Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krówki, Ptasie mleczko, Pierniki a další: Sladké cukrovinky z Polska lákají na příběhy i chutě, které stojí za hřích

Krowki
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Polská gastronomie je známá nejen slanými pokrmy, jako jsou pierogi a polévka żurek, ale i svými výjimečnými sladkostmi, které rozhodně stojí za vyzkoušení. Polské cukrovinky představují fascinující mix bohaté tradice a jedinečných surovin. Mnohé z těchto sladkostí mají hluboké historické kořeny a nesou příběhy, které Poláci vyprávějí už po generace.

Krówki: královny polských karamelek

Nejoblíbenější polská cukrovinka se vyrábí z hmoty, která se skládá z mléka, cukru a másla – vše se smíchá a uvaří. Hotová hmota se vylije na stůl a vychladí. Po několika dnech zrání se karamelka rozkrojí a zabalí do papíru s obrázkem krávy – odtud pochází název.

Historie cukrovinky sahá až do počátku 20. století. Krówki se naučil Felix Pomorski vyrábět u svého strýce v Žytomyru. Ve 20. letech 20. století se pak pustil do jejich průmyslové výroby v Poznani. Navzdory velkým potížím a nucenému stěhování během okupace a po druhé světové válce se mu podařilo obnovit výrobu cukrovinek v Milanowku u Varšavy. Ani po znárodnění se Pomorski nevzdal a manufakturu přestěhoval na svou zahradu. Firma existuje dodnes.

Zajímavost: Slovo krówka lze přeložit jako kravička.

Ptasie mleczko: nadýchaná pěna v čokoládě

Tato jemná čokoládová pochoutka plněná krémovou pěnou je v Polsku skutečnou ikonou. Ptasie mleczko, neboli „ptačí mléko“, bylo poprvé vyrobeno v roce 1936 v dílně slavného cukráře E. Wedela. Lahodná pochoutka se rychle stala populární a dnes ji najdeme v různých variacích: od čokoládových po vanilkové či jahodové.

Když v 50. letech 20. století vypršelo výhradní právo firmy Wedel na používání názvu „ptasie mleczko“, vyráběly tento druh cukrovinek různé cukrárny. Již několik let má právo na název „Ptasie mleczko“ opět společnost LOTTE Wedel. Ostatní továrny vyrábějí podobné cukrovinky, ale nesmějí tento název používat.

Pierniki: perníkové pochoutky pro milovníky koření

Další polskou specialitou jsou perníkové koláčky. Pierniki pocházejí z města Toruň a jejich historie sahá až do středověku. Tyto perníky mají bohatou chuť díky směsi koření, medu a karamelu. Jsou oblíbené nejen v období svátků, kdy jsou zdobené polevou a mandlemi, ale i během celého roku jako drobná sladká radost. Češi si tuto cukrovinku oblíbili díky vůni připomínající vánoční perníčky.

Prince Polo: famózní čokoládová oplatka s příběhem

O čokoládových oplatkách se říká, že jsou „impulzivním zbožím“, protože je Poláci kupují pod vlivem okamžiku a chuti. Podle průzkumu patří Poláci mezi přední konzumenty oplatek. Proč taková obliba? Někteří oplatky spojují s komunistickou érou: oplatky tehdy vyrábělo mnoho malých soukromých továren, a tak byly snadno dostupné a připravovaly se z nich domácí zákusky.

Na čokoládových oplatkách Prince Polo vyrostlo několik generací. Oplatky vyráběné od padesátých let minulého století se vyvážely mimo jiné do komunistických zemí. Největší oblibu si však tyto oplatky získaly na Islandu! V rámci obchodu Poláci dováželi islandské slanečky a Islanďané zase Prince Polo. Před necelým půlstoletím schroupal průměrný Islanďan každý rok nejméně kilo polských Prince Polo. Oplatky jsou stále oblíbené a kromě klasických čokoládových se objevily i nové příchutě, například mléčné, ořechové a kokosové.

Další polské cukrovinky

  • Danusia je tyčinka s polotekutou čokoládovou a ořechovou náplní. Její historie sahá ještě do dob Rakousko-Uherska. Vyrábět se začala kolem roku 1913 v krakovské továrně na cukr a čokoládu Adama Piaseckého (založené na konci 19. století). Tyčinka je pojmenována po pracovnici, do které byl Piasecki údajně zamilovaný. Prý to byla její podobizna, která zdobila obal.

  • Torcik Wedlowski je ručně zdobený oplatkový dort s arašídovým krémem a čokoládou. Historie této cukrovinky sahá až do 30. let 20. století, kdy se prodávala nejen v Polsku, ale i v zahraničních podnikových prodejnách. Vyvážela se do desítek zemí. Dodnes se ručně zdobí a těší se trvalé oblibě.

  • Irysy (česky kosatce) jsou mléčné bonbony, které mají dodnes své příznivce. Vychutnat si můžete různé příchutě: smetanovou, kakaovou, s mákem.

Zdroje informací: mleczkognieznienskieempikculture

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...