do světa. Učit se od lepších je podle mě základ. Jak ale získat místo třeba v michelinské restauraci?

Mnoho podniků nabízí kuchařům neplacené pracovní stáže a je relativně snadné takové místo sehnat. Stačí napsat žádost přes oficiální stránky restaurace a sami se ozvou, když se u nich takové místo uvolní.

  • Je však důležité si uvědomit, že pracovní stáž je zadarmo a kuchaři musí obětovat svůj čas, nemalé finance do letenky a bydlení během stáže.
  • Ve světě je to běžná praxe vnímaná jako investice do vzdělání, za kterou se pracovní stáž považuje.
  • Restaurace tak získá tu nejlevnější pracovní sílu, do které ale musí investovat zaučení. U obou stran jde o víc. Pokud podnik ve stážistovi vidí potenciál, nabídne mu placený úvazek. A i když se tak nestane, stážista získá skvělou zkušenost z michelinské restaurace, která mu pomůže při hledání místa v jakékoli další.

Získat v michelinské restauraci práci už je oříšek. Sama jsem začátkem tohoto roku rozeslala životopis do patnácti restaurací světa a když jsem ani po týdnu nedostala jedinou odpověď, zhroutil se mi vysněný svět.

Pravdou však je, že kuchařů je málo a šéfkuchaři jsou jedni z těch nejvíc zaneprázdněných. Nemají čas na emaily, i když kuchaře urgentně potřebují. Proto jsem do restaurací zavolala, napsala jim přes sociální sítě a připomněla se jim několikrát. A tak jsem dostala nabídku do nejlepší restaurace světa – Geranium v Kodani.

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso
  • Tipy a triky

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso

Nízká teplota, hluboký pekáč se spoustou šťávy nebo vína a dostatek času. Tahle trojkombinace je zárukou úspěchu. Jaké hovězí se do pekáče hodí nejvíce a jak ho nejlépe připravit? Tyto vypečené tipy a triky se dozvíte v článku. Kromě toho...
AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč