Bramboráky patří mezi jídla, pro která máme slabost všichni – ať už je jíme s česnekem, nebo je servírujeme v elegantní verzi se zakysanou smetanou. Vypadají jednoduše, a když je připravíte dobře, odmění se vám bohatou chutí, která voní po majoránce a smažené cibulce.
Bramboráky jsou geniálně jednoduché jídlo, které můžete upravit podle sezony, stavu spíže i momentální nálady. A protože je milujeme tak moc, jak jen to u bramboráku jde, dali jsme dohromady výběr těch nejlepších receptů, které vám budou zaručeně chutnat.
Jak na perfektní bramborák? Malé triky dělají velký rozdíl
Než se pustíte do strouhání a smažení, hodí se znát pár jednoduchých fíglů, díky kterým budou vaše bramboráky krásně křupavé a nebudou se trhat:
- Brambory (ideálně varný typ C) strouhejte najemno: těsto bude kompaktnější a placky křupavější
- Sceďte přebytečnou vodu, ale škrob usazený na dně si nechte: pomůže spojit těsto
- Do těsta můžete přidat i lžíci mléka, bude pak křupavější
- Pánev musí být dobře rozpálená, jinak se těsto přilepí
- Nepodceňte tuk: sádlo je klasika, ale i rostlinný olej udělá dobrou službu
Právě teď pomaličku začíná sezona nových brambor, ze kterých bramboráky nejsou žádná hitparáda, protože jsou příliš vodnaté. Zároveň to ale znamená, že taky pomaličku končí sezona pozdních brambor, ze kterých jsou bramboráky naopak prostě skvělé a by si je můžete užít do posledího sousta.
Cmunda po kaplicku
Vznikla v jedné hospodě v jihočeské Kaplici, vymyslel ji šéfkuchař Oto Kořínek – a od té doby si cmunda po kaplicku získala místo v mnoha kuchyních. Základ je jednoduchý: syrové brambory, česnek, vejce, majoránka. Ale jakmile přidáte kysané zelí, ochutnáte „bramborákovou legendu“.
Chcete si ji připravit doma? Ukážeme vám, jak na poctivou cmundu, která chutná přesně tak, jak má:
Bramboráky
Brambory, trocha mouky, vajíčko, česnek. Nastrouhat, zamíchat, osmažit. Zní to obyčejně, ale jakmile křupne první okraj, víte, že neodoláte. Bramboráky zvládne připravit každý, a pokud vám náhodou zbydou (což nepředpokládáme), dají se jíst i za studena! Sice už si tolik „nezakřupete“, ale chuť zůstává stále výborná.

Bramboráčky z trouby
Nechce se vám stát u pánve? Udělejte si plech bramboráků rovnou v troubě. Zakápněte je olejem, dejte péct a nechte troubu, ať to zařídí. Jsou lehčí, ale stejně křupavé a skvěle se hodí i jako příloha k masu s omáčkou nebo rychlá svačina. Věříme, že tyto křupavé bramboráky z trouby se už po prvním soustu stanou vaším novým rodinným receptem.

Bramborák s cuketou a čerstvou majoránkou
Cuketa dodá bramborákům doslova šťávu, chuť vyladí česnek a čerstvá majoránka. Podávejte je s bylinkovým jogurtem nebo citronovým dipem. A hlavně – nebojte se čerstvých bylinek. I česká majoránka si zaslouží trochu víc pozornosti než jen špetku z pytlíku.

Pečený bramborák se zelím
Pokud neradi smažíte jednotlivé bramboráčky, pak rozhodně oceníte tento rychlý recept. Těsto s kysaným zelím rozetřete do pekáčku a za chvíli máte hotovo. A jestli u vás doma bezmasý pokrm neprojde, přidejte do bramboráků (stejně jako my) i uzené maso, ale luxusní je i bez něj.

Bramborové placky se sýrem
Nabízíme vám nový pohled na klasiku, kterou známe z dětství. Bramborové placky se sýrem jsou rychlá večeře, která zasytí a chutná všem. Nastrouhaný čedar, ementál nebo jiný sýr podle chuti udělá z obyčejných placek nové oblíbené jídlo vaší rodiny. Hodí se nejen jako příloha ke grilované zelenině nebo masu, ale i k salátům.

Slezské bramborové placky s povidly
Sladké bramborové placky? Ve Slezsku běžná věc. Jemně slané a pepřené placky podobné bramborákům a výrazná chuť povidel si spolu bezvadně notují – kdo nezkusil, neuvěří. Tomu se říká tradice na talíři, která chutná moderně.

Bramboráky: přizpůsobíte je sezóně, chuti i obsahu lednice. Tak proč si je neudělat jinak než obvykle? S cuketou, v troubě, nasladko, se sýrem… Snad jsme vás přesvědčili, že bramboráky rozhodně nejsou žádná nuda!
Zdroj: Apetit