Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Které rostliny produkují nejchutnější jahody? Karmen je hvězdou každého dortu, sonata se hodí na džem

Jahody Oskořínek
ZDROJ: Jahody Oskořínek
sdílet:

Před pár desítkami let byla jahodová sezona omezená pouze na červen, rané a pozdní odrůdy se u nás nevyskytovaly. Díky šlechtitelství i novým technologiím (např. používání netkaných textilií, které chrání rostliny na poli před mrazíky, či využívání fóliovníků) dokážou i u nás pěstitelé při dobrém počasí produkovat výtečné jahody od konce dubna do listopadu.

Jinou kapitolu představují plody, které se na pultech objevují celý rok. Pocházejí rovněž z fóliovníků (zejména španělských), ale nejsou tak chutné. Částečně za to může volba odrůd, jejichž hlavní předností je schopnost vydržet dlouhý transport a pobyt v supermarketu.

Pro delší výdrž se plody také podtrhují, jahody však po utržení již nedokážou dozrát. Pěstitelé prodávají obvykle úrodu z jednoplodících rostlin, stáleplodící odrůdy doporučují spíš do zahrádek.

Farmáři mění sazenice po každé sezoně, protože nejchutnější jahody produkují mladé rostliny. V domácích podmínkách je nutné obměňovat sadbu každé tři roky, postupně se plody zmenšují a ubývá v nich cukr.

Druhy jahod

RUMBA: Oslňuje vzhledem, má krásné kulaté tvary, lesklé a pravidelné plody. Velmi raná, vyšlechtěná původně do Skandinávie. Chutí spíše sladká, může působit lehce fádně. Ideální na dekorace – žádná jahoda nezazáří na dortu tak jako Rumba.

KARMEN: Původní česká odrůda, velmi měkká a šťavnatá, karmínové barvy. Božská do piškotových tvarohových dortů, jimž dodá šťávu. Kvůli měkkosti nevhodná k mražení a kompotování, může být dutá.

KORONA: Stará odrůda s vyváženým poměrem sladkosti a kyselosti, pevná, a přesto velmi šťavnatá. Skvělá na přímý konzum i k zavařování (např. kompoty).

MARA DE BOIS: Převislá, stáleplodící, vhodná i do truhlíků. Připomíná lesní jahody.

SONATA: Má hodně pektinu, hodí se tedy na džem. Velmi dobře snáší mražení. V barvě je spíše dooranžova, takže se nedoporučuje třeba do jahodových jídel. Má sladkou chuť.

MALWINA: Pozdní prázdninová odrůda, pěstiteli přezdívaná ,vitacit‘: je totiž návykově sladká a kyselá zároveň. Všestranná, lze dobře mrazit.

Zajímavosti 

  • Čím červenější barva, tím sladší chuť? Tahle rovnice neplatí, rumělkové plody mohou mít dost cukru a rudé výraznou kyselinu. Karmínové odrůdy však bývají měkčí, citlivé na otlak.
  • Chuť plodů jahodníku velkoplodého ovlivňuje počasí. Nejvíc jim prospívá teplota do 28 °C a častý deštík. Při velkých vedrech jsou rostliny ve stresu a produkují více kyselin, což se negativně odrazí na jejich chuti. Nejlepší jsou v období 10. – 20. června, tedy za nejdelších dnů.

Zdroj: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín