Nová registrace Zapomenuté heslo

Které rostliny produkují nejchutnější jahody? Karmen je hvězdou každého dortu, sonata se hodí na džem

4. 6. 2024
Jahody Oskořínek
Jahody Oskořínek
Jahodárna Vraňany SCHWENK jahody s.r.o. Jahodárna Vraňany Dalších
13 fotek

Před pár desítkami let byla jahodová sezona omezená pouze na červen, rané a pozdní odrůdy se u nás nevyskytovaly. Díky šlechtitelství i novým technologiím (např. používání netkaných textilií, které chrání rostliny na poli před mrazíky, či využívání fóliovníků) dokážou i u nás pěstitelé při dobrém počasí produkovat výtečné jahody od konce dubna do listopadu.

Jinou kapitolu představují plody, které se na pultech objevují celý rok. Pocházejí rovněž z fóliovníků (zejména španělských), ale nejsou tak chutné. Částečně za to může volba odrůd, jejichž hlavní předností je schopnost vydržet dlouhý transport a pobyt v supermarketu.

Pro delší výdrž se plody také podtrhují, jahody však po utržení již nedokážou dozrát. Pěstitelé prodávají obvykle úrodu z jednoplodících rostlin, stáleplodící odrůdy doporučují spíš do zahrádek.

Farmáři mění sazenice po každé sezoně, protože nejchutnější jahody produkují mladé rostliny. V domácích podmínkách je nutné obměňovat sadbu každé tři roky, postupně se plody zmenšují a ubývá v nich cukr.

Druhy jahod

RUMBA: Oslňuje vzhledem, má krásné kulaté tvary, lesklé a pravidelné plody. Velmi raná, vyšlechtěná původně do Skandinávie. Chutí spíše sladká, může působit lehce fádně. Ideální na dekorace – žádná jahoda nezazáří na dortu tak jako Rumba.

KARMEN: Původní česká odrůda, velmi měkká a šťavnatá, karmínové barvy. Božská do piškotových tvarohových dortů, jimž dodá šťávu. Kvůli měkkosti nevhodná k mražení a kompotování, může být dutá.

KORONA: Stará odrůda s vyváženým poměrem sladkosti a kyselosti, pevná, a přesto velmi šťavnatá. Skvělá na přímý konzum i k zavařování (např. kompoty).

MARA DE BOIS: Převislá, stáleplodící, vhodná i do truhlíků. Připomíná lesní jahody.

SONATA: Má hodně pektinu, hodí se tedy na džem. Velmi dobře snáší mražení. V barvě je spíše dooranžova, takže se nedoporučuje třeba do jahodových jídel. Má sladkou chuť.

MALWINA: Pozdní prázdninová odrůda, pěstiteli přezdívaná ,vitacit‘: je totiž návykově sladká a kyselá zároveň. Všestranná, lze dobře mrazit.

Zajímavosti 

  • Čím červenější barva, tím sladší chuť? Tahle rovnice neplatí, rumělkové plody mohou mít dost cukru a rudé výraznou kyselinu. Karmínové odrůdy však bývají měkčí, citlivé na otlak.
  • Chuť plodů jahodníku velkoplodého ovlivňuje počasí. Nejvíc jim prospívá teplota do 28 °C a častý deštík. Při velkých vedrech jsou rostliny ve stresu a produkují více kyselin, což se negativně odrazí na jejich chuti. Nejlepší jsou v období 10. – 20. června, tedy za nejdelších dnů.

Zdroj: časopis Apetit

Sdílet článek

Samosběry jahod Jahodové recepty

Související články